設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[重低音] 新玩具 JL F110V2, 第一次玩JL,問題就嚟…

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
剛放了威記SPL-800買了JL F110 v2,也用D.A.R.O. cal 了一次, 但不太清楚係Pioneer LX-89點樣tone呢隻新十仔至係最正確呢?
依家用緊JmLab 826v speaker和CC800 中置,以下是 JL sw setting

Level Mode: ref
LP filter:off
E.L.F Trim:0
LP Freq: 80 Hz
Phase/Polarity:0
ARO:Defeat

Run完aro後就run  MCACC, 在JmLab speaker 情況下係Amp 嘅speaker setup 和 crossover 應該set 什麼呢?我試過speaker set "small', Sub set "Plus" and crossover set "100 Hz",結果MCACC result 將Speaker 變成Large, Crossover 變成150Hz, 是否正常?

請各師指點小弟一下, 我真的不想浪費了呢個新玩具
Sony 65X9500B w/Nanotec 302nano3
SC-LX89 w/Devil VooDoo
BDP-LX88 w/Gutwire B-16
N-70A
JMLAB 826V w/AQ CV4.2; CC800; Klipsch RS42; JL F110v2 w/AQ Sub1

白鑽玩家

McAcc在Cal喇叭時
唔會理用手動set咗係large定small或者Xover幾多
會先read晒所有speakers頻寬
Cal完係將所有喇叭同你set晒去large
既係話你啲capable of 做 large
如果所以speakers都係large(無行bass management)
做Xover在150Hz祇係代表LFE直通 (LFE由F0去到120Hz)
所以結果無間題

當然你可以因應器材及環境
手動改large/small及Xover
改動後無須再cal過

另外F110你已將LP filter:off的話
個LP freq在幾多已經無關系

再提一提
你個LP filter在off是正確
如果AVR同Sub仔同時set 80Hz
兩個80Hz加埋個resulting X-over就會低於80Hz

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
pac + 10 + 10

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2017-1-16 00:09
McAcc在Cal喇叭時
唔會理用手動set咗係large定small或者Xover幾多
會先read晒所有speakers頻寬

多謝MDLP 兄嘅詳細解釋,我還有什麼setting可以在Amp 上再fine tune 一下SW 和前置?
同時我發覺前中置喇叭出不到一些高頻的聲音,例如揮劍的尖銳聲音,是那處出現問題呢?請指教
Sony 65X9500B w/Nanotec 302nano3
N-70A
JMLAB 826V w/AQ CV4.2; CC800; Klipsch RS42; JL F110v2 w/AQ Sub1

白鑽玩家

要補充一吓
你將set SW做plus@150Hz
會將所有large speakers
在150Hz以下訊號
重複再送到SW
但對small spkrs無影響
啱唔啱你自己決定
我自己就唔會用

其他問題日妟啲再答

白鑽玩家

唔好過份迷信或唔信個auto cal或AVR setting
McAcc並非全能但亦非無能
main spkrs同SW主要都係先靠人擺位
擺位唔啱點set都無用
玩AV唔一定要上網聽人吹
大單元要大空間先玩到
大空間玩到大環境聲有乜咁出奇
細空間玩到大環境聲先做皇道

音技大草前輩親口同我講過
任何環境都總一個靚聲位
不過要花時間及經驗去搵

擺位呢樣野同玩相機構圖一樣
靚機+靚鏡頭無構圖一樣唔會有靚相

評分

pac + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

同時我發覺前中置喇叭出不到一些高頻的聲音,例如揮劍的尖銳聲音,是那處出現問題呢?

我唔知你隻中置單元是否同主喇叭質素一樣?
Ctr用嘅spkr cable同L/R是否一樣?
有無用過front align條EQ ?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2017-1-16 09:37
唔好過份迷信或唔信個auto cal或AVR setting
McAcc並非全能但亦非無能
main spkrs同SW主要都係先靠人擺位

機器是輔助人去玩。
好一句不是全能也不是無能

評分

MDLP + 10 + 10 多謝大師認同

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2017-1-16 09:25
要補充一吓
你將set SW做plus@150Hz
會將所有large speakers

你建議將SW set 返"Yes"? 怎樣set 比較正常?
N-70A

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2017-1-16 09:40
我唔知你隻中置單元是否同主喇叭質素一樣?
Ctr用嘅spkr cable同L/R是否一樣?
有無用過front align條EQ  ...

難道要買另一條speaker cable 試試⋯
N-70A

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

jchan252004 發表於 2017-1-16 11:17
難道要買另一條speaker cable 試試⋯

每間鋪頭都話自己賣嘅品牌好,令我不知道怎樣選擇
有冇師兄知道邊隻品牌比較夾JmLab speaker?
N-70A