設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [定の影評] 《攻殼機動隊》Ghost in the Shell 速評

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

雖然我係一個日漫迷,亦知道《攻殼機動隊》是大受好評的名作,但無論漫畫,電影,電視動畫我都無去睇過,適逢真人版電影上映,昨天抽空去了睇首映,可能無期待,睇完特別喜出望外,如果你係怕了日漫改篇電影必爛的話,我可以講,絕對唔駛擔心,由頭到尾都好表達到日系動漫風格,香港場景非常多,多得來又唔會好似變形金剛咁搞到好討厭,特別來香港取境果然真實好多,還記得八九十年代的日漫,有唔少都係以香港做場景,《攻殼機動隊》亦係以香港為藍本設計,由於無睇原作,還原度高唔高我就唔知,但我真係覺得如果未來世界真係出現,未來的香港就係咁的樣,作為香港人,非常滿意!

動作場面方面,有好多場景都玩水玩得出神入化,槍戰場面亦唔少,特技方面,除了其中一兩個場景唔夠真外,整體都唔錯,聲音方面,我係FESTIVAL GRAND睇ATMOS版本,非常到位,由於槍戰同拳腳位唔少,所以十分值得為高清音效揀間好的戲院,畫面方面,我睇的係3D版本,唔算特別多用得著3D的場景,但因為唔少係實景未來化,睇3D會特別感受到未來世界的空間感,故事方面反駁位唔多,無悶場,好難想象係八十年代尾的作品改篇

整體而言,我覺得好睇過生化危機好多,始終係一個完整故事真人化,有好的故仔,加上製作認真,可以話係近幾年日本動漫改篇真人電影的最高之作,如果你無睇美漫都去睇Marvel電影,我覺得對多數睇日本動漫長大的香港人來講,無理由唔去睇呢套《攻殼機動隊》,就算好似我咁,無睇過原作的,都絕對唔會有睇唔明的問題出現,唯一美中不足應該係套緊身衫(?)唔夠性感

評分

參與人數 19威望 +250 金錢 +250 熱話 +100 收起 理由
kc275 + 10 + 10 精彩報告
sugargar + 10 + 10 精彩報告
Benchong + 10 + 10 精彩報告
poweredc + 10 + 10 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10
臭鼬鼠 + 10 + 10 精彩報告
chhanthony + 20 + 20
ltho3k + 10 + 10
pac + 10 + 10 精彩報告
horace_tsang + 10 + 10 一定要睇
小寶老豆 + 20 + 20 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
kh22 + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 20 + 20 精彩報告
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
DVD迷 + 10 + 10
Anthonyccy + 10 + 10 精彩報告
245141525 + 100
alleelarry + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝報導

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完你編報導有d興趣去睇下。謝謝

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

換咗另一套緊身衫, 睇吓有冇好啲?

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Benchong + 10 + 10 超正!
阿定 + 20 + 20 好好多

查看全部評分

鉑金玩家

多謝包膠

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我係係睇完電影版先上YOUTUBE搵返95年套動畫睇的, 講真動畫的風格(押井守)並不是我杯茶, 但製作認真, 係一套唔錯的作品.
由於電影有唔少場面係來自呢套動畫, 睇落去會不其然地比較起來, 當然同成本亦有關啦, 覺得動畫的分鏡更加突出, 到位.
我對電影版的評價還不算差, 但不太喜歡女主角, 花大量金錢去用CG打造佢成為少校, 還不如捧個身材加身手都好的新人, 演技...其實主角就係TERMINATOR, 一個不需要太多表情的角色. 另外槍械方面嫌太CHEAP了, 雖然見到有意地模仿動畫版中的槍械, 但到喉唔到肺LOR.
等運到