設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 粗人敵卡

[討論] 今年你睇過3套最失望嘅電影 (2016)

1萬

白鑽玩家

老而不

動畫..今年是動物年.
Pet, Zootopia 都唔錯. Angry bird 是新鮮,
現上影的Sing 是當歌舞片都仲ok .

最覺Ice Age 5 是差, 唔係無心機, 而係好多野求其就算,
口味已有D似走Ted 的淨化兒童版. 笑位係可以笑, 卻是更覺老套.
以前首部是大家唔同角色有conflict又有aim,
後來變成大家同住(!?), 又因為次次一D事所以大家拍住上...成套好似典型電視劇 Desperate housewife 果種feeling.

Kung Fu Panda 3 如果要嚴評我只會覺佢係勉強合格(因為有IA 5墊底)
中國風/功夫風其實在美國不是沒有, 只是唔太似以前甘紅.
可以用東方式的神話去說出一個角色在修道上的進升, 卻...
上一集隻雀都真係因為可以連同行的狼群都炮打, 果一幕可以睇得出佢的狠,
今集中我唔想要一個奸唔起, 成個NYC Queens 或者以前state public housing (即皮類似香港公屋)入面, 低收入又低級的卻沒什麼能力老大"奸角"  陪跑.
今次就真係....加上 果種配樂 ...

我都唔明之後呢兩部可以再點拍落去.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

多戲大王, 睇返個LIST後, 再補充一下先.
1) 埃及神戰
呢套雖然睇之前預左, 但都估唔到可以爛成咁....真係特技演技故事冇樣得!! 衰在又要扮哂大製作...
等運到

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2016-12-23 13:09
今年睇既戲唔算好多, 尤其港產片來講真係好少, 因為好多都係合拍得來都真係唔係比香港人睇的, 所以想評佢爛 ...

老笠 真係差,我睇到一半要熄機

鑽石玩家

窮鬼

machihck 發表於 2016-12-23 18:20
老笠 真係差,我睇到一半要熄機

叫做睇哂

老老實實,我覺得成套戲似係為玩嘢而玩嘢

個結尾其實好牽強
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

白鑽玩家

老而不

粗人敵卡 發表於 2016-12-23 19:13
叫做睇哂

老老實實,我覺得成套戲似係為玩嘢而玩嘢

只可以話今日的港產片,
以前睇李翰祥拍的宮闈片, 歷史片, 道具在今日而言粗糙都覺畫面好睇
今時今日<無間道>紅過之後, 就無左再令人眼前一新的感覺.

一係逢新年出80年代style的金雞, 家有喜事, 無聊到笑唔出.
一係就杜琪峯/寒戰果種的鬥智鬥槍兼鬥男人味片...
再唔係就自命style 的王家衛

唔該香港的電影搵D新的style .
再係甘樣拍落去, 叫我點支持香港電影?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

一定唔係自殺特攻,雖然呢套戲劣評如潮,但有人都會話係你唔識欣賞

利申:唔識欣賞

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

賓墟 2016 ,吾拍好過拍,  拍吾到 應有的大場面, 情節沉悶, 攞番1959 年果套黎睇, 正好多

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

澳門風雲3,咁嘅卡士都可以拍成爛於渣滓程度,王導功力果然深厚。

刑警兄弟,比cctvb鬧劇更鬧,係俾人鬧的鬧,如果不是黃宗澤在内地人氣高,有冇投資者肯俾錢拍都成問題。

原本最後一部想俾使徒,但看完擺渡人後,不得不送上最終席位,由新導演拍但王生監製,處處有王生痕跡,無看過原小說,電影說故仔方式比2046完整但又比阿飛更支離破碎,最後baby完全無當年重慶森林裡王菲嘅靈氣和神來之筆演出,不要再硬要複製經典。
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

天煞2    真係冇得頂...... 睇完只有一個感覺. 頂....晒時間!!!!

今個月仲睇左套 反貪風暴2.......  求膠其既制作.  成套戲主要比古仔表現佢COOL既一面.  夠啦下麻.     後半段完全冇交代.  勁!!!
港產片呀港產片......點解不進反退呢!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今年睇的電影唔多, 大多時真你好想睇才去睇 (因要人湊住個人仔先有時間), 但最失望的都應該係天煞地球反擊戰了. 另外Doctor Strange其實都有少少失望, 個人認為如果唔係由男主角Benedict做, 可能成套戲我會比更低分...