設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 聲畫倶佳、戲院坐位推介?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

星影匯一院H行鐵行,呢幾個位坐到熟晒!
聲、畫就真係好難搵到好過佢!(IMAX 2D除外)

Screen Shot 2017-02-15 at 17.25.39 copy.jpg

1萬

白鑽玩家

老而不

s92204 發表於 2017-2-15 17:06
我想講而家睇戲真係好貴
我首選係GRAND CINEMA 既6院....
整個設計我覺得係香港戲院中最好..

同意JP的地方大, 是舊戲院的size
只是音效...真是應再下少少功夫. 那裡不夠小型戲院的來得貼身.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我其實好喜歡去戲院睇,而家啲票一般$80-110不等(唔計3D & IMAX,VIP ),咁鬼貴真係要嚴選戲院去

早排我就只去圓方6院,因大畫面,有atmos, 有震椅, 消費$180(2張票都要$210)泊車可免費三粒鐘,環境又乾淨,超正;可惜4K 當道之下,看過「星影滙」、 AMC pacific place, Mertoplex 又一城之後,已經唔會再去住;因為上星期係圓方6院看LaLa  Land, 啲畫面好唔掂,超粗微粒,又多noise....

另外,座椅及環境的清潔度都會考慮,唔知大家有冇試過坐到周身痕,又不停抓個頭呢?我就試過,它已是我的blacklist 了

個人排名:
1:星影滙一院,L12 L13(次次必坐)
2. 又一城四院, G5 G6
3.AMC pacific place,有 Auro3D

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

kowkow 發表於 2017-2-15 20:14
我其實好喜歡去戲院睇,而家啲票一般$80-110不等(唔計3D & IMAX,VIP ),咁鬼貴真係要嚴選戲院去

早排我就 ...

我真係試過一次去德福睇, 睇狩EVA睇到半路已成身痕, 開燈走時仲發覺被蝨咬!!背, 腰, 大腿都有 !!!!!!
MCL康怡 (未裝修前) 都係!!!

以上兩家是我的back list , 終生不再去.

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我會考慮多一樣問題: 人格 (多唔多人"討論"劇情)

呢樣我已經 blacklist 左圓方,前後奶過至少四場,完場後我X佢,佢地仲覺得自己冇錯!!! 音響有幾好都假

評分

jc2ssych + 10 + 10 絕對認同 X 60,000,000 !!!!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

講到唔多想去的戲院, 先講平的
1. 淘大
平還平, 尤其係1,2院, d座位已經陷哂入去, 點坐呀....
2. 寶石
又係平到笑的戲院, 但睇3d睇到眼都朦...(記得睇什麼第七個仔好辛苦)
3. 豪華
呢個係戲院人員的問題, 聽朋友講的, 睇avengers2, 一完就出黎掃地趕人...大佬彩蛋都唔畀人睇?
中價就好少衰的, 但新都城mcl真係好殘了, 上次執都執唔好, 唉, 唯有搭車去star.
至於觀眾呢, 係就係防不勝防, 但有戲院係特別少衰人的, 電影中心lor, 我睇咁耐戲真係冇乜點出過事.
等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2017-2-15 09:48
Good post呀,我都想緊不如開一版,每昌戲院一個帖,大家分享返每院最 like買邊 d位,等 d兄弟買飛時可有個 ...

太太買飛既時候,每次都問同一句:買咩位?

所以幾乎去過既戲院,自己都會 MARK 低所謂最佳觀賞位置,再以 Google Keep 同太太分享

評分

kowkow + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

海運戲院,已是我的black list, 次次睇戲周身痕,最後嗰次仲頭痕,之後冇再去了

最近去圓方六院睇LaLa Land, 畫面差咗,好多noise, 仲有周身痕 ,俾多一次機會佢,再冇改善,會black list 佢

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kowkow 發表於 2017-2-18 10:19
海運戲院,已是我的black list, 次次睇戲周身痕,最後嗰次仲頭痕,之後冇再去了

最近去圓方六院 ...

電影多幕是刻意用低光粗微粒菲林拍攝的,以營造仿古懷舊的感覺,所以同house嘅放映機無關。

Anyway,我都麻麻地 Grand @ Elements

奈何泊車實在太方便。同家人出街無得揀。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

lukalok 發表於 2017-2-15 17:33
星影匯一院H行鐵行,呢幾個位坐到熟晒!
聲、畫就真係好難搵到好過佢!(IMAX 2D除外)

咁我估我地常常爭位坐
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.