設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: HenryYuan

[流行曲] 只要好係歌, 靚聲, 吾介意係乜野CD格式

黃金玩家

Friday Night In San Francisco (Live) SACD - Japan

Friday Night In San Francisco (Live)
呢隻碟大家都玩到爛!LP 美版, 港版 / CD 美版, 日版 / K2HD - HK, Ultra HD - HK, SACD Hybrid - HK 編號版, SACD單層 - HK 編號版........
依家左邊呢隻, 1999年8月4號 Released 日本SME Records 出單層 SACD, 係用原裝 Analogue 母帶做 DSD mastering 嘅 SACD !!
究竟同 Sony HK版點比較 ? ? 大家都係 Sony, 會吾會都係用同一個 source 做 SACD ?? 又或者HK版用 PCM upsampling 轉 SACD ??
http://www.cdjapan.co.jp/product/SRGS-4512
ライヴ! / スーパー・ギター・トリオ
オリジナル・アナログ・マスターからのDSDマスタリングによるスーパーオーディオCDにてリリース!デジパック仕様。80年録音。
Live / Super Guitar Trio
Release! Digipak at the Super Audio CD by the DSD mastering from the original analog master. 80 years recording.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
WCHK + 10 + 10 超正
窮小子 + 50 + 50
Msuper + 10 + 10 嘩, 老冧16又唔錯喎

查看全部評分

黃金玩家

HenryYuan 發表於 2017-9-14 10:31
Friday Night In San Francisco (Live)
呢隻碟大家都玩到爛!LP 美版, 港版 / CD 美版, 日版 / K2HD - HK, ...

Reply  Msuper

16号愛人!起旺角威X見到,$220 無買,因為都係港版,包裝扮美版,Sony HK 好識揾$$$$, 同一個Souce玩出多種 CD / SACD

我有Hybrid SACD 267 及 日本單層 SACD

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
窮小子 + 50 + 50
Msuper + 10 + 10 估唔到威記有禁靚老冧

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

HenryYuan 發表於 2017-9-15 16:05
Reply  Msuper

16号愛人!起旺角威X見到,$220 無買,因為都係港版,包裝扮美版,Sony HK 好識揾$$$$,  ...

索里都搵唔到你既錢,你仲唔係精明消費者!都唔及環記掠水啦!有時唔心急唔追第一水碟,停一停等一等可能仲執到荀野既!題外話,索里出的碟,感覺普遍唔差喎~就算再版!
禁師兄你仲會否買第三只唔同版呢 ? 剛在另一個帖討論梗一只碟再版出好多款唔同格式,用家好多時會擁有幾個不同版,原因係咪希望最後買的一個格式勝過第一個格式呢?

評分

文次郎 + 10 + 10 做一次傻仔,唔會再做第二次啦,香港人有醒.
窮小子 + 50 + 50 M仔咁精明 ~ 點會買錯嘢呢… hehe.

查看全部評分

黃金玩家

Sony HK 係咁樣推介 :
SACD
徇眾要求Sony Music精挑4款經典作品
每款首批1,000張均付獨立編號以 Hybrid SACD盤再度發行
全部原裝歐洲壓碟!
樂迷必要收藏!

UHD CD
Ultra HD 32-bit PureFlection
精闡原音程式
Sony Music Hong Kong與FIM (First Impression Music) 合作,
再推出5款Ultra HD 32-bit Pureflection CD.

包括 Miles Davis, Kenny G, Harry Belafonte,
Al Di Meola及Dave Brubeck之經典名盤.
全部母帶Re-mastering及壓碟過程均在美國處理,
每款CD附有詳盡Precision Replication Report 測試報告,
製作嚴謹, 高質原音表現!

重点係: " 原裝 ".. " 母帶 " ???

當我聽左日版SACD後, 就知道Sony HK SACD吾係果樣野, 個 Source 肯定吾同日本, 音質/音色有極大分別, 無得比

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 真係有個好大疑惑,堅係母帶嗎?.

查看全部評分

黃金玩家

Msuper 發表於 2017-9-15 16:31
索里都搵唔到你既錢,你仲唔係精明消費者!都唔及環記掠水啦!有時唔心急唔追第一水碟,停一停等一等可能 ...

