設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[戲院分享] 星影匯 The Metroplex (House 2)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
【坐位推介 :】
2號院係細院, 今次去睇既係春嬌, 呢個場唔多來, 我地選左E行中間, 個院只係DD7.1, 不過效果已經好好, 套戲其實冇咩位可試到, 小瑟只係用開場的DOLBY DEMO果PART來感覺, 包圍感已經好正, 如果有西片一定仲正!!!

星影匯 The Metroplex House 2.jpg

【畫面效果 :】
畫面就冇咩投訴, 基本上坐E就係可以舒服地睇哂成個畫面, 而畫質亦都真係唔錯, 新戲院來講星記算係港九新界中幾唔錯配套的一間!! 20170503_132722_HDR.jpg

【聲效表現 :】
都係果句, 只可以用DD7.1開場來試, 包團感, 埋身感, 都非常非常之好, 尤其係依家星記已經開左咁長時間, 當年一開時D喇叭真係好標好吉耳, 依家應該係煲順哂, 成個氣氛都返哂來, 就算係佢2號呢個細院都明顯感覺到三頻好平衡, 唔洗玩ATMOS但個SURROUND感都非常夠做.

【個人感覺 :】
細院有細院既好, 人少D, 院細D可以投入感更大, 尤其係睇呢D笑片大聲D都好似冇咁黑人憎(咁岩我隔離仲冇人), 唯獨係冇 ATMOS感覺上會少咁D野, 不過換來就係票價平左, 以一場港慘片來講夠做有餘啦!!!!

【報告完畢】
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

E行會唔會前咗D呢??

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

除了將軍澳一帶, 最常去的算係呢間了,  不過二院就好似冇幾何去, 1,4,5都有印象, 好似1最大?
東九龍同將軍澳區內, 佢算係最好的一間了, 人唔多, 設備較新, 坐得舒服, 雖然冇IMAX, 但講真又有幾何?
等運到

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

有左呢間之後, 我有想睇既片, 就一定會黎呢間睇, 除左1院太大之外麻麻感覺之外, 其他細院係我至愛,
因為大院幕太細, 唔好睇, 其他細院幕就正常好多, 另外去睇午夜場又無乜人, 真包場睇戲, 好舒服架 !!
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

星級玩家

目前全港最好佈局嘅戲院

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

kitkitkit_2046 發表於 2017-5-11 12:24
有左呢間之後, 我有想睇既片, 就一定會黎呢間睇, 除左1院太大之外麻麻感覺之外, 其他細院係我至愛,
因為大 ...

去一院就坐前D, 個SCREEN會正好多呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

SonSon 發表於 2017-5-11 09:50
E行會唔會前咗D呢??

視孚電影本身既比例,E行其實會有著數既!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

銀級玩家

小瑟 發表於 2017-5-12 07:34
去一院就坐前D, 個SCREEN會正好多呢~

上個月去過1號院睇狂野時速8,坐K行正中間皇帝位,剛好整個銀幕視線cover到,停車場飛車落街一幕,ATMOS同低頻震動座椅,好震撼,睇得好爽,返唔到轉頭啦!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小瑟 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

#2院器材級數同#1院爭好遠

5萬

總版管

MDLP 發表於 2017-5-16 23:48
#2院器材級數同#1院爭好遠

咁大院同細院分別都大既。