設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[請教] NAS點SET music server?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

fatkei71 發表於 2017-3-17 16:38
feverSound.com 國仁有教學片䏲
自設NAS音樂庫教學
http://www.feversound1.com/131002-nas01/ ...

唔該, 我睇下先.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

swayne 發表於 2017-3-15 17:31
Synology
係 控制台 入面選 索引服務
按 索引資料夾 你個 share folder 應該會出現。將個 share folder 設 ...

我照上面做法己增加了video 文件夾了,
咁增加之後要不要再做什麼步驟, 等系統load番的資料架?
因為我在network palyer上打開video folder, 裡面是空的呀.

我當年SET個music folder好正常, 只係唔記得當時步驟了!

銀級玩家

AV仔 發表於 2017-3-21 01:31
我照上面做法己增加了video 文件夾了,
咁增加之後要不要再做什麼步驟, 等系統load番的資料架?
因為我在n ...

你兩個folder用同一個名?同synology 個default share folder "video"一樣?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

swayne 發表於 2017-3-21 11:31
你兩個folder用同一個名?同synology 個default share folder "video"一樣?

不是同一個名的, 不過好奇怪,
我之前個音樂資料夾, 以及而家新加的影像夾,
佢地都在APP上面無獨立顥示出來,
而係要入去佢default 個MUSIC FOLDER度先見我個音樂夾,
VIDEO亦同樣情況, 只係VIDEO入面我自己個夾是唔見有野咁囉.

銀級玩家

AV仔 發表於 2017-3-21 15:50
不是同一個名的, 不過好奇怪,
我之前個音樂資料夾, 以及而家新加的影像夾,
佢地都在APP上面無獨立顥示 ...

Share folder 唔同 folder.
你兩個folder 是那一種?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

swayne 發表於 2017-3-21 16:15
Share folder 唔同 folder.
你兩個folder 是那一種?

我咪就係好似你比個圖咁,
在索引資料夾度加上自己個夾囉. 無特別理佢或設定佢係share呀.
個音樂夾由以前第一日開始就叫my music,
但佢一直不是獨立出現的, 我在APP入面要先進入synology個music folder度先見架.

而家個影像夾都是一樣, 要入去synology個video folder度先見,
但再入去就無野睇到啦.

銀級玩家

AV仔 發表於 2017-3-22 13:23
我咪就係好似你比個圖咁,
在索引資料夾度加上自己個夾囉. 無特別理佢或設定佢係share呀.
個音樂夾由以前 ...

Share Folder 唔同 Folder 、係兩種唔同野。
我估你個問題都係呢個原因。
簡單講,Share Folder 似係一個directory。下面可以有好多個Folder。而佢上面唔會再有嘢。
Folder 唔可以define 變成一個 Share Folder。
新Share Folder 一定要create。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

swayne 發表於 2017-3-22 13:46
Share Folder 唔同 Folder 、係兩種唔同野。
我估你個問題都係呢個原因。
簡單講,Share Folder 似係一個 ...

但係我而家個做法同之前create 我個my music 夾一樣,
而個my mucis folder在APP度睇係要進synology 個music folder度先見到,
再進入就可以見到我的歌, 亦播到.

咁而家我個影音夾都是同樣情況, 一樣要先入synology個video folder先見我個影音folder,
唔同就係入到去個影音folder 是空的. 如果要先share出來,
咁我而家係咪應該就算入左synology個video folder度都唔應該見到我自己個影音folder呢?
但我見到喎.

我create個夾的是時候都係在索引服務度做架.

另外, 請問呢個share folder sync要唔要做? 係咪漏左所以無file見到?

唔該.

銀級玩家

AV仔 發表於 2017-3-22 15:34
但係我而家個做法同之前create 我個my music 夾一樣,
而個my mucis folder在APP度睇係要進synology 個mu ...

Please check your status.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

應該是完成左架.