設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Onkyo TX-RZ3100 旗艦級體驗會(會後討論)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早晨各位昨晚見過的師兄好,

昨晚好耐都冇聽返ONKYO新合併AMP既聲了,  SHOWROOM個場以坐20個人來講, 一隻12"加 7.1.4的情況下, 小瑟覺得算係交到功課了, 估唔到原來都幾多版友因為對 JBL STUDIO580 想試試夾3100效果而來, 尋晚SETUP行FULL BAND, 以呢個音壓來講, 真係都冇野好講了....!! 第二場真係試左聽CAROL KING DTS HDMA真係最好聲.......而我自己來講, 最正絕對真係忍者雞2, 唔知大家又點睇呢????

** 最後我想講, 第二場的師兄影合照就比第一場的師兄正, 但第一場的師兄場內的互動同討論又反而比第二場好喎, 真係估你地班友仔唔到呢~~

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
eddylaw + 10 + 10 一定要加分
carreyjim + 10 + 10 一定要加分
bigair + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

以一部合拼機計推十一隻喇叭有咁嘅表現當然交足貨。
加上支援HDCP2.2順利上4K無難度。
昨晚坐滿人一樣聽到定位準,分析力強,連貫性都幾好。
祗欠一D D衝擊力。無奈一隻DD12+又系唔多夠既

評分

carreyjim + 10 + 10
louis001 + 10 + 10
bigair + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

忍者龜2用邊段試 謝謝
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟,大家未食飯又趕頭趕命,係咁上下,如果下次第一場可以改7:30會更加好。

上年小弟都有幸出席Z900既分享會,上年我既comment好似係大概覺得Onkyo力不從心,又或者大家比佢既外型呃到,以為係旗艦機,但昨日試完呢部真.旗艦,真真正正覺得Onkyo回歸大眾,11.2聲道力水好夠,睇戲效果一流,可以聽得出各聲導喇叭既連貫性,同大場面都駕馭得不俗(當然可能加上有JBL配合),除左睇戲見得人之外,連聽歌氣氛都交足功課,第一場聽試左三種音效,覺得PCM既本現最好,後兩者雖然包圍感同氣氛好啲,但相對黎睇音樂就較為鬆散(呢個純粹係音效既問題)或者同香港主流演唱會四面台取向唔同,單面台既音效始終都係用番兩聲道較正路。(唔怪得胡小姐張碟得PCM)

有驚喜既反而係初試JBL既喇叭,外型坦白講普通得黎有啲膠,同HI-END 喇叭好似外型比下去,但正如中國人有句說話,人不可以貌相,睇戲固然係掂(聽講價錢仲好合理,不過唔知呢對係入門級定中級,因為全無認識),好有戲院個種Feel,古唔到聽歌都非常好,唯一唔知夾兩聲道既機表現如何?

綜觀尋日Onkyo X JBL 既分享會小弟就非常滿意,唔知大家有咩睇法呢?

最後亦都要多謝各大單位既安排,冀望Pioneer 901再有機會一試高下。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 精彩報告
matt88p + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
louis001 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

第二場真係試左聽CAROL KING DTS HDMA真係最好聲....==冇介紹錯哩 呢首歌 如果你部機SET 得唔好 分分鐘試死好多機
真係要讚今次個場個定位SETTING 做得好好 好多頭頂音效同定位都做得相當唔錯 部AMP 真係算交足功課
部AMP 俾我既感覺聲底同以前安記好唔同 多左點細膩感 又少左以前安記既濃厚低頻感 但個改進係好
可能真係用class D既關係 另外不得不讚用DD12+ 黎做低音 可以將個音場個底做得好靚
今次呢部RZ-3100 真係有驚喜 期待下次可以攪 5100 純前或P記901

評分

pac + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我就覺得部3100力水仲有得去,若前置用LS 系列,發揮可能更好,用580感覺聲音欠缺質感,唔夠厚,低音爭啲,但好夠聲响,充滿整個房間

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

正如其他師兄所講,分析力,定位都不錯,不加後級有咁既效果,算好好啦,聲音取向同以前好唔同,現在的爽快左,我只係覺得中置未夠聲,可能俾人當了的關係,另外如果有15"十仔或加多隻12吋就正晒啦,係低頻個浸未夠,總括黎講入得過

最正絕對真係忍者雞2 << 絕對認同

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
louis001 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

忍者雞試劫囚車

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2016-10-27 13:22
正如其他師兄所講,分析力,定位都不錯,不加後級有咁既效果,算好好啦,聲音取向同以前好唔同,現在的爽快 ...

貓貓兄係時候入啦
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鑽石玩家

kowkow 發表於 2016-10-27 13:20
我就覺得部3100力水仲有得去,若前置用LS 系列,發揮可能更好,用580感覺聲音欠缺質感,唔夠厚,低音爭啲, ...

絕對認同如果用返ls係列會更加好
JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO