設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 如我想買DAC請教﹗請幫忙﹗

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人想買DAC 但未知買乜?
OPPO Sonica DAC  但我見呢個冇得插Headphone 同earphone咁﹗
Sony TA-ZH1ES 我見有好多可以support 到?
我去看時有店員介紹過我 Mytek brooklyn 同Luxman

我可以upup我本身有乜先
我都係想Macbook pro 或PC 或imac 去聽我用Audirvana Plus
有NAS server 播WAV, 同DSD ﹗但當然都有FLAC 其他format
我DSD係SACD轉或SONY HX-500轉
Headphone都係AKG K 702 或 Shure 535r
有DPX1
我電腦本身speaker 係B&W MM-1
如要轉我有諗過LS50 但啱啱發現有LS50 Wireless
但見佢又play唔到DSD 係software唔得定係
我用Audirvana Plus 電腦直出LS50都有DSD 嘅音質呢?
咁我係咪可以唔洗換DAC住用住LS50 wireless
定係買個DAC + LS50可能價錢都差唔多?
如DAC+speaker就要有得駁我黑膠機就最好

我唔識﹗乜都左左右右!
有乜組合會適合我用﹗又link到我D嘢
請幫幫我﹗唔該各位高手﹗

評分

參與人數 1熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100

查看全部評分

進階玩家

打少咗係Luxman DA250 補返

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上星期出去聽過DA250, 我多數都會買佢,佢係有質數,而且加上自己對品牌的情意結。儲多個月錢應該可以帶佢回家。

進階玩家

DA250 邊到買平D?
但如買DA250 想配speaker
買邊個好我都係放書枱

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

L1013 發表於 2017-2-14 10:44
DA250 邊到買平D?
但如買DA250 想配speaker
買邊個好我都係放書枱

要買有源喇叭,LS50W 啦

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我的KEF LS50 Wireless開箱文及聽感

KEF LS50 Wireless屬於中性喇叭, 你俾Chord Mojo, 膽前, 佢做出䁔聲。你俾Denon......不敢恭維, 我不喜歡冷聲

Sony TA-ZH1ES主要賣點係耳擴, 非loudspeaker dac/amp, 且太䁔聲, dark 風格, 不推薦

利申: Sony MDR-Z1R及KEF LS50 Wireless用家
P.S.1 等緊Chord Hugo 2夾Sony MDD-Z1R
P.S.2 都想知咩靚Desktop DAC夾KEF LS50 Wireless, 當然私心想Chord Hugo 2 pre-amp line out可以作為靚聲Desktop DAC, 但不到500g的重量......我要對Chord有信心!
Speaker: LS50W/Celestion 1
DAC: Sonica
Headphone: MDR-Z1R
AMP: PM80 (Class A)
Pre-amp:和田茂氐成品膽前

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

睇你個case LS50W係best buy, 去聽吓啱唔啱你口味先。

銀級玩家

強烈推薦Chord Hugo 2!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我無記錯,L50W 個RCA 可以駁phono

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Da-250如唔介意等二手好過啦,我自己收在部剩一個月保6.5k