設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《Fast and Furious 8》觀後感,少許劇透

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

卒之嚟到第八集,Paul Walker告別后第一套Fast and Furious.  整體感覚跟之前幾集不同,個人覚得有少許回歸racing car的感覺,畢竟第一集是被LA的street racing 啟發已拍成的. 這也許是轉了導演之風格不同。

電影基本冇乜冷埸,幾埸大動作瑒面湊合而成。人物不用花時間交待,都拍了十幾年,角色性格已定形。

論埸面震撼,覚得不及上集,畢竟cars don't fly 上集已玩了飛天飛大廈,今集還可以玩什麼?但設計上仍是出色的。New York一場頗過引,但有點低能。既然乜車都hack到,點解唔hack目標車隊?

除了動作場面,最想談論的是人物「再」設定。Dekak 的角色設定今集有點犯駁了。明顕地是要為他從良,甚至間接道出他以前的罪行是被誣陷的(Hobbs提到他被受封對話)。你要改過冇問題,Dom策略性跟你合作為救自己兒子都講得通,但最後Dom跟他握手言和,大有收容佢入team里有點那個了。All that matters to Dom is family, 難道Dom忘記了Han是他殺的?難道忘記了他曾差點炸死Mia同佢外甥?

另外拍到第八集感覺有點像龍珠。此話怎講,每一次孫吾空都打敗宇宙最強,但之後又總有一個再強幾廿倍嘅敵人出來。Dom原本只是一個偷DVD機的小賊,Brian亦只有LA一個小探員,跟住不斷升呢,先挑戰墨西哥毒梟Braga,再玩謝巴西大佬兼一隊差人,原來Braga背後仲有大佬阿Shaw,成隊恐怖份子,到第七集又有更勁的大佬,不過今次是親大佬。好了,到今集,原來之前的所謂大佬,都係被大姐Cipher指使的。另外,Ramsey上集夠勁啩⋯⋯God's Eye喎!點知嚟到今集同Cipher一比,完全唔夠揮。我想講的是,明白導演每次都要出新招,但這樣下去,過多兩集唯有打超人呀,外星人咁,每集都幾可級數咁升呢,將來真的很難找對手。

不過今集有啲小驚喜,第一是Owen 同Dekak的阿媽,好似之前網上有提過但冇留意,第二是是Leo同Santos小回歸(如果是Fans一定知道他倆是誰)

畫面,只想講3D感一般

最後,結尾有個小小的對Paul Walker/Brian O Conner 的致敬

沒有彩蛋的,不要死等了

評分

參與人數 10威望 +280 金錢 +180 熱話 +100 收起 理由
bge55 + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 20 + 20 精彩報告
SonSon + 50 + 50
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
小瑟 + 100
bigair + 10 + 10 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10
影音小編輯 + 100 精彩報告
keke323 + 20 + 20 精彩報告
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

雖然Dekak係好睇, 但真係接受唔到同佢合作. Han點死真係比遺忘了.

無0左Brian, Mia, 個family主題就基本上無了. 不過亦沒有辦法.

當然觀能上的刺激依舊okay既.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

因為Paul Walker關係,F系列在內地圏粉無數,它比星戦還要受歡迎,F8第一天在內地已狂收近四億人仔

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

尋日睇左....對於我地呢D 粉絲黎講.....已經算滿意了
荷里活電影拍到去第 8 集依然無冷場仲想點 {:9_428:}
雖然驚喜度好難再有突出....但入場睇既目的其實都係為求觀感上既刺激吧
相信佢已經交到功課 {:9_423:}
出碟都要買.....試機應該唔錯選擇
【苦盡甘來】

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

都睇左, 動作, 特技叫做合格啦, 但有幾場的拍攝好假(車), 好CG...
個故事就算吧啦, 我當HANS係韓國仔, 呢期要跟風興大白人主義死左由佢, 但DEKAK細佬害死埋猶太妹(神奇女俠)WOR, 條數又點計先(好似冇計到LOR)? 同DOM做FAMILY真係凍過水, 搵返黑妹就唔要巴西女警, 同黑妹HONEY MOON. 唔係的話又點會畀CIPHER捉左?明明係賊+PK, 都硬要拍成FAMILY MAN, 真係唔知D 乜價值觀.
下集佢索性係戲入面都轉埋性取向算啦.(又可以做成話題).
整體只能講比XXX 3 好少少, 前者實在太爛, 呢套叫做未入到大爛片行列.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
radhk + 10 + 10
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

等運到

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2017-4-18 10:06
都睇左, 動作, 特技叫做合格啦, 但有幾場的拍攝好假(車), 好CG...
個故事就算吧啦, 我當HANS係韓國仔, 呢期 ...

不過咁睇, 佢地都係做賊起家, family既概念... 有佢地一套概念唔出奇既.

鉑金玩家

第一集係街頭賽車片!
而家變左警匪片  視覺上係勁左! 但個故事越黎離晒地

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一班街頭車手(爛仔),好打過叻過先進過各國軍隊精英!
不過,最老套果句「講故唔好駁故」,純官能刺激,收貨。

黃金玩家

拼呤罷爛兩個鐘,唔好理劇情,亦無靚仔靚女(除非你鍾情西班牙),熱熱鬧鬧。
音嚮唔合格,引擎聲細亦唔實在亦無方向感。
人聲最大。
忠嘅ー槍ー個
奸嘅用機關槍都打唔中任何野。
出碟唔會買。

黑鑽玩家

越嚟越離地, 由賽車變了潛艇大炮, 拍到F10應上了太空, 觀眾已變了沒期望地麻木進場