設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 最近又搬屋所以升級左4K 電視,咁係咪要考慮升埋部AVAMP?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
七年前第一次搞AV野,就入左部P記50吋PLASMA,同部馬仔 SR7005,都用得好開心,又無手痕升級之類。。。。
最近要搬屋,電視留番俾屋企人,咁我唯有買過部啦,咁耐無STUDY過TV,乜鬼3D,4K,LED,LCD,OLED,UHD,睇到我頭都大。。。。咁信對眼啦,落左幾間睇下唔同嘅TUNING,都係只OK一部 LG OLED。。。。。又要㨂 W,E,C,B。。。。又要㨂65吋定55吋,咁男人最後就緊係㨂大吋數E架啦

訂完番黎,就諗下部SR7005.。。。咦?我唔升級部AVAMP的話,係咪大部份野射上電視都4K唔到囉?出事啦又要噴血。。。。我未去聽,但聽開馬仔我好鍾意,想問下 SR5011 同 SR6011 如何? 上一代 SR6010 又得唔得呢?

另外如果我換左部新AVAMP。。。。舊果部有冇辦法有乜用途呀,話哂一介旗艦又用左咁耐,我都唔捨得佢,但又唔值錢。。。。。。
My MarantzPolk
Polk Lsi9,LsiC,OWM3
Sunfire HRS12
Marantz SR7005
Panasonic P50V20H

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我仲慘過你,又喺啱啱換4K TV,部amp喺當年旗艦_先峰LX90,當年4皮,依家都唔捨得換!

星級玩家

hohodog900 發表於 2017-4-27 15:42
我仲慘過你,又喺啱啱換4K TV,部amp喺當年旗艦_先峰LX90,當年4皮,依家都唔捨得換! ...

咁你依家用成點呀?LX90 夾 4K 電視? 我部電視都未送黎我唔知呀
My MarantzPolk
Polk Lsi9,LsiC,OWM3
Sunfire HRS12
Marantz SR7005
Panasonic P50V20H

鑽石玩家

marcocyh 發表於 2017-4-27 16:12
咁你依家用成點呀?LX90 夾 4K 電視? 我部電視都未送黎我唔知呀

203影音分家都仲ok,喺無得玩atmos,4K media box 就入203 hdmi in,如果再有4K source 就一定要換4K amp

鉑金玩家

ching我同你一樣用緊lg oled加sr7005
緩兵之計, hdmi直入lg, 用電視個hdmi arc輸出音效去amp

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

hohodog900 發表於 2017-4-27 15:42
我仲慘過你,又喺啱啱換4K TV,部amp喺當年旗艦_先峰LX90,當年4皮,依家都唔捨得換! ...

我都係Onkyo 5010, 都係旗艦一部,冇諗過換機,多得你提醒,所以會入203或205繼續延續5010旗艦的生命。

黃金玩家

TV 出 ARC 無晒 HD Audio 輸出... 廢晒武功。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都一樣換左電視用緊舊amp,而家等緊205影音兩個訊號分開,就唔使專登換amp,反正未打算電atmos住

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

SR 7011 ?

鑽石玩家

frankpoon 發表於 2017-4-27 22:02
我都係Onkyo 5010, 都係旗艦一部,冇諗過換機,多得你提醒,所以會入203或205繼續延續5010旗艦的生命。 ...

比個貼士你,依家用緊203加Egreat A5 4K media player,可以唔使去JB都得,效果差唔多,遲啲出post報告!