設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 情人節收到的聖誕禮物:InEar ProPhile-8

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係情人節個日終於收到12月24號訂購的InEar ProPhile-8,等咗兩個月, 係情人節個日終於收到,心情真的好爽。自己手上有條 Stefan audioart 3.5 線,有條Forza AudioWork Quad hybrid semi-Litz UPOCC Cryo 7n 2.5 AK插,問題出在條2.5線,好像太清楚,冇咗啲音樂味,啲聲音一個字一個字咁出嚟,剛剛睇到一偏文章介紹Mad Cable呢個香港新品牌的產品,話銅渡金啲聲音會比較華麗,胆粗粗咁就同個公司負責人聨絡,訂購咗一條4絞銅鍍金線 2.5插,(其實亦在76和另外一個討論區裡面都搵到唔小資料,話呢隻耳機食銅線) ,等到今日終於收到條線,影齊啲相,就放上嚟76,至於條新耳機線,在用慢火煲,但啲聲音給予我的感覺,都已經唔駛講,好正,甜、有味道!好中意呢條線。

終於收到Thomann的包裹

終於收到Thomann的包裹

內容

內容

耳機出現

耳機出現

大特寫、後面

大特寫、後面

全部配件,想唔到仲有SpinFit

全部配件,想唔到仲有SpinFit

但最後都是配合自己特別訂購的SpinFit-SS耳膠

但最後都是配合自己特別訂購的SpinFit-SS耳膠

之前根據幾位師兄的意見,再加上在香討區見到一位師兄的介紹,膽粗粗同呢位香港的新品牌老闆聯絡,下單訂購 ...

之前根據幾位師兄的意見,再加上在香討區見到一位師兄的介紹,膽粗粗同呢位香港的新品牌老闆聯絡,下單訂購 ...

條耳機線好軟身,但啲聲音好正

條耳機線好軟身,但啲聲音好正

在正常煲線中、近照

在正常煲線中、近照

大特寫、前面

大特寫、前面

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
BerryChan@FB + 9 + 9 精彩評論,絕對應同一對極好耳機.
vicentk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

鉑金玩家

同場加多兩張相,另加一個特別配角,係好多討論區裡面都有睇到介紹,Technics RP-HV-100, 原來手上呢隻耳機都算係有小小江湖地位,當年買佢的時候,個價仲未有出嚟,個Sales仲要走去問個老闆,我買佢係因為當時個介紹牌寫著超勁低音,但因為佢個特殊造型,好難放入耳中,一直到現在,用到未超過10個小時,一直放在櫃桶內。

Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Technics RP-HV-100 經典.

未知難推否?

在下當年有幸曾擁有 RP-HV-70, 要 HK$ 275. 當年的最高價, (Technics RP-HV-100 , 作仍未見街)
它的本體太大,配戴困難.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主, 隻PP8係厚聲定薄聲?

鉑金玩家

hphp 發表於 2017-3-8 03:53
Technics RP-HV-100 經典.

未知難推否?

回師兄,隻Technics RP-HV-100 唔會難推,啲聲音仲好靚,有時候我都會攞出來聽一下,但就如你所講,個形太奇怪,好難長戴,通常一首歌我就放下。當時買咗之後亦有小小後悔,因為不能長期使用,所以放在櫃桶內,一收就廿幾年。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +9 收起 理由
hphp + 10 + 9 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

jaffeinism 發表於 2017-3-8 05:42
樓主, 隻PP8係厚聲定薄聲?

師兄,隻PP8唔會厚聲,如果你喜歡SD4啲聲音,我唸你會喜歡PP8,因為佢係SD4的進階版本,而且更上一個層次,在我嚟講,SD4已經好好,好個TG334,TG334太亮,但一比較PP8,會有一種,呀,首歌原來可以咁樣嘅聲音,而且比較起SD4,清楚好多,SD4點都覺得好似有一層紗網咁。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

經thomann買有無得退VAT?
另外會唔會好大隻?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ml55 發表於 2017-3-8 20:24
師兄,隻PP8唔會厚聲,如果你喜歡SD4啲聲音,我唸你會喜歡PP8,因為佢係SD4的進階版本,而且更上一個層次 ...

334無實際聽過... 不過睇文好多都係話鍾意佢染左個種中頻人聲

鉑金玩家

ph0381 發表於 2017-3-8 15:48
經thomann買有無得退VAT?
另外會唔會好大隻?

冇呀師兄,我住外國,冇退VAT,另外仲打咗我九十幾關稅,叧外隻耳機大小,相比我上一隻SD4S,大咗不止一啲啲,但好彩都剛剛好入到耳,只是耳膠部分我要用SpinFit最細個隻SS。

鉑金玩家

jaffeinism 發表於 2017-3-8 17:12
334無實際聽過... 不過睇文好多都係話鍾意佢染左個種中頻人聲

師兄,TG334確實係好聲,而且女聲真係正,但當聽男聲獨唱時候,就好似有一位師兄的文章中講過,好似有啲基情無限咁,當然、聽羅文唱係冇所謂,但其他男歌手的聲音,就有啲⋯⋯,所以我先至轉inear SD4S,現在用 ProPhile8 啲聲音就更好