設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] EPSON EH-TW8300 4K HDR 超高清投影機體驗會(會後討論)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
昨晚的活動希望出席的朋友都可以分享返大家既感覺, 如下小瑟就先講講自己SET左二天, 玩左幾日的小小感想啦!!

因為我地76-FriendClub都有一部上代 TW8200, 所以 8200的畫質小瑟比較有深刻的印象, 我個人就覺得呢部TW8300係畫質上絕對可以同 8200講永別100次都唔夠, 因為無論顏色, 立體感, 層次感, 都每樣野都比下去, 而且佢有 LS10000的 Pixel Shift 4K Enhancement技術, 可以將1080p既藍光升頻到 4k 效果之餘, 仲可以食正哂原生 4k 的應有功能如 HDR 高色域, 雖然佢唔係原生 4K 面板, 但其 3LCD 設計, 令出黎既效果真係非常之唔錯.

不過之前聽一位前輩講, SET 有 HDR的4K投影機好難SET, 我開頭都不以為然, 直至呢個活動自己要幫手 SETUP 先知其實最難SET唔係投影機本身, 而係要遷就 SDR同 HDR之間的光暗不一的情況而作出平衡呢下最難, 我地睇緊既藍光行 SDR, 一般上都會比 4K的影碟來得光, 但 HDR的 4K就相比會暗左好多, 所以昨天我地都要手動入返去再SET返, 呢下如果係屋企日常睇戲可能會有一點點需要留意啦!!!

我就分享完勒, 唔知大家又點睇呢???

另外昨晚介紹 TW8300 的幾張圖片都UPLOAD埋上來比大家參考參考!!!

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

部EPSON EH-TW8300 4K畫質真係好正 ,細緻位更多更清楚。 大皇唔知播3D又會點呢?你set機時有冇試過,會唔會更好玩?
自己屋企大近玩唔到投影機,如果唔係一定心痕加身痕

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 + 10

查看全部評分

LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200, Crown DCI 8 300, Crown CTS 4200
魅影 9702, Giec 5300
老秦超低音 9115D, L&W  SUB15A, Mission Mv-as 10吋
JBL LS40, JBL LSC, Surround 喇叭 JBL Control X, Atmos 喇叭 JBL Con

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟參加了第一場, 首先一定要多謝大王的講解和事前的準備工作,當然亦要多謝Wil-Wil CHing和各Post76台前及幕後人員, 没有您們的盡心安排,我們那有机會第一時間近距離接觸 Epson EH-TW8300 這部新投影机呢!

小弟有如下意見:

好的方面
- 4K 畫面十分細緻,連臉上的毛孔和酒米都睇到
- 光暗對比足夠 (雖然沒開dynamic iris),層次分明
- 動作畫面暢順
- 顏色在 bluray upscaled 到4k時很豐富
- 對應 4k UHD 和 HDR (有4項设定)

有改善的地方
- 4K 暗部雜訊感覺稍多
- 4K mode 顏色較灰和不太鲜明,不知是否在設定方面可再微調 及 BT2020 色譜的WCG有關
- HDR mode 感覺畫面力感仍有不足 (可能在设定方面還可再微調)

希望大王 和Wil-Wil 继續努力和加油,可安排其他熱門的 4k 投影机做示範, 可括新的 Sony VPL-VW550ES/VW320ES,  Epson LS10500 和 JVC X系 (現時是 X5000/X7000/X9000, 就推出的是 X5500/X7500/X9500) , 做福一眾 post76 支持者!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
andrew322 + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Epson LS10500 proj 106in;; LG 65C6 TV
Oppo203, Pana UB900, Z9X, M9706
Denon 8500 AVamp
Spks: self built Fr, Ctr & Sub spks, HiVi VA6 x 4, Y 592 x2
2-ch Audio-gd C7SE, RE1, C39SE, C-1Mx2

科林玩家

小弟係第一次參加post76既試玩活動 ,join in同大家做版友無耐 ,就有呢個EPSON EH-TW8300 4K HDR 超高清投影機體驗活動,心唸咪試下湊下熱鬧。
我被編入第二場參加,入到去梗係同個主角黎個火辣寫真先la
一坐低入去就有一位中國籍男子係度介紹,起初真係唔知以為係活動室職員,但聽佢幽默既講解,之後拿拿聲跟手打開手機入番黎seeSEE,原來係總陀主小瑟SIR,失覺晒
未有呢個活動真係唔知原來而家玩家庭影音可以發燒到變左一個小型戲院,而投影機而家上到4K畫質,科技日新月異當然提攜所我地呢班影音愛好粉絲。場內燈光調暗之後就開始揀選唔同影碟章節,盡量去比我地參加者得悉blu-ray同4K影碟係投影設備上既分別同優勝地方。
係呢部EPSON 4k HDR既功能下,忠實去表現出大雨既同主角紋理線條,明暗細緻上既層次分別,對於我呢個初哥黎講已經係好好既影驗,當然我會多d參加呢類既活動,對比多幾種唔同產品,同時之間梗要再多謝post76既推介,同埋比我可以有個好滿足既一個小時參與。

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 活動 +100 收起 理由
小瑟 + 120 + 120 + 100
bigair + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

fm31331 發表於 2016-11-12 09:03
部EPSON EH-TW8300 4K畫質真係好正 ,細緻位更多更清楚。 大皇唔知播3D又會點呢?你set ...

因為都冇比左3D眼鏡我,所以我真係冇試過呢。
(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

diyman 發表於 2016-11-12 10:40
小弟參加了第一場, 首先一定要多謝大王的講解和事前的準備工作,當然亦要多謝Wil-Wil CHing和各Post76台 ...

多謝係的意見呀,第一場因為就BR畫面所以我set得中性左,變成4KBR偏暗左,第正場我SET返岩4K用,但睇完BR之後六爺第一句就問我做咩Set咁光呢。所以呢樣其實都幾麻煩。

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

昨晚好似無講價錢

黑鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有冇機會有76優惠價?{:9_428:}

鑽石玩家

好正呀!!!!!!
可惜11晚有工作未能join , 小弟都準備入呢部!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

呢部唔係原生4k, 但epson用佢獨家技術出到4k, 本來都好想去睇下效果如何,可惜就唔到時間