設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hei_49

[4K/8K電視] 壞咗電視。。。好事當中又係壞事 (LG e6p 不專業小報告 #21)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

hei_49 發表於 2017-3-29 10:30
昨晚走咗去“風閘”門市問下原裝架價錢,喺職員去搵料時我走咗去睇最新嘅 oled,正在看得入神時有位穿藍色 ...

黑位太深係gamma錯, 黑位冇detail係brightness太低, 兩個都係setting 問題.

鑽石玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

kelvinhin 發表於 2017-3-29 11:45
黑位太深係gamma錯, 黑位冇detail係brightness太低, 兩個都係setting 問題.

同意。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

昨晚走咗去“風閘”門市問下原裝架價錢,喺職員去搵料時我走咗去睇最新嘅 oled,正在看得入神時有位穿藍色 ...

OLED唔系唔好,如果喜歡黑位,我諗別無選擇。新制式HDR对光位要求比较高,正所谓針无兩头利,睇自己取向啦。

鑽石玩家

我自己就喜歡電影感強嘅畫面。
就像影相,用咗HDR硬係有啲怪,當然用咗HDR係會有一種獨有嘅特質,但當被濫用時就會覺 over 晒。
看電影時HDR開唔開真係要睇個別情況喇。例如睇異形,如果咩都清晒,神秘感冇晒。睇Mad Max又唔同喎,開咗又會提升唔少。
我嘅結論係唔會長開 fitter,但有新嘅一定會試。

星級玩家

我上年買咗部Panasonic TH-49CX700H, 用唔夠3個月就壞parts, 跳畫面, 但parts無貨要等寄來, 無得退錢, 只借部42" 720p既我頂住, 等咗1個月先搞掂俾返部機我, 之前用開panasonic plasma都用咗5, 6年無壞過, 結果打破咗我對panasonic 小壞機的睇法, 無計, 雖然有年保, 個人覺得電子嘢週期短, 其實2-3年保己好夠.

電子嘢真係撞手神, 同牌子無關.

鑽石玩家

alex.wong06 發表於 2017-3-29 15:02
我上年買咗部Panasonic TH-49CX700H, 用唔夠3個月就壞parts, 跳畫面, 但parts無貨要等寄來, 無得退錢, 只借 ...

有機借已經好好了,我有問過LG係冇機借用嘅。
如果下次有機會買新機會揀大型商店買,因為可以加錢買延長保養,有事就比部新機而唔係嚟整機。

黑鑽玩家

oled 係咪真係咁差呢?係咪職員唔識set?

No TV is perfect.  Generally retail shops do not set TV right, and all brands and models of TV are shipped with exaggerated wrong defaults.

It is true that shadow detail is a weakness of OLED.

However, LCD has other issues like haloing / blooming / narrow viewing angles.

Z9D vs OLED:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/kd65zd9-201610164372.htm

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hei_49 + 10 + 10 同意
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

我問CS佢都話係“組裝機”跟住裝機師父黎到同佢吹下水,佢話係全新機今朝喺倉攞出黎,另外師兄話牆架用唔到,意思係LG唔肯裝定真係唔啱用?照計通用架多數啱用,可能要再砌番啱個鏍絲位,如果再裝新牆架一來要再買二來要再鑽牆,要三思

鑽石玩家

laiho 發表於 2017-3-29 16:45
我問CS佢都話係“組裝機”跟住裝機師父黎到同佢吹下水,佢話係全新機今朝喺倉攞出黎,另外師兄話牆架用唔到, ...

之前睇咗你post嘅回覆,再搵咗說明書查明後,知道縲絲位置都在下方,如果用番舊架會高D都冇辦法。如果之後唔滿意就自己裝番座枱算數了事。
另外想問下Cing新機感覺如何?你嘅畫面setting有冇再更改?

黃金玩家

OLED 係白位光度唔夠