設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 《末日先鋒:戰甲飛車》 (導演黑白版)12月8日上市

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
咁都有藉口可以出一個黑白版本黎cap水,我自己係電視set做黑白唔好?

進階玩家

你的確可以試下

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

可以再簡單啲,試吓撞頭埋牆。

醫生話,頭部受過嚴重撞極的病人,有可能會失去部份視力和辨認顏色的能力。

若未睇過就話人cap水,分析能力跟腦部傷殘無異。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

jc2ssych 發表於 2016-12-8 04:03
可以再簡單啲,試吓撞頭埋牆。

醫生話,頭部受過嚴重撞極的病人,有可能會失去部份視力和辨認顏色的能力。 ...

係你先諗到呢d要傷害自己既方法,有得係電視較黑白,都要叫人撞頭埋牆,跟你做既就真係腦殘啦,正能量

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ching-good morning that's different 'black & white' in HD much worth not like the oldies (chinese)

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

真係唔識得欣賞,咁嘅掠水法都有!  下次怕且攪個透明版,比啲識欣賞嘅高人睇!

鑽石玩家

c兄一定唔玩攝影...
黑白唔係就咁調color/saturation做0,就等於黑白,
c兄可以試下「自己係電視set做黑白」跟呢個黑白版本對比,畫面可以係兩回事。
因黑白缺了色彩表達,所以特別專注光影,調教灰階表達不同層次,
同一畫面,彩色可能係無問題,但單純「自己係電視set做黑白」,可能會變成一pat野,黐晒地...

至於識唔識欣賞黑白,如果唔係c兄杯茶,真係可以慳番

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

雖然我都好膚淺, 但如果將電視或相片後期調較黑白色=黑白影像直接制作係兩回事黎, 唔可以混為一談

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

SonSon 發表於 2016-12-8 13:37
雖然我都好膚淺, 但如果將電視或相片後期調較黑白色=黑白影像直接制作係兩回事黎, 唔可以混為一談 ...

Son son兄, 剛見到你簽名位張新相。

係一部好戲!
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

一日未睇, CAP唔CAP水其實都好難講, 我一直都未買佢的BLU-RAY, 其一係覺得太貴, 今次好似比普通版更平, 嗯, 可能會出手.
唔否認一套戲有多個版本時, 買碟時就多少有賭博成份架喇, 所以我唔會理佢係CAP水, 只要個效果好米得.
話題轉一轉, 發哥最近個套寒戰二, 其中就有部LEICA黑白機, 明明係數碼機, 硬要搞到只能影黑白相, 重要比普通款貴多幾萬, 咁又係米CAP水行為?
等運到