設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[HDMI線] 彩虹魚壞左......

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問用緊彩虹魚的師兄們,有無試過條線無哂反應;我用係部sony 45ES投影機唔知係咪唔夾;起初我用oppo103D、安橋636、彩虹魚(電源由投影機USB供應),一開二訊號比電視同投影機,發現用投影時有時會斷3幾秒訊號無聲無畫面,我就以為係部636唔夠力,借勢上埋YAMAHA 3060,點知都係咁,後來有師兄教路唔好一開二輸出,我照做果然無再斷片,我亦快樂使用了數星期,點知頭先開機想睇套戲,發現投影無收到任何訊號,條魚兩邊燈有著,跟住用其他HDMI試哂有關器材都正常,但條魚試其他器材就有燈無反應了,條魚我係用緊的而且我駁好之後係用膠曹保護,無屈過無郁過,都唔知點解用左幾個月就咁......而家唔知買過條魚定用其他HDMI線好,希望各位比比意見小弟喇......感謝.....

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄, 不用寫咁多字。 揾個他錶逐個pin 他下通唔通就知。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
neo323 + 10 + 10 用家心得
komiya + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

raylee 發表於 2017-2-26 08:53
師兄, 不用寫咁多字。 揾個他錶逐個pin 他下通唔通就知。

呢條hdmi中間係光纖,兩面頭唔通電的。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
neo323 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2017-2-26 09:26
呢條hdmi中間係光纖,兩面頭唔通電的。

咁丫, 搵工程用的FIBERGLASS CABLE METER

但要可能暴力拆頭

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

raylee 發表於 2017-2-26 11:02
咁丫, 搵工程用的FIBERGLASS CABLE METER

但要可能暴力拆頭

攪咁多野不如叫佢換過條....
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

raylee 發表於 2017-2-26 08:53

多謝師兄意見,因為新手用彩虹魚,唔知問題出係邊,所以煩少少寫哂出黎,希望各位教教路,謝謝大家!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

yuppi 發表於 2017-2-26 11:11
攪咁多野不如叫佢換過條....

我諗如果條線有保或者佢唔置在已經換左, 問都唔駛問XD

鑽石玩家

光纖hdmi穩定性係差d... 我果條插magic tv 或 av amp出投影有畫面,blu-ray直出投影就無訊號。
反而另一條AQ hdmi 16米長,講明呢個長度只標示為 standard speed,但竟然播到4K@60fps
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

星級玩家

試吓全部 turn off 5 分鐘,再試一試,我用來駁 LETV 也一樣

禁止發言