吾會乜版都買, 都係張個source轉泥轉去!! 個source吾惦轉乜都係假
依家集中買日本用原裝 analogue母帶 DSD mastering既 SACD...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 希望日本仲係以前那種非常認真的做事做碟.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

HenryYuan 發表於 2017-9-16 11:00
Sony HK 係咁樣推介 :
SACD
徇眾要求Sony Music精挑4款經典作品

“母帶” 兩只字果然吸引,今年曾經親自問過一間香港大唱片公司,他們回覆母帶做CD費用好貴同埋依家都好少用母帶做碟(對方答母帶再攞出去做碟,要再焗及甩磁粉及師傅要再攪~呢句我當然唔明),他們話當年已經將母帶轉晒做數碼檔保存,依家做碟主要都係用數碼檔做。禁我當然唔知其它唱片公司係咪仲有用母帶,只不過我感覺一個母帶經歷幾十年歲月仲係咪當年果回事姐。邊間唱片公司無謂講,因為我唔知其它唱片公司係咪一樣主要用數碼檔做碟,如果係只公開呢間唱片公司會對呢間唔公平。
又講多一樣,以前好多買家投訴CD 包裝爛無個膠兜會整花只碟,呢間唱片公司回覆因為好多時用什麼包裝(特別紙包裝)係壓碟廠決定的,唱片公司有爭取過改包裝,但對方係寧願唔接唱片公司呢張單。其實我估壓碟廠好大機會係統一包裝,呢種格式用呢種包裝就代表係呢種格式,當然他們係用 Pat Pat 諗野,用紙包只碟花過花面貓!

評分

參與人數 4威望 +75 金錢 +75 收起 理由
文次郎 + 5 + 5 佢地收得人地價,有母帶又唔用母帶,唱片公.
HenryYuan + 10 + 10 高質Post
窮小子 + 50 + 50 而家D新裝碟,下下話用母帶~事實大家好清楚.
CDROMRW + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

黃金玩家

[SHM-SACD] [初回限定生産]
Uses the 2012 DSD master based on DECCA's original analog tape. Reissue features the high-fidelity SHM-SACD format.
呢隻碟,好幾間大廠都出過,包括 Analoge Production 嘅 Hybrid SACD, FLAC 176kHz/24bit, DSD (Single Rate) 2.8MHz/64fs 等
我自己有 UNIVERSAL MUSIC JAPAN 出嘅 SHM-SACD 及 Speakers Corner Records 嘅 LP,同各位分享一下

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
WCHK + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 10 + 10 第一次見師兄的膠
ernietse + 50 + 50 nice reissue printing and packing

查看全部評分

黃金玩家

<Tower Records Limited>

Mozart: Violin · Sonatas collection

AUSGEWAHLTE SONATEN FUR KLABIER UND VIOLINE
David Oistrakh, Badura-skoda

In this SACD reprint, I did new mastering from original analogue master tape, high quality digitized sound source. You can enjoy the high-definition sound quality of SACD which conveys fresh sounds altogether. Also, the CD layer also launched a new mastering for this release.

発売日                2017/09/22
フォーマット        SACDハイブリッド
構成数                2
製造国                国内
レーベル                COLUMBIA X TOWER RECORDS/The Valued Collection Platinum
規格品番                TWSA-1037

x

評分

ernietse + 50 + 50 俾個Like你啦
Msuper + 10 + 10 希望文中母帶兩個字係真確

查看全部評分

黃金玩家

Beethoven: Violin Concerto
David Oistrakh

呢隻碟出左好多版,等我羅番隻2012年日版 EMI 名盤出泥聽下先
P.S. 我只有EMI 日版 SACD,其它無買
http://www.sa-cdlab.com/select/emi/emi.html
http://www.cdjapan.co.jp/product ... =e3784b59d32cb7ea42
Concert the famous EMI CLASSICS boasting a history of more than 110 years! Nationwide gems reviving with the latest technology -
Among the metal master disks and original tapes stored in the EMI archive in London, the best analogs you can wish for Get the master! Use of the latest remaster sound source for this project by elite Abbey Road Studio studio engineers such as Simon Gibson, Ian Jones, Andrew Walter, Alan Ramsey (EMI Classics Name Edition Items from the SACD series (Hybrid) "use the remaster sound source at that time). Schedule of the world's first release

x

評分

WCHK + 10 + 10 一定要加分
ernietse + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

黃金玩家

王力宏
港版 Blu-Spec CD

x

評分

Msuper + 10 + 10 我完全聽唔到 Blu-Spec 有咩唔同!.
ernietse + 50 + 50 Time to cut your finger nails lu

查看全部評分