設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ericeric

[討論] 原廠跟機電源線係垃圾?

星級玩家

gikifk 發表於 2016-12-16 14:57
其實貴線用料唔一定好似廠家講得甘好,好多都係比左錢 D 寫手老作吹捧,

但係當你用一萬幾千買左返黎,又 ...

完全同意師兄所講

星級玩家

gikifk 發表於 2016-12-16 15:01
Aq喇叭線,當年都係買日立線再加工,但就貴左幾倍

有幾多家出線既品牌真正識得煉金屬?

我估九成品牌喺大既煉金屬廠買翻來加工.....

1萬

白鑽玩家

老而不

shooter 發表於 2016-12-16 15:16
有幾多家出線既品牌真正識得煉金屬?  

我估九成品牌喺大既煉金屬廠買翻來加工..... ...

其實原金屬工廠不算多, 加工廠是有但都是有限數
有時我都疑惑 一條就是USA出的線, 加工生產是USA品沒錯,
但入面的銅芯在加工時是不是都是用USA料, 還是外國 就是有點疑惑.  
還是好音樂最好.

黃金玩家

koalaau 發表於 2016-12-9 18:51
換線較聲,最怕偏聲不平衡,其實原裝跟機黑鷄幾平衡。
買新機其實唔使心急,聽耐d知道「原本」係咩聲,覺得 ...

用條跟機黑雞,會聽少好多内容,同D靚線比-聽就聽出。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-12-16 19:49
其實原金屬工廠不算多, 加工廠是有但都是有限數
有時我都疑惑 一條就是USA出的線, 加工生產是USA品沒錯,
...

其實電線唔係太難理解,拆開黎講都係得導體(Conductor)同絕緣體(Insulation)

導體方面,大家可以係網上搜尋IACS,就可以查到每種金屬既每米電阻值,導性最好係銀,銅,金,鋁....而一般線材都係用呢四種金屬做導體,因為導性好而且柔軟;另外,即使相同粗度,導體結構唔同 (例如一條0.75mm2既電線,佢可以係1/0.4885,又可以係30/0.18),都會影響音色

絕緣方面就多野好多,外皮,網屏敝,甚至好似以前Shunyata Research岩岩出既電線裡面有沙做屏敝五花八門,當然最終目標除左係絕緣防止觸電之外,亦都係防止空氣中雜訊入侵電線;另外,其實外皮對導體既附著力(即外皮痴住導體痴得緊唔緊會影響電阻值),呢樣都會影響音色

其實每條電線以上每個環節唔同,都會影響音色,而做音響電線既生產商只不過利用上面呢D生產普通電線既基本知識,而生產一D號稱音響專用既電源線,而呢D電線一插落機度,又令到準買家覺得唔同喎,咁就係呢D廠家賺錢既好機會了

如果您問我呢D線值唔值幾千甚至幾萬以上,我只能夠講,如果計原料成本,冇一條線值呢個價,唯一能夠講,賣咁貴係因為佢地既"研發成本"吧

1萬

白鑽玩家

老而不

h0200231 發表於 2016-12-17 19:31
其實電線唔係太難理解,拆開黎講都係得導體(Conductor)同絕緣體(Insulation)

導體方面,大家可以係網上搜 ...

應仲有"品牌價值" , 當中佔的成份也不少
還是好音樂最好.

鑽石玩家

好難用成本衡量售價,技術係值錢的。
但有乜技術可賣到五位,甚至六位數條線?線最好賺,係人都知。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我地唔需要超級英雄, 就係有呢班玩物喪智嘅人類個地球至會轉

進階玩家

ericeric 發表於 2016-12-9 15:04

樓主轉載 / 發報嘅文章內容, 講得太概括, 太表面!

本人做金屬製品行業, 我都概括講下啦!

每種金屬製品都係講純度來定價, 金屬純度越高, 價格亦越貴.

以生產電線為例, 有客人要求用高純銅訂製, 因純度越高, 導電能力會強, 電器操作會相對穩定, 例如 for 醫療產品, 人命尤關, 吾可以求其!

靚電線用於音響器材上, 測試出來既波形都比較平圴, 呢樣係科學數據, 我冇得吾信!

我大部份家庭電器既客戶, 由於成本問題, 跟機線徹頭徹尾都用幾乎最差既物料生產, 根本吾會考慮其他因數!

總結: 數據上, 一條用料及design精良嘅電源線可以令電器內嘅 parts 發揮得更好!

所以樓主轉載 / 發報嘅文章內容, 本人好吾同意! 甚至覺得筆者有D 膚淺!

進階玩家

cow999 發表於 2016-12-18 22:44
樓主轉載 / 發報嘅文章內容, 講得太概括, 太表面!

本人做金屬製品行業, 我都概括講下啦!

再講, 跟機線易燃的機率相對大!

我吾係赫你, 只要包膠用料差D, 內熱能力吾夠, 就會著火!

你地可以 check 下D火警新聞, 有幾多係電器問題!

除左雞電源線會著火, 雞喇叭線一樣會!

所以各位師兄小心安全至上!