設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mark1

[重低音] PatPat 止痕最新方法 之 雷震子

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

mark1 發表於 2017-3-13 14:36
車用后推鬼佬都常用,其實都係同一樣野, 不過要諗較大細震動方便與否,用bluray player / avamp 都有rem ...

I see,原來係方便setting
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

星級玩家

真係大開眼介

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

玩咁多隻一定好震。
用blu-ray機的subwoofer output可以避免AV Receiver的room correction apply落隻bass shaker度。
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

黑鑽玩家

chhanthony 發表於 2017-3-14 15:22
玩咁多隻一定好震。
用blu-ray機的subwoofer output可以避免AV Receiver的room correction apply落隻bass s ...

之前上哂落sofa 底同後面, 發現坐響度時震唔倒對腳,上不接下, 於是後尾移左兩隻落去sofa彈出黎放腳果個位,爽哂,全身由頭震到落尾。。。(遲d加返相)

Player 出未試,唔知分別大唔大。。。

黃金玩家

真係超正!!

白鑽玩家

如果LFE由player直出去震蛋
player個latency(signal delay)同main/2nd AVR三者一定會唔同
尤其是main AVR做完測距之後
個time aligment 仲更加同player個analog out對唔返
而且兩個Vol亦唔會同步
可考慮吓對2nd AVR全direct哂無EQ及dist/level改晒去"0"
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2017-3-15 00:14
如果LFE由player直出去震蛋
player個latency(signal delay)同main/2nd AVR三者一定會唔同
尤其是main AVR做 ...

Volume 唔一樣都唔太大問題, 即amp 細聲震多d 都還可以,外國c兄就係用player個volume 黎control 個震旦only.

Player 出既Signal delay 可能有,要試下,唔知實際係點。

2nd amp set Direct 的話係咪都會咁多個channel 都出哂same signal?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bbsai + 10 + 10 相同意見

查看全部評分

白鑽玩家

mark1 發表於 2017-3-15 09:07
Volume 唔一樣都唔太大問題, 即amp 細聲震多d 都還可以,外國c兄就係用player個volume 黎control 個震旦 ...

就算兩部一模一樣嘅main AVR
在唔同大細房間、唔同喇叭尤其是sub仔
CAL完出嚟個delay都會唔一樣
正常player會出聲先過AVR
單純馮相位都未必跟得到個time aligment
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2017-3-15 21:01
就算兩部一模一樣嘅main AVR
在唔同大細房間、唔同喇叭尤其是sub仔
CAL完出嚟個delay都會唔一樣

明白 謝謝

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mark1 發表於 2017-3-15 21:18
明白 謝謝

Mark 哥 DIY 精神值得學習!!!