設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 香港歌迷激動:我只得承認,我愛錯林憶蓮

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
【落實參加《我是歌手》】香港歌迷激動:我只得承認,我愛錯林憶蓮

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20170105/56134875

今次落實上《我是歌手5》,香港歌迷當然反應各異,一定有人贊成有人反對。有歌迷留言:「由《激情》成為粉絲到現在了。一直很proud of自己是蓮迷。但要是你參加《我是歌手》這些爛節目,我只得承認,我愛錯林憶蓮。以後不要再唱《破曉》了,阿爺唔鍾意㗎。你也不再配唱這首歌。」
「她可以到中國開concert,做甚麼節目的嘉賓,不打緊,這是歌手的工作,這樣賺錢亦無不可。但參加一個出名造假的節目,都已經是歌手了(而且是殿堂級的),還要去參加歌唱『比賽』?以她在音樂界的地位,需要嗎?錢,不是這樣賺的。作為音樂人,應有其專業操守;作為一個人,要有風骨。她若是一直這樣專注在中國市場,不再唱《破曉》,並不意外。反正就算再唱也沒有當初的感覺了,我也不要再聽了。」
也有人留言:
「唉……參加大陸啲咁既鬼節目……慘不忍睹」
「Sandy你應該知道,幾多歌迷時刻都希望見到你,每次你出現螢幕大家都好雀躍,但點解個個都咁反對你參加呢個節目?因為大家都覺得呢個係同時破壞你名聲、歌迷期望同音樂專業嘅災難性決定。因為呢個決定,會令你以後同一眾為錢賣靈魂嘅偽人一樣,過去努力建立嘅一切都無人會在意,希望你三思,珍惜所有。」
「成個騷好核突!參賽者鬥瘋狂叫囂!觀眾莫名奇妙地大哭大叫!還有不斷重複的植入式廣告!内地歌迷會buy但sorry這絕對不是本地歌迷那杯茶!」

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

黑鑽玩家

天下烏鴉一樣黑,香港人其實要扮高尚重要扮幾耐? 當年勁歌金曲總選,年年內定,歌手咪咀,樂隊表演電線都沒插扮彈,但年年人人坐定定睇足成晚,果時係倫榮梅天下,連哥哥自己係今夜不設房都講明所有賽果一星期前已知了,到現在重有好多頒獎禮歌手,影星果d 眼淚好真嗎?  我利申我自己一集我是歌手都沒睇,係沒興趣睇,學友自己都話,"唱咗幾廿年歌重要上去証明自己是歌手,唔係卦。。。",個人覺得歌手都係人,要搵食的,做聽眾歌迷唔想睇就咪睇,想睇就睇,欣賞比批評好點,現在hk 通街都係法官

評分

參與人數 7威望 +90 金錢 +90 收起 理由
edison133 + 10 + 10 用家心得
macha825 + 10 + 10 只係一個電視節目 , 鐘意咪睇下唔鐘意咪唔.
窮小子 + 20 + 20 Ching 睇得好通透喎 。。。
psb + 10 + 10 小弟都係一集都未睇過, 個節目 really bad .
zzjude + 10 + 10 絕對認同
Cheong448 + 20 + 20 絕對...超...認同
4u2c + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

永遠有一個前設, 大陸節目一定爛,參加者一定是為$跪低...
如果有看過"我是歌手",你會知道可投入一首歌的資源可以何等巨大, 就算演唱會都比不上. 作為一個歌手,這些機會很難得,之前不可能實現的想法都可能做到. 作為一個樂迷,我不明白為何不支持. 你當個歌手係神, 只拜不聽就另作別論.

另外個節目今年叫"歌手", 不是《我是歌手5》, 是否"比賽"節目還未知道.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
zzjude + 10 + 10 絕對認同
dennis33kwong + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

MA GX-50, GXC-150, Mirage OS3, JL E110, Anthem MRX 710, Oppo BD-103
Rega Apollo-r, Brio-r, Beyerdynamic T1, Schiit Asgard 2
Pana 42PY800H, MagicTV 3300D

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

臉書網友勸諫''勿睇大陸娛樂音樂節目''---我是歌手

北上搵人仔 真和味

某某歌手是抗份子嘅話........攞咗回鄉卡都入唔到關
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

香港人永遠不會和錢唱反調, 不過批評依故.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

當上屆 CO CO LEE 都參賽, 就知佢係果屆既內定冠軍, 結果亦如是.  有幾首明係唱到一劈屎咁都無問題, 邊個最大名, 邊個就會攞冠軍.  係得宇宙 GEM 同韓磊果屆先有D競爭氣氛.  總之大陸而家財大氣粗, 出價出到你驚, 揾錢撻到你無法拒絕為止. 觀眾一早當呢D係遊戲節目, 點解唔容許自己心愛既歌手都係以遊戲心態出賽 !?

呢 D easy money, 唔揾就笨, 始終人地有個女要養, 同埋人地主辦方一般都好客氣尊稱佢為老師, 又唔係揾佢做小丑. 總之假來假去, 就有錢收.  不過唔明大中華咁多歌手, 湖南, 江蘇, 央視係揾來揾去果二三十個歌手pk, 真係好鬼悶.

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
vinylover + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ginson 發表於 2017-1-6 11:41
永遠有一個前設, 大陸節目一定爛,參加者一定是為$跪低...
如果有看過"我是歌手",你會知道可投入一首歌的資 ...

香港歌手搵個D音樂團隊先係重點
上年 李生搵Johnny Yim 麻麻地
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

憶蓮音樂團隊會5會係佢條仔
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

HD_2 發表於 2017-1-6 14:26
香港歌手搵個D音樂團隊先係重點
上年 李生搵Johnny Yim 麻麻地
(Post76 Android 手機版送出) ...

香港歌手, 想搵個場地搞演唱會都難呀
無大公司support, book個場都ban你, 排到2046
香港人, 想簡簡單單買張演唱會飛, 個坐位表又油黑哂
大型會場來來去去都係果兩三個
同一個地方, 起博物館即刻搵到馬會捐錢, 起大型音樂會場地就話無錢

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

人地去唱歌表演, 又唔係去做雞, 唔上大陸節目, 上本地TVB D 低質音響垃
圾音樂節目, 好唔好﹖

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
rocker + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分