設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: pbtour4il

[港版] King Arthur: Legend of the Sword【神劍亞瑟王】4K UHD / BD

銀級玩家

呢套片見到 Guy Ritchie 好想轉型, 但有 D 眼高手低, 夾硬將自己既風格同華麗電玩風式畫面結合, 變左兩套唔到岸...加上主角 Charlie Hunnam 係老故事上可發揮既機會唔大,  角色間並無太多火花可言... 但唯一要讚既係呢套片聲畫的確唔錯, ATMOS 個 MIXING 都非常有心機, 不太考究細故事細節內容的話其實都睇得過... 以聲來講直頭系近期最好聲既一批新碟添  

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

imbdcollector 發表於 2017-8-31 12:52
呢套片見到 Guy Ritchie 好想轉型, 但有 D 眼高手低, 夾硬將自己既風格同華麗電玩風式畫面結合, 變左兩套唔 ...

師兄,你講港版畫面唔錯?我第一日已經入手,但對佢嘅畫質極之失望喎

銀級玩家

港版我未親身證實過...但美版我略略睇過一兩個 CHAPTER (之前我落碟舖見到美版剛返貨,見到老細同個客做緊  DEMO,略略睇過幾個爆機位 ).. 講返正題先...我覺得呢套片畫面衰系用左冷色 Tone + 顆粒較濃 (部分片段據知系用返菲林拍) + 2K 後製,所以即使有 HDR 都只系幫補到多少, 細節始終唔及全 4K 攝製 + 後製來得細緻。同期既 <異形> 都有類似情況  冷色 Tone 電影風格搞到套片唔夠 sharp , 但片中不少大頭特寫 (依稀記得係 Jude Law 就黎要將 KING ARTHUR 正法一幕) 同遠距離鏡頭都見到 4K 版其實多唔少細節...總括來講 <KING ARTHUR> 屬於"收貨" 水平, 論清、sharp、利的話, 同期其實無邊套片可以同 <銀河守護隊 2> 砌...但故事岩唔岩睇就真系見仁見智。講真, 我諗大家入 <KING ARTHUR> 真係為支持 Guy Ritchie 居多, 始終佢改編 <SHERLOCK HOLMES> 真係算 "老瓶新酒" , 兩集都驚喜不斷 (當年玩 BD 都係為左佢), 而家<KING ARTHUR> 難聽 D 來講係有怪味既"老瓶新酒"... 我自問已對 Guy Ritchie 既導功感憂慮, 寧願佢開多套 <THE MAN FROM UNCLE> 可能會仲睇得開心 D... 但論聲音 MIXING 呢套 <KING ARTHUR>真係幾有心機, (特別個 D 怪聲怪氣既配樂 + 環境聲) , 當 DEMO 招呼下客人都幾爽嫁

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
toms110 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

imbdcollector 發表於 2017-8-31 17:19
港版我未親身證實過...但美版我略略睇過一兩個 CHAPTER (之前我落碟舖見到美版剛返貨,見到老細同個客做緊   ...

我開頭諗住佢係新出嘅片種,應該差極有限,但同期我都入咗舊片翻出嘅德古拉同狙魔人,發覺大家嘅畫質差唔多,對我嚟講只屬bluray質素,如果講音效,佢喺細節上係做得幾好,但呢隻碟音壓偏細,要開大5-6dB先等同其他戲嘅正常音量
至於劇情同拍攝手法,都係一貫佳列治嘅作風,有福爾摩斯嘅影子,某啲沉悶嘅文戲都因為佢嘅獨特拍攝而變得輕快,令到整套戲都充滿娛樂性,加上有香蕉射球客串,令到呢套翻拍嘅電影更具可觀性

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

CHING 有入到 <狙魔人> !!? 之前我都有諗過入, 但見唔到 CHING 出包膠, 而且好耐之前已有 BD 版 (畫質真系唔太得) , 所以對 4K 版都唔咁抱太大期望...寧願將個 BUDGET 花系聲畫 OK / 但故事超唔掂既 <THE MUMMY> 算了 (純 DEMO 用途 )

鑽石玩家

Hugo Fok 發表於 2017-9-1 12:10
CHING 有入到  !!?  之前我都有諗過入, 但見唔到 CHING 出包膠, 而且好耐之前已有 BD 版 (畫質真 ...

我連德古拉一齊入嘅,試碟果日已即時放咗俾我朋友了
劇情係幾新鮮的,但成套嘢拍得好爛,積曼捉果幾隻夾胸女巫果幕好鬼低能,射幾十箭都唔中,當年我喺戲院都講咗個D字

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

明解... 伏片就算出到 8K 都係伏, 唔明 UNIVERSAL 咁多好野 (如 <BACK TO THE FUTURE>、<JURASSIC PARK>)  都唔出 4K, 竟然搵呢套幫今年套伏片 <THE MUMMY> 贈慶 ...  如果我身邊有咁多朋友肯幫我接手 D "唔等洗" 片就好囉