設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: lamdog

[討論] DAP新手,大家係邊度買歌多?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sunnyslhf 發表於 2017-4-8 12:10
hifi track 好多都係 upscale...

DSD 依家多左方法 Rip...

Ching 有無咩軟件推介?
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黃金玩家

lamdog 發表於 2017-4-8 17:42
Ching 有無咩軟件推介?

不是靠軟件而是硬件,目前要靠某幾部BD機同舊PS3先rip到SACD

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

dlmc 發表於 2017-4-3 13:55
香港買歌是比較落後和選擇少,Hifitrack有賣lossless 16/44 24/48/96 DSD但非常少選擇
iTunes得aac

SPOTIFY 有LOSSLESS 咩?
好似未收到佢通知要加錢轉PLAN

黃金玩家

momolee 發表於 2017-4-9 00:23
SPOTIFY 有LOSSLESS 咩?
好似未收到佢通知要加錢轉PLAN

我記錯應該係Tidal, 不過spotify嚟緊
Spotify is close to offering lossless-quality music

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我JOIN 左三個串流音樂, TIDAL , SPOTIFY, APPLE MUSIC
三個當中TIDAL 最靚聲, 但就正如CHING 講歐美唯主, 仲有大量廣東舊歌, JPOP 同KPOP 就嚴重不足, 同埋佢LOAD 歌有D 慢, 屋企已經用緊1000M 上網
SPOTIFY 就KPOP 比較多同快, 有好多韓劇OST, 遲D 加錢好似話有LOSSLESS 既歌提供,但聲就三個當中最衰 (係同一套系統比較過)
APPLE MUSIC 可以話新歌好齊下, 不論歐美同廣東歌KPOP, 不過就無LOSSLESS 既質素
三者當中TIDAL 最貴成 100文月費

PS: 如果聽又新又齊JPOP 以上三個都應該唔岩洗

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

dlmc 發表於 2017-4-9 00:41
我記錯應該係Tidal, 不過spotify嚟緊
Spotify is close to offering lossless-quality music
...

係, 好期待
加少少錢豪比佢啦

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都岩岩JOIN左MOOV個PLAN,試下佢講既HIFI音質有幾好
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黃金玩家

我又講下
以前join kkbox, 現用Moov
Kkbox廣東 台灣 日語 古典 (韓文唔知)都比Moov多, 不過得MP3頂唔住,後來多了DTS音效但唔啱聽
Moov舊碟比較少, 不過我主要用黎試聽新碟冇所謂啦,同埋網頁版moov唔洗裝software方便公司用

如果有方法用到日本串流就好

專業玩家

我N年前用 3仔台時join過 KK Box,當時未有Spotify & Tidal (更加無 Apple music,只有iTunes),Moov又唔係好多歌,後來有個叫 Soliton music 嘅 App (晌網上及港鐵站勁賣廣告,以節錄歌詞為標題) 又搞埋演唱會,可惜幾年就失蹤咗。
依家改頭換面,用 HMV Play 還魂,加返好多本地新歌,希望做好D,俾我哋多D選擇。

黑鑽玩家

旺角