設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[討論] 結他佬...計PACO DE LUCIA 同ERIC CLAPTON

黑鑽玩家

兩個style ,paco 用偏向拉丁,印度feel harmonic minor 去演奏,eric 係blues,country rock,classic rock )  唔同結他手好難比較的, 各有各精彩,看你自己口味

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2016-10-23 01:34
講技巧啫 .......

我十分喜歡羅文先生的作品,甄妮就一般!

白金升降機的唱片我都有,只是比較小聽!

我也十分喜歡聽結他音樂,

但是我接近不懂樂理也接近不懂彈結他......

卻無損我欣賞任何類型的音樂!

喜歡的結他手有許多,無論爵士類型的、

藍調、搖滾、 佛林明高或古典的都還在學習中......

Geroge Benson,Kenny Burrell,Joe Pass,Chet Alkins,

Lee Ritenour,Larry Carlton,Ry Cooder,Pat Metheny,

Al Di Meola,Laurindo Almeida(LA.4)

香港的蘇德華、鮑爾正及鄧建明都喜歡!

還有日本的竹田和夫及Watanabe San.....

我自己從來唔會去比較畢家索或者梵高

邊個掃描的技術較出色!

不如打開心扉,讓這些美好的作品在內心游走!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告
HKWAIYIN + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

樓上有無聽開 高中正義, tak matsumoto, Julian Bream, 楊雪霏?

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2016-10-24 13:20
樓上有無聽開 高中正義, tak matsumoto, Julian Bream, 楊雪霏?

高中正義,Julian Bream,.....有

tak matsumoto  ,  楊雪霏......冇

如果呢幾晚得閒,

我會post一些自已喜歡的結他唱片

到 "曬一曬多多黑膠碟"

有興趣可去睇睇!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tlsk + 10 + 10 熱刺期待thomas兄的珍藏!

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

thomasl211 發表於 2016-10-24 14:13

單純 POST 一塊塑料相上來, 其實無咩意思 ...

要睇塑膠, GOOLGE IMAGE大鬼把...

反而講下張唱片點入手呀? 難吾難吾BID? 隻唱片到手過程我覺得會有趣得多....

夏韶聲講過佢有一支結他, 係專程跑去搵B.B. King 簽名.... 等左佢好耐...

如果佢齋POST佢屋企有幾多支結他? 我諗佢曬完之後, 我估計無咩印象,

但夏SIR將佢呢個過程 結集成一個故仔講番出尼, 結果我就記左入腦

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
thomasl211 + 1 師兄真係要求高!我盡下人屎啦!.

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

..............

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

thomasl211 發表於 2016-10-24 14:13

開個 thread 淨擺結他啦,膠膠 CD OK

黃金玩家

Finger style有咩正碟推介?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

dezispop 發表於 2016-10-25 02:04
Finger style有咩正碟推介?

想聽古典結他?是但一隻 John Williams 精選聽住先啦

[youtube]izNxtsC1b4k[/youtube]

另一大師

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 正歌!

查看全部評分

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2016-10-25 12:56
想聽古典結他?是但一隻 John Williams 精選聽住先啦  

有聽過下, 不過想搵d新人聽, 除左Tommy Emmanuel唔知仲有邊位guitarist必聽~