設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edhuen

[請教] 睇唔到高清呀!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都住MOS都唔覺有事wor!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

10# mightyatoms

mightyatoms兄,

我部42G10是內置調解器, 所以沒有STB, 但我用Supra HDMI接Amp, 有關係的嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

應該有係...你試吓再跟過啲台睇吓

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我成日以為得我一個住mos

進階玩家

我都住MOS
呢個禮拜接收都好正常無問題

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我上個月暫搬左去老媽子度住, 跟手放搬埋部電視, 初時都睇到高清&標清(數碼), 點知漸漸接收好唔穏定(早, 午時間, 係98%冇SIGNAL, 深夜又可以睇到晒, 有時又只睇到高清, 有時又只睇到標清), 仲要比我老媽子話我部壞鬼電視收得差, 咁我咪搵管理處上黎CHECK.
前日師傅上黎CHECK, 佢第一件事就話我條天線CABLE好唔得(立即用佢條, 都唔得), 佢跟手就開個入牆天線位睇, 佢就話個屋苑初時的設計, 係一線出一電視的....我立刻O 哂咀...佢話我屋企分左兩條, 所以唔夠力...叫我搵師傅上黎, 係牆入面加放大器, 我個咀當時O得仲勁.....
咁結果, 我就去左鴨仔街, 由頭行到尾, 由尾行返去頭, 買左3樣野返黎攪掂.
1) 天線分線器, 亦時最重要的一環 (由原本3條打晒交的天線, 分得清清楚楚, 減少LOSS)
2) 放大器
3) 靚DD的天線
所以, 睇下CHING你有冇係牆身分過線, 如果有, 就好大可能係分線減少左SIGNAL
窮人玩AV, AV玩窮人

高級玩家

coolpan 兄,
分線器、放大器有冇相睇? 我外母住個度都有你個問題. 有係叫過師傅來, check咗一輪冇結論....
時好時唔好..... 我想參考吓

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coolpan 兄,
分線器、放大器有冇相睇? 我外母住個度都有你個問題. 有係叫過師傅來, check咗一輪冇結論....
時好時唔好..... 我想參考吓
paulching 發表於 2009-12-4 16:08

OK, 我返屋企補張相你睇, 至於放大器, 其實我求其買左個EI*HT的, 我試過加左係會好DD....真係DD....最重要都係個分線掣

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇試下重新搜台睇下得唔得.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有冇試下重新搜台睇下得唔得.
ricoy288 發表於 2009-12-4 16:40

玩呢樣野, SIGNAL強咪收到, SIGNAL弱時咪收唔到....冇用嫁...