設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kowkow

[AV擴音機] "望聞問切" 第二回試玩天龍AVR-X6300H AV擴音機(加咗訪後感)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

威亷sir 入到嚟,見到啲喇叭擺位都似乎冇乜意見,仲話天花喇叭斜斜哋向住皇位,仲可以玩埋Auro 3D 添....(正) , 只是覺得對rear surround 可以放在耳邊兩側就比較理想,但又會同back surround 唔同咗高度,所以會試一下先再講;跟著就是主菜隻十仔,我現放入櫃內,用釘腳放,效果麻麻地⋯⋯,於是又係成個擺出嚟,唔用釘腳,搞吓啲相位,方向咁,初步試聽,分別都幾明顯噃,啲低頻冇咗「㗅㗅」聲,細緻啲,又䦕掦啲,仲有就係櫃門冇再啪啪響。

鉑金玩家

好啦,喇叭放好矖位,用Audyssey cal 咗8個位,再調教吓啲設定(詳情待大王報告啦),又到去片講吓感受的時候:

呢段dts:x demo 2015 有個鼓手講嘢,有啲電子音樂及打鼓solo 咁啦,solo 嗰度真係幾爽,會聽到鼓棍打下鼓的鼓皮迴聲,低頻聲音有大有細,頗有層次,而每隻鼓的聲音各有不同的低頻都可以感受到;佢哋走咗之後,我就晩晚都睇,之前冇特別睇呢段,post76 真係毒害人不淺⋯⋯

鉑金玩家

跟著就再試Star war battlefield 及 13小時,呢兩段唔駛講,可以用震撼來形容,啲tie fighter飛行聲、䦕槍聲都好有質感及方向感

其實呢部機有個功能幾好,佢可以將2 channel 獨立設定(印象中其他牌子好似冇,有錯請糾正),令它不會跟多聲道環繞的設定撈埋一齊出,聽感係有分別;原來用stereo mode,喺會有EQ 同埋十仔去補一補低頻的,Direct 及 Pure Direct 喺乜都冇,直出,而Pure direct 跟Direct mode, 就只是版面有冇著燈而已。

鉑金玩家

喺威亷sir調教設定時,知道嗰啲設定,其實係大同小異,好多時係用家未搞好,例如聽concert 時,就應該用music mode 的dts or dolby聲效,不是用其他mode,因爲廠商設定會有所不同,又如speaker 擺位(我一路冇將前置toe in 的,其實atmos 的設定,最好toe in)就已經將啲器材判死刑,要換走佢,我哋應該玩盡先好.....,當部機送走的時候,等我駁回現時部機實淺一下再報告吧

評分

參與人數 2威望 +530 金錢 +530 收起 理由
bigair + 10 + 10 絕對認同
wil-wil + 520 + 520 說出重點,亦係我地建議咁搞家訪嘅目的!!.

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

kowkow 發表於 2016-11-23 11:12
喺威亷sir調教設定時,知道嗰啲設定,其實係大同小異,好多時係用家未搞好,例如聽concert 時,就應該用mus ...

"... 又如 speaker 擺位 (我一路冇將前置 toe in 的,其實 atmos 的設定,最好 toe in) 就已經將啲器材判死刑,要換走佢,我哋應該玩盡先好 ..."

kowkow 師兄 講出重點來了!! 我地要咁樣搞家訪,想邀請曬 d 品牌技術大佬出來,仲拍曬片,唔係想幫乜野品牌做宣傳,更加唔係想話比人知 76 有幾威搞場大龍鳳出來 ~ 雖然我地知到又有人要明抄橋,想搶先一步請曬各代理又玩家訪,但我地真正係想幫版友,即是唔想出鏡唔參加、抽唔中參加唔到都好,可以睇片更容易學到基本功。我地好想大家知到,無論自己有米希望一部到位又好,定想由最入門玩起都好,應從最基本開發者技術理念、擺位、設定搞起,每個品牌不論 AV Amp、喇叭、投影、電視 ... 等等都有好多基本要求;舉個例 Audyssey 好早期概念都已經要大家 set 咪盡量 set 齊咁多個位 (其它技術又未必咁,所以要了解清楚每個技術理念),而且亦講明點擺個八個位,即使點偷雞都唔好少過六個位,但就有好多師兄貪快,做一個位又有,兩三位又有,仲要唔係保持一個寧靜個環境做,結果最終部 Amp 出唔到好聲就判個款型號或個品牌唔掂,跟住個個以訛傳訛後又變左好似金科定律 ...

就係咁我地就想大家重新出發,炮製咁形式家訪,之後大家可以多睇我地家訪片、多研究、多玩,之後再版友與版友之間互相家訪交流,新手又唔好怕問 d 以為低能問題 (因為老手都未必識曬或岩曬),老手又唔好回應新手太辣太大支野,嚇怕佢地,佢地新手有野學嘅同時又唔好老馮咁,好好互相尊重討論與研究黎玩好影音先係正路。平機唔代表係差野,貴機亦唔代表贏曬,foundation 做得好,識按自己家居環境調好部機,入門機隨時可以擊倒部亂咁搞嘅旗艦型號!! 搞完天龍後會搞下馬仔,之後先慢慢搞其他品牌,再後 d 投影、電視 ... 只要有人支持,想我地搞都會搞!!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
joe_ho2 + 10 + 10 絕對認同。睇片都學到,呢樣真係好好,雖然.
pac + 10 + 10 絕對認同
bigair + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

科林玩家

用鍍銀成份既低音線,速度反應及低頻乾淨,擴音機setup 裏面最好有subwoofer EQ設定,即係話胡聲的段可cut左佢或減少。

鉑金玩家

多謝意見,其實改變咗擺位,搞定啲相位已經解決咗問題了,暫時啲線材仍然可以玩住先,當然...amp 的正確設定都好重要喔

鉑金玩家

在此我都衷心感謝post76團隊的努力及付出,可以有機會獲得此家訪機會,特別威廉sir 的指導,真是打通咗我地任督二脈,令我哋開竅咗好多好多,thank you so much

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

kowkow 發表於 2016-11-25 00:13
多謝意見,其實改變咗擺位,搞定啲相位已經解決咗問題了,暫時啲線材仍然可以玩住先,當然...amp 的正確設 ...

有機會試埋微調個低音距離 差1,2cm 可以好大分別
(Post76 Android 手機版送出)
簽名被屏蔽

星級玩家

wil-wil 發表於 2016-11-23 12:12
"... 又如 speaker 擺位 (我一路冇將前置 toe in 的,其實 atmos 的設定,最好 toe in) 就已經將啲器材判 ...

我係超新手一名.....但都比POST76 吸引住了~~ 睇呢D教學真係學到唔少野.

多謝你們 !!