設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: micma

[喇叭組合] B & W vs MA

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

CM7 兩萬度
chhanthony 發表於 2009-12-4 10:56

CM7 net price $ !%#))

進階玩家

monitor audio 都幾好聲阿....幾錢度...RX7

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

開頭鍾情B&W...不過真係好似唔多合movie 用...最衰都你d MA silver la
micma 發表於 2009-12-4 00:15

B&W 睇你要咩feel la, 600 series more for AV, CM 同 600 series 一比聲就知ga la, CM 聲暖D厚D,600系d聲響d咁架,所以睇自己taste同取向邊樣多d啦.
阿Met對MA d 聲都好靚,如果用int amp聽歌d人聲應該唔錯.
每個牌子design出黎唔同series既speaker一定有佢既取向,CM series自己感覺兩方面都好,...
所以所己聽舒服便是自己既最好lor~~keke
當日我揀CM都係因為試2ch佢d聲我覺好舒服,試戲又得,而我取响musical d,同plan會加int amp,又小時間睇戲,所以揀d野中容d,只係front買好d,因為可以keep好耐,所以揀d聲自己聽得舒服.
經過呢段日子在各方ching報告分亨,覺得大多ching要求AV要爆同有力,所以好擔心B&W d speakers難推爆唔起,如果大圍都係咁睇,照理用反應快既av amp,Denon amp去做movie呢part應該無問提,Pioneer amp分析力好而尖聲都唔錯,不過都都係有大買大,因為大家都怕B&W食唔飽丫嘛,聽歌用番int amp(我都未study到呢part),加唔加後級就真係睇套野配合同個人要求要怎才收貨,right~!

嘩......乜我越寫越多架.......好多口水添.....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果 for 70% 睇戲 30% 打機 接近 0 聽歌
b&w 夾邊隻 power amp 好呀?
thx
chinchin 發表於 2009-12-4 13:47

咁你揀B&W 600 series配 Denon av amp啦,power amp都等套野set up同run-in後覺得唔夠先加
你既令聽環境有幾大呀? 呢度ching mightyatom都玩600 series,效果唔錯
你0聽歌所以叫你用Denon~

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

monitor audio 都幾好聲阿....幾錢度...RX7
clarkwan 發表於 2009-12-4 23:38

RX7 幾好渣架, 要幾十萬喎 ching

講笑唧...haha
RX6 應該 10k 左右, RX8 應該 12k 左右
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

你地係咁講RX7,我成日覺得講緊車.........MAzda RX7

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你地係咁講RX7,我成日覺得講緊車.........MAzda RX7
sk555 發表於 2009-12-5 00:27

咪就係囉, 轉子 engine.
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

咪就係囉, 轉子 engine.
Metropolis 發表於 2009-12-5 00:28

off topic,好久無留意車喇,衣家仲有冇出新RX7?响街唔多覺...
以前讀書果陣响街見倒覺得好型好堅咁架

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

咁你揀B&W 600 series配 Denon av amp啦,power amp都等套野set up同run-in後覺得唔夠先加
你既令聽環境有幾大呀? 呢度ching mightyatom都玩600 series,效果唔錯
你0聽歌所以叫你用Denon~ ...
sk555 發表於 2009-12-5 00:18

ching, if 0% music, you can consider other brands...
I chose B&W because I would put some time for music... it would be too costy for me to choose CM & 8 series... thats why i picked 6 series...
TV: Sony X70G65
AV: Pioneer LX81
BD: OPPO BDP-105D
Int Amp: Gryphon Diablo 300
DAC: Weiss DAC501
NAS: QNAP HS453
Switch: SOtM sNH-10G
Power: PS Audio P12
F: B&W 805D3
C: B&W HTM62
R: Mirage Nanosat Pr

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

B&W 睇你要咩feel la, 600 series more for AV, CM 同 600 series 一比聲就知ga la, CM 聲暖D厚D,600系d聲響d咁架,所以睇自己taste同取向邊樣多d啦.
阿Met對MA d 聲都好靚,如果用int amp聽歌d人聲應該唔錯.
每個牌 ...
sk555 發表於 2009-12-5 00:10

thanks for your detail sharing