設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 超級難題

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

玩緊5.1, 如果對前置經雙聲道amp(有AV bypass)出聲,經av amp cal機後,發現前置同中置和後置的db想差很遠 (e.g.即前置+6db,其他喇叭-2db)

(前中後置用同一brand系列)

可以怎辦?? 聽聞這樣會影響動態 !!

有無高手可比啲意見

(所有接線正常)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

C兄,

應該正常喎..
因為以我所認知有兩個問題
1,雖然是同一brand,但靈敏度未必相同,就會有差別.
2,另一就是你兩聲道amp的增益與你av amp的後級增益也未必相同.
以上兩個加起來已令db不同.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rayray_72 發表於 2016-11-5 16:30
C兄,

應該正常喎..

絕對認同,那個師兄咁大整蠱你話影響動態,你每次開機都在8九成power嗎?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果真的怕影響動態,所有聲道向下減少2db,使用時master volume扭大些補番。

銀級玩家

唔同喇叭,唔同距離,
cal出來 當然 唔同音量 有什麼問題?
如果用機cal出來隻隻都一樣

我可以恭喜師兄
又有借口 可以換機

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rayray_72 發表於 2016-11-5 16:30
C兄,

應該正常喎..

多謝各師兄回覆!!

我想問如果個差距真係好大,係咪都唔會有影響動態嘅情況呢?

譬如講緊 相差八至十個db
退燒人士

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

YYSKY 發表於 2016-11-5 16:46
如果真的怕影響動態,所有聲道向下減少2db,使用時master volume扭大些補番。

師兄多謝回覆!

真心想求教,點解減兩個db之後, 而調大整體音量會有幫助呢?

退燒人士

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

civicboy 發表於 2016-11-5 17:14
唔同喇叭,唔同距離,

因為我試過如果淨係用av amp去 接所有喇叭嘅情況下 , cal出嚟嘅結果 每對喇叭相差只不過係兩個db左右,所以而家經兩聲道amp 出前置有咁大分別所以會有擔心影響聲效嘅可能
退燒人士

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

civicboy 發表於 2016-11-5 17:14
唔同喇叭,唔同距離,

當然我明白 會有輕微嘅差距,如2, 3db但係如果相差係八至十個db咁又好似好誇張咁
退燒人士

鑽石玩家

Cyruschow 發表於 2016-11-5 18:58
當然我明白 會有輕微嘅差距,如2, 3db但係如果相差係八至十個db咁又好似好誇張咁 ...

呢個問題我都唔知點答你,  因為我用緊器材同你一樣,  一樣係lsc,  ls40 + Pioneer amp, 分別只係我冇咗部2ch amp,  但係出嚟前中置喇叭只係大約差2-3db, 所以你結果出嚟相差8-10db係一定有啲問題,  肯定係你部兩聲道amp攪事, 但解決方法係要高手先答到你lu!!!!  
JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO