設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alanadc23

[討論] 必買uhd blu ray 討論

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

hot_kwn 發表於 2017-6-30 14:30
呢個example 好假, 2K 原色都唔會咁灰同暗.

我覺得好多non HDR vs HDR demo, 都把 non HDR整衰D, 比人覺 ...

如果見到SDR畫面衰好多,好大機會係舖頭為貪方設定咗HDR setting 顯示SDR 畫面所致…

鑽石玩家

唔知㸃解在電腦post相方向係正常,但喺手機睇啲相全部都轉晒

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

銀級玩家

剛入呢兩隻!兩隻都係畫質一般,音效唔錯!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10

查看全部評分

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

銀級玩家

alanadc23 發表於 2017-7-6 15:09
謝謝 kong 故事ok ma?

ok!好過之前D舊版

禁止發言

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Hugo Fok 發表於 2017-6-30 16:06
CHING 可能有些誤會了, 我指 4K HDR 原 SOURCE (影碟內影像文件檔案) 比 2K SDR 原 SOURCE 灰上許多, 與 ...

HDR唔會比SDR灰咗或暗咗,主要原因係現時Display的光度輸出未到達HDR10的標準,
而display廠方為可以顯示比自身極限更高嘅nit數而做咗tone mapping令到整體畫面光度減低變灰。
其實如果開咗HDR覺得整體畫面暗,可以用Sony嘅UHD碟內嘅灰階Test Pattern(前題你部TV喺HDR mode時肯畀你校)
用contrast去調教,減contrast = 睇到高啲nit數,整體畫面變暗,加contrast = 睇少咗nit數,整睇畫面會咗光咗,
因為現時UHD碟都係用1000nit或4000nit做mastering,
可以用兩個setting ,有一個以1,000nit為上限,一個以4,000nit為上限去睇唔同mastering嘅碟
但前題係整體畫面唔好覺得好暗。
留意雖然啲碟以1000nit 同4000nit為mastering,但唔代表佢入面好多contents都係有咁高nit數,
有時放棄呢少少細節換返一個正常光度嘅畫面係值得。

以上係一個無UHD display嘅用家少少意見。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

老五 發表於 2017-6-29 22:30
在我冇HDR 4K電視上竟然有咁樣效果OPPO真係冇買錯

如果老五兄部電視係4K加上用Oppo,不妨試下用Metadate strip呢個功能
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya