設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[前級放大器] 膽前石後: Audio Experience Symphonies Plus-DX 6x4版 電容升級篇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前DX開箱文:
post76.hk/thread-225124-1-1.html

由一開始,部機有一丁點好輕微嘅機械"牛震"聲(但記得收貨時無),雖然唔影響聽歌,但心裡面一直有條剌。正好近排天氣轉涼,好啦,跟Nelson哥約個時間,一於攞部機去佢度check下

一個星期六的下午,攞部機過去。。。我頂!插電之後水靜河飛,乜嘢"牛震"聲都無。。。之後跟Nelson哥研究如何捉鬼云云(結果發現是家裡其中一部NB嘅火牛導至)

百無聊賴,剛好有兩個客喺度試嘢,又幾好傾,跟住我話我想試喱D,佢地話想試嗰D,結果就喱D嗰D一齊試,非常愉快的一個下午。大兜亂試機得出嗰結果好簡單:一分錢一分貨

臨走時口痕問一句:其實我有無得唔換機但又可以upgrade?Nelson哥話要諗諗,過幾日覆我。之後收到PM,換4粒MCap 金銀油,2粒MIT RTX。價錢雖然唔平,但我手上有太多12A?7,短時間內唔會換機。想了幾天,好啦,幾大就幾大,燒賣就燒賣,一於去馬。這當然也信得過Nelson哥:He Knows What He’s Doing!

再攞部機過去,upgrade大概一星期,期間叫Nelson哥不停煲,因為一向最怕換嘢等開聲。攞機一刻,打開看看,嘩了一聲,4粒MCap無咩特別,但2粒MIT春咁大粒,份份鍾大過我嗰粒

返屋企開聲,簡直plug-n-play:三頻和聲底大概和之前一樣,就低頻多了DD但同時又韌番DD。什麼線呀,釘墊呀,擺位全部可以照舊!雖然未完全開聲,到現在改善如下:
1.        可能是金銀油的關係,音色圓潤咗,但完全唔會覺得軟和冧嗰類,非常舒服!
2.        增強咗密度,通透度和空間感。試用例子形容,就是一D遠一些嘅伴奏,現在感覺存在感強烈好多和餘韻多一D,但又不是大細聲和S/N感提高嗰類。

但。。。有一個問題馬上出現。。。老婆喺樓下叫我,我竟然當咗係現場觀眾嘅聲,太投入了,有危險

非常滿意!!!

外傳:這次upgrade最窩心的,是多加了一些支架和套。。。記得一年前我呢個鄉下仔看到搭棚工藝,成日話"驚D電容跌落嚟short咗"。。。這次加了支架固定電容,附近加多了一些套,為乜?Nelson哥一句:"我記得你話怕D電容跌落嚟,咪等你用得安心D囉!"非常感動!!!呢D場口,一男一女一定係啜啜收場。。。

Nelson呢D真係攞個心出嚟做實事嘅人,絕對扺讚

Upgrade前嗰樣

Upgrade前嗰樣

Upgrade後嗰樣

Upgrade後嗰樣

Mcap 金銀油4粒

Mcap 金銀油4粒

春咁大嘅MIT RTX

春咁大嘅MIT RTX

再嚟Mcap金銀油特寫

再嚟Mcap金銀油特寫

最新全家福

最新全家福

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
leo25 + 50 + 50
pac + 10 + 10
Szelong + 10 + 10 精彩報告
ADA + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Reserved...

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

今次 Nelson 升級得比較保守,會唔會係師兄你要求保留原聲?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2016-11-18 12:26
今次 Nelson 升級得比較保守,會唔會係師兄你要求保留原聲?

係,對原聲底無不滿但就係想upgrade,估佢唔到真係得
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia