設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 火麒麟

[討論] Soul note 悠閒享樂一刻鐘 (會後討論 + #60版友優惠發布)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2016-11-22 23:31
運動服果位麻
(Post76 Android 手機版送出)

俾你問到好怕羞個個
AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

科林玩家

日系會係咩味?好想知哦

行動組版主

plGuest 發表於 2016-11-23 01:28
日系會係咩味?好想知哦

當然係和味la
火麒麟 - 顧明思意, 咩野都岩玩, 但就樣樣點著火頭就行開去, 喜歡聽歌, 咩歌都岩, 器材就一定要好聲, 但天價野就唔岩玩, 聽歌懶理好聲唔好聲, 最緊要岩聽.

小火的文章

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

今日先要唔該76安排一個好正嘅活動。地點同時間安排又配合到各位師兄。
小弟真心支持76搞多啲2 channel嘅活動…等我地可以交流下聽多啲…又吹下水…

就講返今次活動,soul note + scansonic 一套以入門自居嘅組合。今次係小弟第三次聽  soul note ,同之前聽嘅感覺差不多,有一定嘅力量 (100w) 同分析力,三頻盡量做到平均自然。以一套西裝兩皮零嘢級數嚟講好多大牌子都未必贏到佢,可以話係性價比之選。如果你地問我有咩缺點…我會話係少左一啲個性,soul note 可以做到大部分聽眾耳仔都無投訴,但偏偏就講唔出有邊個部分係特別「標青」。

評分

參與人數 10威望 +450 金錢 +450 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 用家心得
pinkspider + 10 + 10
jackt + 10 + 10 精彩報告
火麒麟 + 50 + 50 用家心得
jt24 + 50 + 50 精彩報告
ykluk + 50 + 50 精彩報告
fungl + 20 + 20
leo25 + 50 + 50 精彩報告
小瑟 + 100 + 100 用家心得
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小寶老豆 發表於 2016-11-23 02:08
今日先要唔該76安排一個好正嘅活動。地點同時間安排又配合到各位師兄。

小弟真心支持76搞多啲2 channel嘅 ...

嘩...早晨, 咁神心2點幾來打返個感想呀?? 真係唔比分都對你唔住喎~~

其實我都想知, 大家覺得昨晚咁樣, 聽下歌, 講下D小智識好, 定係專心D聽歌好呢??? 比D意見我丫!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

HD_2 發表於 2016-11-22 23:53
今晚 用小坐地 親切好多起碼放得到

HD_2兄, 之前有冇聽過SOUL NOTE?? 老實講我之前只係是是旦旦咁聽過, 冇好似尋晚咁認真聽, 但都係果句, 呢個價位可以出到咁既聲, 我真係想囉返屋企認真試試就真!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

Szelong 發表於 2016-11-23 00:23
俾你問到好怕羞個個

未WARMUP好姐.......

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

老而不

小瑟 發表於 2016-11-22 23:31
運動服果位麻

已忘記了邊個跟邊個, 除了幾個身型特別的, 快D出圖了. ...
反而想知, 最後問我借CD 盒望的果位C兄係...?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

大王,個手機版網頁好似有問題喎⋯⋯只出到一半嘅嘅…我都未講完對喇叭…

今次活動最大驚喜係對scansonic。兩路半嘅設計,再用上鋁帶高音,身材瘦削氣孔向下。
起初見佢咁瘦身材座地,低音單元又細,仲話要用鋁帶高音又盛…未聽已經有啲偏見…

聽頭果兩首歌(尤其某人獨特口味果首)真係不出所料,低頻好麻麻,高音部分仲有少少刺耳…即時同隔離個師兄講「鋁帶高音 not my cup of tea」…
但呂sir換到第三隻時講,其實佢個人覺得套系統聽古典或者樂器比較出色。咁就換隻小提琴碟嚟播,嘩!即刻就已有效果,無左刺耳而且樂器像真度都幾高。後來轉一轉座位就越聽越過癮,雪狼湖和Jazz個鼓聲力量控制,音場結像完全超出小弟嘅預期…真係要俾 10個讚!

Ps. 我估應該係開頭試果隻 SACD 嘅 CD layer 做得麻麻地

評分

參與人數 6威望 +210 金錢 +210 收起 理由
HD_2 + 10 + 10
火麒麟 + 30 + 30
jt24 + 50 + 50 精彩報告
ykluk + 50 + 50 一定要加分
leo25 + 50 + 50

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好, 報告一下昨晚的 Soulnote 加 Scansonic 2.5

正!又平!日本機但非常少日本味道,有分析有厚潤,高中低平均,舒服!!!!  

另外贊 呂哥 set 得好好, 同埋 very nice

Thank you Post 76, Precision Audio & Aria Audio

評分

參與人數 9威望 +240 金錢 +240 收起 理由
小寶老豆 + 20 + 20 精彩報告
HD_2 + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10
火麒麟 + 30 + 30
jt24 + 50 + 50 簡而精
ykluk + 50 + 50 精彩報告
ken01010 + 10 + 10 精彩報告
giseegoobi + 10 + 10
leo25 + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

Enjoy Music, Enjoy Life!!