設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手入坑... 唔識用EQ (冏了)

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
聽咗i-pod好幾年, 由shuffle到nano到touch到classic...
果時買classic其實都係佢停產, 出於收藏先買

由touch轉用classic, 某程度上係有啲倒退..
的確, 音質上提高咗不少, 容量亦大增. 不過, 用慣touch, 就覺得classic/nano 揀歌/搵歌好麻煩
不過始終有種「有click wheel先係i-pod」的感覺(舊年代的回憶= =")

返番入正題... ^^"
一直唔想投放咁多喺portable上(各種原因), 不過日日睇住d新dap/head-fi的review
深感i-pod真係落後喇~ 硬件/軟件/藍芽, 都好多野支援唔到
姣婆終於守唔到寡, 早幾日火坑咗部AK300

近幾年都係用i-tune/ foobar聽歌, EQ一早已經拋諸腦後 (相反XP/9X年代d player倒有接觸過; 即係apple坑之前)
ak個eq, 係全手動, 仲有好多可以微調, "感覺"好正!
不過我根本唔知各項用途係點用.. 冏!!
唯有在此求教(&求救)...

1. 有無網頁有ak的eq的詳細教學呢?
2. 有無已經set好咗唔同數值/ 唔同用途的eq值可供直接下載?
3. 我有d日文歌的標題喺ak/ 電話都變哂問號. i-pod及電腦內都正常顯示 (又唔係首首都會) 有無解決方法?
新手一名, thank you各師兄

題外話, 舊時代的偏見
一直覺得電話播歌一定會比純dap差好多, 部i-phone用咗兩年幾都無入過一首歌
早一排, 終於換咗電話...
第一日真係呆咗, 質素比我預想的高好多 (已經唔係入手原先睇中有hi-res的型號)
相比i-pod classic, 推力及音樂性或有不及, 但分析力/定位/高低伸延都更好
不禁有啲灰咗, 想用藍芽駁隻喇叭仔又唔得, 實在好難搵到繼續用i-pod的理由(除咗回憶)

當年iriver被i-pod按住的光景已經不復在了......

進階玩家

你中意點既聲??

黃金玩家

可以參考一下啲電話music player app, poweramp之類啲preset EQ跟著黎改,睇下啱唔啱聽

專業玩家

dlmc 發表於 2016-11-3 23:28
可以參考一下啲電話music player app, poweramp之類啲preset EQ跟著黎改,睇下啱唔啱聽 ...

仲諗住個post會石沉大海... thx師兄

其實我都有類似的想法...
不過電話的eq, 只有每個頻率拉上拉落 (就係gain的加減, right?)
但ak入面仲可以每個頻點個坡幅拉闊收窄...
呢d又有咩用? 尾音長短? 厚薄快慢?

(嘔血)

星級玩家

簡單嚟講, 就係左至右=低頻至高頻
忠言逆耳... 要玩eq 就唔係玩ak...

鉑金玩家

Eq=sony cowon 其他一律不開

專業玩家

domikase 發表於 2016-11-6 03:04
簡單嚟講, 就係左至右=低頻至高頻
忠言逆耳... 要玩eq 就唔係玩ak...

請教, 在其他牌子玩EQ跟在AK玩EQ的分別在於?

其實我相信自己過一排就唔再會理EQ, 純粹當學多樣野 ^^"

星級玩家

GOTO 發表於 2016-11-7 01:58
請教, 在其他牌子玩EQ跟在AK玩EQ的分別在於?

其實我相信自己過一排就唔再會理EQ, 純粹當學多樣野 ^^" ...

坦白講, ak 嘅eq 好差,
其實只要自己郁過就知咩事...
筆墨係好難去形容...
btw, 要知每格eq 嘅作用係乜最好嘅方法就係自己慢慢嘗試,
聽吓郁咗有咩唔同咁.

要玩eq 嘅cowon 係首選.

黃金玩家

3系個eq係同2代 (240/120II/100II)唔同, 不過我部120II都冇用過eq
Head-Fi 玩耐左就會玩 音樂/耳機/DAP 搭配, 閒閒地幾對耳機喺手