設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 收藏品的補充劑

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢度既C兄相信家中都有唔小珍藏   
不論是CD又好~黑膠碟都好. 其實都有適當的保養一下既.
特別係黑膠碟呀. 如果保存得唔好的話. 經過歲月既洗禮之後.
  你隻碟最後既下場就將會係咁..................
用黎做裝飾擺設啦.

好多時CD或者黑膠碟呢. 最大既敵人. 我發覺係.........潮濕.
點解日本人可以Keep到D碟咁靚. 幾拾年既碟都好似新既一樣呢. 好大原因係.
本身日本人好珍惜D碟. 呢個係一定架啦. 其次既就係天氣既問題. 日本天會長年都係好乾燥.
所以D碟唔好點樣受潮. 反而香港呢. 長年都係潮濕既天氣. 所以往往D碟好易發毛及變形.
什至係氧化. 令到D碟甩銀. 令到D黑膠碟變形.

要點樣可以延長我地D珍藏品既壽命呢. 咁就真係要幫佢保養下啦.
最方便簡單既做法就係. 幫佢地換過晒D靚衫. 例如. 可以幫佢地換過晒D膠袋.
外套. 同埋. 內套. 黑膠碟呢. 我鍾意換晒入面既套. 我唔鍾意膠套. 我反而鍾意紙套.
不過呢D紙套好貴. 要成5蚊個. 有人鍾意靜電袋. 不過我就麻麻地.

深水埗~有一間專賣呢D補品既鋪頭. 我諗好多C兄都識架啦.
就係呢間啦. 咩野補品都幾乎可以晌佢度搵得到. 而且價錢都唔算好貴.
只要去呢間就一定可以滿足晒你既要求. 就算你有幾吹毛求次都好啦.
你都一定搵到你想要既補充劑既.

地點係深水埗既欽洲街. (即係西九斜對面條馬路邊)
行完又可以順便去行下碟鋪.

佢D價錢都唔算好貴既. 只要有Minimum咁鮮. 最小都要1百個.

有時.....係當你晌深水埗掃左d平碟. 真係有排做清潔架.
好多時出面買碟咁貴. 都係因為人地幫你攪靚隻碟賣俾你. 咁就賺你一百幾拾啦.
點解唔自已做呢. 慳番黎買多幾隻碟都得呀. . . . . . 呢個係唔係好主意呢.

評分

參與人數 9威望 +150 金錢 +140 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10 用家心得,絕對認同!
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
Msuper + 10 個膠膠米江超得
ernietse + 50 + 50 very interesting and useful info
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡
dc903 + 20 + 20 正到爆
kingwong007 + 10 + 10 俾個Like你啦
chopinlau + 10 + 10 報告非常詳盡
kl122002 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

識用的, 內套應用Mofi , 外用就是Nagaoka .
鴨記的野, 我用過一次之後唔會再用. 有時真係覺貴左少少又唔太值.
好似Mofi的內套在展場/代理sale 時可以每個套約$3.6一個, 性價比中是不是可以同鴨記的比較一下?

別少看內外套的破壞力.
外膠套可以因為熱而收縮, 或者日子久了就溶少少而"痴"上外面的原紙套

內膠套如果太硬, 可以在你取碟時刮碟, 留低以前叫的 "套花"...即一排排花痕.
"套花" ...通常唱唔出聲, 不過外表不討好.
怎樣試? simple, 找張不要的黑膠, 放入去新套, 然彼用手指俾少少力"卒"2-3下. 差的膠套一定留花.
而且差的內膠套...如我之前問post講過, 留左袋印就大件事了.

但無論如何, 除非內套已好殘, 不然我都會keep,而張碟入新套 .

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
Msuper + 10 + 10 又有錢袋褲袋了
takeishi + 10 + 10 正到爆
ernietse + 50 + 50 i like using 0.02mm to protect my boy
tlsk + 20 + 20 用家心得極具參考價值
dc903 + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

是否兩地域氣候有關
日本有雪落香港氣候........酷熱加雨水多

唔知點解...阿五哥遺留廿套黑膠仲新正,從未換新生套[儲藏有40歷史],放入防潮大木箱裡
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

見習玩家

如果舊膠內袋有膠質轉移落黑膠碟面, 有冇溶劑可以分離??

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fullman 發表於 2017-8-4 16:46

之前呢位C兄都出過POST研究過呢個問題. 你以睇番佢資料. 可能會有幫助.

https://post76.hk/thread-259810-1-5.html

見習玩家

thx ching, 可以一試, 反正都唔敢落針既廢碟.

我果兩隻目測嚴重很多, 直頭水泡咁, 成隻碟面密麻麻.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fullman 發表於 2017-8-4 17:06
thx ching, 可以一試, 反正都唔敢落針既廢碟.

我果兩隻目測嚴重很多, 直頭水泡咁, 成隻碟面密麻麻. ...

無呀~我照落針. 我個唱盤好鷄架昨. 所以無所謂. 又聽到架和. 不過. D炒豆聲好勁咁解囉.

1萬

白鑽玩家

老而不

fullman 發表於 2017-8-4 16:46

我覺得是可以溶返出來的, 但又另一問題是否可以100%完全溶出來而不留下一點痕跡...就是更要深究的地方.  
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-7-31 13:50
識用的, 內套應用Mofi , 外用就是Nagaoka .
鴨記的野, 我用過一次之後唔會再用. 有時真係覺貴左少少又唔太 ...

黑胶唱片无论怎么保养总会有磨损音效出现瑕疵的一天,包养处理灰尘太麻烦费时, 选择又少, 镭射唱片cd方便简便得多, 现在也已放弃黑胶了!

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Grandmaster 發表於 2017-8-6 13:13
黑胶唱片无论怎么保养总会有磨损音效出现瑕疵的一天,包养处理灰尘太麻烦费时, 选择又少, 镭射唱片cd方便 ...

別太少看灰塵 镭射唱片cd面一樣會花

又其是硬紙包裝.......
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。