設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 如何選擇?

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有冇 CHING 分享下倫伯的 "愛的根源", "愛情陷阱" 的 鴨路比, HYBRID SACD, SHM-SACD 版,
哪個版本最好聱?

因小弟子彈有限, 只選買一個版本.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

銀蛋有限,一定鴨肶露 $140 ($280) 可買晒兩款,$280 一隻  SHM 都買唔到
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

victor_wong 發表於 2016-11-10 19:13
銀蛋有限,一定鴨肶露 $140 ($280) 可買晒兩款,$280 一隻  SHM 都買唔到
(Post76 Android 手機版送出) ...

SHM-SACD 會否 win 好多?

如果是, 食樹皮都要買啦{:9_434:}

黑鑽玩家

買Abbey road已經好聲,無謂嘥錢!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

76cwh2005 發表於 2016-11-10 19:24
SHM-SACD 會否 win 好多?

如果是, 食樹皮都要買啦

聽人聲就及假設你部DAC可以播放DSD, 買SACD.

黑鑽玩家

樓主有沒sacd 唱盤?有就sacd ,沒就鴨比,再者你要好聲又沒sacd,盤的話,拿資金買部黑膠唱盤,找2 手黑膠,倫伯呢兩隻$150 樓下有交易,一步到位,所有鴨比,sacd 音場都倣效,希望接近黑膠聲,當然你要配合你家中音響,擺位,布局。。。etc

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

manid903 發表於 2016-11-11 00:25
樓主有沒sacd 唱盤?有就sacd ,沒就鴨比,再者你要好聲又沒sacd,盤的話,拿資金買部黑膠唱盤,找2 手黑膠, ...

小弟有sacd 唱盤, 亦有黑膠唱盤, 只是不想2隻黑膠聽得太多蝕得快, 買番隻鴨比或sacd睇門口;
但其他FORUM的包膠對SACD和鴨比音質各有說法, 不想浪費子彈, 所以猶豫不決

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

76cwh2005 發表於 2016-11-11 13:57
小弟有sacd 唱盤, 亦有黑膠唱盤, 只是不想2隻黑膠聽得太多蝕得快, 買番隻鴨比或sacd睇門口;
但其他FORUM ...

我都有鴨比、SA 同黑膠  我個人就覺得鴨比仲好過SA 聲音清D  細節位豐富D  低音亦出得好實  同SA的表現比較  好易聽到明顯的不同  反而SA同SHM聽唔出有乜分別  不過留意如果愈後期的録音作品 例如彭羚果D  可能當年技術已有一定水準  所以我覺得同普通CD冇分別

黑鑽玩家

76cwh2005 發表於 2016-11-11 13:57
但其他FORUM ...

imeans 舊膠才有味道可比較, 另外你說聽蝕黑膠..坦白說我第一次聽人咁講, 一隻cd 擺10年,廿年會自動氧化作廢,潮濕會發霉, 係咁先....但一隻黑膠你可保存幾十年, 發霉可洗, 洗完會回覆新的一樣不損音質...只要你處理播放,保存步驟好, 蝕得快的情況我好有保留,唱片買嚟聽唔係買嚟擺,睇你係用家還是收藏家,若你係後者,睇門口買隻平,唔好哂錢! 再者, 同一隻碟,有時鴨比好聲,有時sacd 好聲, 難一慨比較! 可能今次鴨比(根源) 好過SA, 到(霧)SA 又好聲過鴨比, 你都唔知點揀, 唔通買一隻問一隻嗎?
既然你有膠盤, 買2 隻舊膠唔使$300, 還諗咁多把鬼咩! 我買隻愛念同愛情陷阱都唔使$250,洗碟後正到呢 , 隻愛情陷阱同愛的根源hybird sacd 今年8 月買,聽唔夠兩次已在冷宮

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
thomasl211 + 10 + 10 識聽緊係聽黑膠!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

黑膠會唱蝕. 猶其如果用的針壓有問題又唔理的話, 問題可大可小.
漸漸變聲都係唔多覺的, 直至你找到另一張同版A/B比較.

我覺如果唔係太著急於SACD, SHM-SACD的話,  不妨鴨比版. 我估緊鴨比遲D可以會出 鴨比SACD版.  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 嘩,出5停。

查看全部評分

還是好音樂最好.