設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《Alien Convenant 異形:聖約》睇後感 (注意:少量劇透)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jaffeinism 發表於 2017-5-16 00:35
rogue one 其實幾悶下 .... 有半場訓著甘滯 ... 仲要無啦啦加個滅火筒同埋宇宙最長....  ...

rogue one我都覺悶, 我仲係出o左碟問同事借來睇的. 但至少都叫解釋了EP4一開始個blueprint點來. (其實有時我幾討厭spin-offs的)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jaffeinism 發表於 2017-5-16 00:32
我同你相反...

我入場真係想睇SCOTT大佬點解畫異形來由....

我alien 1,2都喜歡, 但唔會刻意比較, 因為一部是賣"驚嚇", 另一部是賣"動作". 等於好難比較賽車好睇d定賽馬好d咁啦~ 我成日都會用"食物"去形容. 有d人喜歡西餐, 自然喜歡炸魚薯條多過叉燒包. 但另一人可能喜歡叉燒包多d, 只是各人口味不同, 唔代表叉燒包唔好食.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

暫時呢套戲睇過既人意見都好兩極化
但我個人認為都算十分收貨的,甚至已經期待將來故事發展會如何接住異型1

唯一不足既只是有些地方我都覺得十分公式化
但好多細節位同異型電影既傳統野可能好多人都未必睇得出

黑鑽玩家

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

iamraymond620 發表於 2017-5-15 23:16
小弟都睇左, 覺得Alien出得太小了, 而片中好似又有小小想帶出同性戀問題又收番咁, so far今隻d Alien BB唔 ...

我一直覺得engineer唔算刻意創造出人類, 至少連導演都講Prometheus一開始engineer飲黑水的一幕唔一定是地球. 主要都係講黑水會破壞/改變人的DNA, 有可能製造一些新的物種出來. 不過prometheus中好多的"設定"我都覺得唔太合理, 例如黑水是engineer當生化武器用, 點解又咁易連自己都出事. (就咁擺都可以中招...) 點解古時畫地圖比人類睇, 又唔係show自己個星球而係個"軍火庫"? david又好似咩都知, 佢又懂得同engineer溝通, 去到飛船又懂得去特定的地方, 知道要搵什麼, 連點按制佢都知, 好似一早已expect會見到飛船咁. 正常應該有人教佢才知點做吧. (即weyland公司有人已知有alien飛船) 今集就無再講呢d野.

prometheus係講飛船內的engineer是去地球打算殺晒d人, 但出事而死晒(除了sleep chamber那個), 用的武器就是黑水. 今集都見有好多engineer中招都唔係生異形, 都係就咁死o左. 所以黑水掂到人唔一定會出異形.

shaw一心打算去搵"做物主但發現佢地想殺晒d地球人, 因此最尾佢都無回家而係去paradise. 之後就發生david開超必KO engineer那幕. 我估係10年之間david在飛船上睇返engineer的log book知道佢地的目的, 武器點用等等吧.

Alien在第2集的設定係類似蜜蜂, 會有一個queen, 我估只要有一堆異形就會2一隻進化成queen生egg. alien 1的engineer被發現時已經死1好耐(石化了), 時間上我其實覺得連唔上呢2集. 因為大家時間只相差幾十年. 石化至少要100年吧. predator我就覺得唔關事. 只係AVP夾硬將佢地加埋一齊.

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2017-5-16 10:13
我一直覺得engineer唔算刻意創造出人類, 至少連導演都講Prometheus一開始engineer飲黑水的一幕唔一定是地 ...

我睇到的係, SCOTT好有心地講, 造物主同被造的生物之間的關係, 表面上可以叫父子, 母子, 但事實上因為唔係胎生的關係, 其實又唔同, 甚至人同人造人的關係就更加奇怪.
而地球上的宗教, 一般都係主張神愛世人, 當然啦, 唔係搵鬼信咩, 但事實上, 一個有造物能力的高超生命體, 係米一定會愛佢的作物呢? 好似PETER只當DAVID係工人, 事後發覺PETER太聰明了, 所以在後來的兄弟們都加了較重的限制去局限佢地的創造力.
而DAVID今次就充份表現了佢的創造力, 佢以自己係上集的遭遇, 再加上大量實驗, 將黑水改進, 從而屠殺ENGINEER的一個星球, 遇上聖約號後更開心, 因為又多2千幾件實驗體了, 佢似乎沈迷係自己的創作中, 而由於本身又唔係人類, 什麼道德, 親情都唔會理 , 成就了ALIEN呢一種究極的生物武器.
而ALIENS中出現的QUEEN, 我好相信都係佢的作品, 目前為止的故事都或多或少地為呢一步鋪緊路.
等運到

鉑金玩家

会不会今集要去的殖民星就是異形2的殖民星?

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

最唔make sense 就係佢地受訓左咁耐, 落到個不知名星球, 雖則話空氣適合呼吸啫, 諗都唔諗下要著太空衣, 仲要有人叫到d奇怪物體係地下, 又係諗都唔諗走埋去聞, 邊有可能咁低安全意識....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2017-5-16 10:28
我睇到的係, SCOTT好有心地講, 造物主同被造的生物之間的關係, 表面上可以叫父子, 母子, 但事實上因為唔 ...

我反而覺得一開始peter weyland已經唔係當david係仔, 反而只當佢係工人. 因見講來講去都係peter製造了david, 要佢聽指示等. 換個角度, 佢公司賣david系列都唔係sell親情而係當是一個工人. 所以david同peter係注定對立的 XD (打工仔vs老闆)

另外david為了滿足自己而可以"殺人", 更令我覺得人類"人性"的重要呢.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ccfa_hp 發表於 2017-5-16 10:32
会不会今集要去的殖民星就是異形2的殖民星?

應該不是, 因電影講明 Origae-6係可以適合人居住, 但LV-426係無氧氣, alien 1隊員要穿上full gear太空衣. aliens就講公司建造了一部機器令星球有了大氣層令人可以活動. (另外aliens中weyland有個女人都講LV-426"is a rock"無其他生物. 唔可能叫人移民去呢種星球吧.