設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] [請教]Android播放源及煲機時間一問

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
師兄你好, 今天去了一間國際影音店(下稱店A), 邊間就唔講la。我DAC用Chord Mojo的, 播放源為LG v20 (type c otg line out)。店員得悉我播放源須為Android機, 因為我要用Moov及Qobuz(正過Tidal好多), 提議我買一部有usb out to external DAC功能的DAP, (e.g. Onyko DP-X1a, Fiio X7), 就算同LG v20一樣usb out至Chord Mojo(前提相同usb缐),
音質: DP-X1a/Fiio X7 > LG v20
亦即話音質上, DAP->Chord Mojo優於手機->Chord Mojo (->usb linout to external dac)。

請問他的説法對嗎? head-fi.org説player是手機定DAP無大分别。但這網頁說DAP(i.e. DP-X1)連接Chord Mojo有非常好的音質效果,好像比手機連Chord Mojo好好多? 很混亂! 求師兄解答。

另外,關於煲機時間,我試的耳機為Sony MDR-Z1R , 內有一對70mm單元, Sony專門店提議我等他們為耳機run-in 150小時, 等耳機性能穏定, 大概12月中到尾, 再去試他們的耳機。但店A叫我不要相信Sony, 説Sony員工不會費時專責為MDR-Z1R run-in, 更説這類耳機run-in時間為半年, 等run-in完, Sony已經出另一款新旗艦耳機, 我當堂呆了。唔當真係像店A所説, 要等半年後, MDR-Z1R性能才穩定, 才適合我試這耳機?

求師兄解惑, thx.
Speaker: LS50W/Celestion 1
DAC: Sonica
Headphone: MDR-Z1R
AMP: PM80 (Class A)
Pre-amp:和田茂氐成品膽前

高級玩家

店A 吹得就吹,同樣係usb out. 差距唔大。至少唔會差成條街

DAP會好少少既原因係因為少左camera, sim果啲3G/4G mobile network既connection.

以iphone為例同你講,一堆components塞係咁細部機,入面intervention會多左
雖然digital已經對環境雜訊有抗性&dac本身會reclock,但電壓,Jitter唔多唔少都有影響。
影響幾細,聽得出都係啲細節上既分別(<2dB),唔及換耳機明顯

DP-X1a會好啲啲既原因 在於線路dual mono. 圖下面見到簡潔同分明好多。
無論電源,CPU同DAC既部分都分開晒,減少干擾。regardless analog or digital signal will be more pure.

RUN IN 150個鐘,其實sony對耳機咁多人試,又點會唔夠數
run in完出新耳機⋯⋯ 其實佢係唔係唔知sony z7同z1r隔左兩年先出嫁。。。

唔好聽佢危言聳聽... 店A明顯想谷你幫襯
如果可以,開左名佢

等28/11/2016
https://post76.hk/forum.php?mod= ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

Dac都交埋比mojo如電話走飛行模式應該同dap無咩分別,你話line out 就唔同講法

鉑金玩家

cyrusp 發表於 2016-11-18 11:13
Dac都交埋比mojo如電話走飛行模式應該同dap無咩分別,你話line out 就唔同講法

唔明呀師兄, 用chord mojo當然係插它的micro usb type b頭,咁咪係line out, 不是嗎?

鉑金玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-11-18 11:09
店A 吹得就吹,同樣係usb out. 差距唔大。至少唔會差成條街

DAP會好少少既原因係因為少左camera, sim果啲3 ...

亞洲好多地方有分店果間(星際附近)
Btw, put it simple, DP-X1a usb輸出至Chord Mojo是否優於LG v20, 但差別並不大?

高級玩家

tamsaiming2003 發表於 2016-11-18 14:10
亞洲好多地方有分店果間
Btw, put it simple, DP-X1a usb輸出至Chord Mojo是否優於LG v20, 但差別並不大? ...

唔大

鉑金玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-11-18 14:25
唔大

Many thx.

鉑金玩家

tamsaiming2003 發表於 2016-11-18 14:07
唔明呀師兄, 用chord mojo當然係插它的micro usb type b頭,咁咪係line out, 不是嗎?

USB 係數碼訊號出比mojo解碼,電話只是轉盤。line out 是在播放器先解碼再跳過播放器內置amp比外置amp出,通常就3.5對錄線接駁。line out火數高,同靚聲成正比。部部機輸出火數不同。先有好壞之分

鉑金玩家

cyrusp 發表於 2016-11-19 08:45
USB 係數碼訊號出比mojo解碼,電話只是轉盤。line out 是在播放器先解碼再跳過播放器內置amp比外置amp出, ...

你意思是否DAP內建amp火數高於手機(LG v20), 所以用Chord Mojo pre-amp line-out(mojo雙藍燈)到另一個amp, 音質有ok大分别? 因為我正想買個portable amp去提升细節, 空間感, 䁔潤柔聲及音場(e.g. Phatlab Phantasy)。

所以,如果我以上的理解正解, 請問那個 Android DAP火力mojo line-out最高(e.g. Fiio X7 am5 or Onkyo DP-X1a)(am5 可以連Chord Mojo嗎?)Any other suggestions for DAP?

至於AMP, 那一個便㩗AMP配Chord Mojo及MDR-Z1R, 讓聲更暖潤柔, 配合Mojo, 加強推力及细節? (1. ALO International ok match我perference,但無驚豔感覺 2. ALO MK3 不夠䁔聲 3. Phatlab Sassy    低頻聲散)

Thx.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 所指間A店會唔會同國寶有關係呢