設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 買黑膠碟真係唔好去呢D地方買.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
  呢間野. 唔駛講啦. 基本上係人都知黑店黎架啦.
包括我在內啦. 我都交左唔小學費俾佢先至鍊成今時今時咁無堅不摧.

早在廿幾30年前學生時代的我已經俾佢呃唔小架啦. 果陣晌佢度買碟. 特別係D圖案碟.
隻隻都2百幾蚊架. (1980年代) ~ 果陣一隻大碟先至係講緊係$50-65蚊左右架昨,
果陣細個唔識野. 亦都無咁多渠道去知道呢方面既野. 所以. 下下隻隻碟都要捱貴野.

後來90年代. 自從有左HMV以及各大唱片連鎖店進註香港之後. 選擇亦都多左.
而且. 價錢亦都透明化左好多好多. 最記得. 果陣HMV賣圖案碟. MADONNA隻MUSIC單曲既
PICTURE DISC,  果陣HMV居然只係賣$65蚊. 嘩~我簡單係如夢初醒. 果陣我先知道. 原來.
咁多年都俾人呃左.

但係~傻仔總會有學精既一日. 時至今時今日.
只係. 我真係唔相信. 黑店都仍然用同一個手法.

嘩~你睇, 個價幾感人.  成千蚊張圖案碟. 我諗呢D價. 許士仁呢種客人先至買得起啦.
何況. 許生都已經入左冊啦.

同一隻碟. 我晌日本買到. 居然只係 $2499円 (都唔駛200蚊港紙)
所以有咩辨法我唔年年飛日本幾轉去搵碟呀. 唉...........
都話囉~正價US$15-25蚊美金既野佢賣4-5百 , US$25-50蚊既野. 佢賣8百-1千.

唉~不過. 算啦. 有時諗諗下. 都唔怪得晒佢地既. 香港地租貴地貴.
有咩辨法可以生存到. 就只可以用呢D方法囉. 唔搵你D水魚. 點夠錢個個月交咁貴租呀.

其實黑店真係唔止佢一間. 信和7樓. 得記啦. 呢D又係離地價.
有時買碟呢. 真係要貨比三家. 而且. 唔好心急. 所謂既絕版野. 只係你一時之間搵唔到既姐.
其實還有好多好多渠道去你既心頭好. 例如AMAZON啦. YAHOO拍賣啦. 什至係. FACEBOOK.
好多地方都有人放碟. 如果你話買新碟既. 有時真係寧願自已上綱訂返黎. 計埋運費都有著數過晌佢度買呀

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +110 收起 理由
ernietse + 50 + 50 精彩報告
dc903 + 20 + 20 絕對認同
Msuper + 10 + 10 好詳細分享及說明
4u2c + 10 + 10 絕對認同
kinhungw + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

丙足甘多年都仲健在, 呢樣先最恐怖

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 20 + 20 又係喎
4u2c + 10 + 10 絕對認同
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢間野我都無幫趁嘅!其實講真呀,人地明買明賣有曬價錢有咩問題呀!吓吓黑店黑店咁唱人你都唔好得幾多,所以你唔見左袋黑膠係對你把賤口嘅懲罰,抵死嘅,罪有應得嘅,再唔收下把口可能下次罰得再重啲!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 真係要俾十分你. 咁有家教既. 你未又係同我.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

slche2001 發表於 2017-3-7 14:56
呢間野我都無幫趁嘅!其實講真呀,人地明買明賣有曬價錢有咩問題呀!吓吓黑店黑店咁唱人你都唔好得幾多,所 ...

多謝你呀. 賤口. 同你一九樣賤咁啦. 靚仔.

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
slche2001 + 10 + 10 賤唔過你, 祝你陸續有來......
dc903 + 20 + 20 算把啦
Cheong448 + 20 + 20 絕對認同......遲早輪到佢

查看全部評分

鑽石玩家

做生意梗係要老實,才會得到顧客長遠支持。
Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

鑽石玩家

我都唔明,騙又騙,再繼續騙,這間店,我入去係看不買,佢服務十分差,對住個黑面女鬼,就要走……

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kinhungw 發表於 2017-3-7 15:24
做生意梗係要老實,才會得到顧客長遠支持。

老實歸老實 可惜上月執了一老實小店

評分

slche2001 + 10 + 10 要輪都係你先, 你人又柒, 出POST又ON9.

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

黑鑽玩家

好彩我只中一次lala land。。。385和他买下,那时是要回马来西亚了,又找了很多间都没有

評分

takeishi + 10 + 10 下次記得行多幾間啦.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

貨少而賣貴D 我真係覺沒什麼從商的新奇事.
老一輩打仗說時一斤米幾乎要用半條金去換, 只是今日太平盛世, 何必呢?

其實唔少鋪賣完就算, 再貴都有限, 好少一邊賣一邊加, 這種做法可以說是副兼炒家.
有時我懷疑佢地的真正對象到底是不是我等街客.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
takeishi + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 20 + 20 of course not us 啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

這間店應該(我估計)存在超過30年,
以前(8-90年代)在荷李活商埸內的