設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 2009年Pioneer AV amp既MCACC

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日用左6粒鐘去較下自己套垃圾野, 因為都係時候大較了....
發覺用以前果套MCACC既較法, D聲完全唔得...
(所以用左6粒鐘去重新學過呢套"新"MCACC既較法...   )
以前小弟成日強調MCACC要加番大125 hz既EQ...
但發現呢部919既MCACC出來既效果(EQ果part)都幾好, 唔似以前咁好薄聲...
(雖然125 hz既EQ輸出都係好低....)
所以加番大少少既subwoofer輸出和speaker setting入面既Subwoofer轉番做"Plus",
已經差不多完事, 唔洗好似以前咁執餐死.....(咁當然都要執少少既... )
MCACC越來越屈機.....

唔知1019, LX52, LX72和LX82既MCACC係唔係都係咁??
(小弟玩過LX-71, 但LX-71都係要用"舊"果套較法..)

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
鐵心心 + 10

查看全部評分

TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄可否分享一下舊款的Pioneer (51, 71, 81, 90) 的MCACC調較法?

星級玩家

一篇好好既文章,就咁被人污染左...可惜
MCACC越來越屈機
多謝分享

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

一篇好好既文章,就咁被人污染左...可惜
MCACC越來越屈機
多謝分享
lofiman99 發表於 2009-11-22 23:32

被人污染左??
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日set 81都set左好耐, 想要番d punch bass, 又唔想唔用MCACC同fullband phase control...兩難~
Back to Basic

高級玩家

5# IDM

我又係唔想唔用MCACC同fullband phase control但中低真係差d,tone用bypass仲弱,on左佢bass要+到5-6至好小小,係唔係要張前中置eq約100hz+多d呢?仲有乜方法呀

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

今日用左6粒鐘去較下自己套垃圾野, 因為都係時候大較了....
發覺用以前果套MCACC既較法, D聲完全唔得...
(所以用左6粒鐘去重新學過呢套"新"MCACC既較法...   )
以前小弟成日強調MCACC要加番大125 ...
cakecake 發表於 2009-11-22 22:56

Cake hing, tried to search your old post about setting MCACC for your previous LX71 but failed.
Could you share us how did you set your LX71 before?
要加番大125Hz.... for Front & Center speakers only??
TV: Sony X70G65
AV: Pioneer LX81
BD: OPPO BDP-105D
Int Amp: Gryphon Diablo 300
DAC: Weiss DAC501
NAS: QNAP HS453
Switch: SOtM sNH-10G
Power: PS Audio P12
F: B&W 805D3
C: B&W HTM62
R: Mirage Nanosat Pr

銀級玩家

今日set 81都set左好耐, 想要番d punch bass, 又唔想唔用MCACC同fullband phase control...兩難~
IDM 發表於 2009-11-23 00:31

要好睇你個人口味, 普遍因為當MCACC set機時係用返0db作標準, 而大多數人睇戲o既volume都唔會去到0db, 一般都係-15db - -25db內, 所以感覺到唔係好夠bass, 再加上有個錯覺以為套套戲D bass都應該勁o既, 就教到bass過多, 唔好話唔同戲, 就算同一套戲D bass分佈都未必一樣, 就以Transfomers 2為例, 唔同打o既chapter都有唔同大細同質量o既bass, 呢D係個製作人刻意做到咁, 等你覺得有起伏, 睇戲係一套戲, 唔係單單幾個chapter
個人覺得用full band phase control都可以有埋身感, 細節同音場, 但o係要求多D bass之前要留意以上o既問題, 同埋要明天你隻拾仔o既特性同極限去配合, 如果盲目推大個音場會失去好多detail

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MCACC 我OFF左

銀級玩家

小弟o係友台post o既心得, 希望有D幫助
部機比買入時再run-in O左多D時間, 發覺本來set好o既db都唔啱用(大力o左), 加上換o左電視, 隻中置搬o左位, 所以由頭再set過, 今次同之前post有D唔同, 我o係manual mcacc tune個sound level (所有喇叭75db, subwoffer 80db), 再fine tune speaker distance (主要都係前面3隻, 兩隻後置同subwoofer一樣tune極都唔會去到中間, 之後run auto mcacc set EQ Pro & S-Wave, all ch adjust, 用stand.wave multi-point (測3個位), 完o左再o係auto mcacc run full band phase control, 到manual-> professional->advanced eq setup發覺今次佢自己set 個係60-80ms, 咁試試聱先, 發覺音場比之前更闊, 更多detail, 唔亂,  bass普遍就細o左少少, 但學之前講, 套戲o個part要出多bass就夠, 滿意收工~ 慢慢睇戲

小弟近排由onkyo 805換o左部pioneer lx81, 初時只用auto setup之後就用, 發覺音場比onkyo闊同細緻, 但係前中置極之虛, 中低音唔掂, 完全冇埋身感... 當時好失望, 但我諗pioneer冇理由會差過onkyo, 唔忿氣, 於是係咁煲本manual, 週圍問人, 上網搵料... 一有時間就試唔同o既setup, auto搭手動, 搵得返d力水同埋身感, 但音場同細緻度又差o左, 再搵料再試, 終於而家set到有音場, 細緻但唔失去埋身感... 真係好辛苦, 但係值得!!!

有幾點可以同大家分享, 希望可以幫用pioneer amp o既兄弟

1. 先用full auto mcacc, o係other setup將喇叭set做small(唔理你用大細喇叭都), crossover 80hz
2. 到manual mcacc, 將喇叭sound level set做同level (75db), subwoofer可以大d, 我set做82db
3. 再o係manual mcacc tune個fine speaker distance, 唔好理真實喇叭同位o既距離有幾多, 要調教到個前中置d聲o係正你前面正中間(呢個距離調教mode會發聲)
4. 根住用auto mcacc set EQ Pro & S-Wave, 至於用symmetry, all ch adjust定front align就因個人喇叭位置同口味而定. 我睇過外國d review, 主要都係symmetry同all ch adjust效果比較好, 所以我都集中試呢兩個mode. 對我黎講symmetry音場闊同有細緻, 埋身感都有, 但都好似唔係好夠, 唔知係咪因為我d左右前置同後置o既距離唔係衡等... 而all ch adjust對我黎講最平均, 其實可以兩個setting都做, 不過o係唔同memory. 咁樣可以之後比較. 我o既經驗係用stand.wave multi-point (測3個位)效果會好d
5. 完成後再o係manual mcacc->eq professional->advanced eq setup set好個time position再start個eq calibration, default係30-50ms, 所以之前所有auto calibration都係30-50ms, 但唔係個個地方都係啱用, 我試過幾個setting, o係我o既環境20-40ms o既連貫性最好, 唔失細緻又唔亂, 呢個calibration影響好大, 所以一定要做
至於係symmetry定all ch adjust就因個人設定而異
6. o係auto mcacc set多次full band phase control

暫時玩到呢度, 等我搵條usb->com port o既線, 等我可以將reverb measurement o既數據入落電腦o既advanced mcacc software分析再微調每channel o既eq (其實auto都做o左, 但佢地建議用software分析再微調會準d), 睇吓有冇驚喜

溫馨提示: 一家要落腳架, 咁樣準好多

:announce: report pencil

評分

參與人數 3威望 +13 收起 理由
jclove + 1 thx
XPR + 2
鐵心心 + 10

查看全部評分