設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] HIFIMAN HE1000接頭問題!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前考慮左好耐,好唔好大拿拿拎咁多錢買大陸耳筒,試聽過一輪,加上間鋪肯畀個筍價($1XK),終於買入HIFIMAN HE1000第一代,聽左大約兩、三個月,音質甚高,不過耳機線插頭真係好雞,成日甩,完全襯唔起個價同旗艦耳機身份,網上仲話個接線位好易打柴 !上次買AKG K812已經中過一次伏,買左唔夠四個月,一邊無聲,又係上網睇,原來設計有問題,死症,無得醫,整好都好快又會壞過!結果拿拿林二手放出,蝕左成半錢(個代理仲要大減價,變相二手價更低!)唔通今次又再中伏?香港代理又唔會學大陸咁可以補錢換第二代!(當然可能第二代一樣未解決接口問題)
想知其他HIFIMAN HE1000用家(包括第一代、第二代)有無呢個問題?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

https://www.facebook.com/HiFiMANChinese/photos/a.704865772870144.1073741833.704834732873248/1212091868814196/?type=3&theater

【HE1000與Edition X升級資訊】

各位親愛的用戶,

即日起我們將提供Edition X全球「免費升級」、HE1000「付費升級」的服務。台灣與港澳地區的用戶,可以直接聯絡購買經銷商,透過當地總代理進行升級。升級時僅需交換耳機、耳墊與線材,無需提供包裝。

台灣總代理世貨:
http://www.g-goods.com.tw/

港澳總代理DMA:
http://www.dma-audio.com/

HE1000用戶若想自行向我們升級,請至以下網址:
http://store.hifiman.com/index.p ... 1000-v1-owners.html

科林玩家

頭先係facebook到問左香港HEK升級問題,香港代理DMA升級費要$5000
比想像中還要貴....
https://www.facebook.com/dma.audio

小弟既HEK 用了一年左右,兩個接頭是鬆緊不一的,另外一個問題是頭樑金屬部份已經有一點銹
所以想借這次機會更新,不過看了價錢都要重新考慮一下先

黃金玩家

elc1433 發表於 2016-10-18 18:32
頭先係facebook到問左香港HEK升級問題,香港代理DMA升級費要$5000
比想像中還要貴....
https://www.facebook ...

其實條線對我無用,頭樑重量我不介意

$5000換耳罩+三年保,個人覺不值得

唔知V1可否用V2耳罩,如可以咪慳好多

另有冇師兄記得V1本身保用幾多年

科林玩家

VictorTo 發表於 2016-10-20 21:40
其實條線對我無用,頭樑重量我不介意

$5000換耳罩+三年保,個人覺不值得

$5000換耳罩+三年保,本來都考慮會換,但我係DMA個facebook問了保養問題(取機後開始計只有一年保養)
昨天看到內地網友換回來的V2,包裝就只有一張泡泡紙包著
加上今天看到facebook新加一句:升級服務大約需時 1 至個半月。
V1不是保用1年嗎?

大慨可以想像香港的HEK用快遞寄回內地升級吧,而且我有點懷疑這個升級會不會拿是把寄回去的V1去組裝出來
既然是升級為什麼要寄回去呢?難道代理會沒有全新的V2?所謂的升級V2 會不會是一些Demo機

香港代理服務比內地更好,感覺係唔想V1用戶去換V2

總結係可以省回$5000

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

elc1433 發表於 2016-10-18 18:32
比想像中還要貴....
https://www.facebook ...

我用左三個月左右,就係左邊緊,右邊成日甩,好鬼煩!萬幾蚊買對大陸耳機,自己都考慮好耐,買左又見咁嘅情況出現,又覺得自己係咪犯賤唔信邪?

黃金玩家

wesleyho 發表於 2016-10-21 17:42
我用左三個月左右,就係左邊緊,右邊成日甩,好鬼煩!萬幾蚊買對大陸耳機,自己都考慮好耐,買左又見咁嘅 ...

用原線?初初買番黎已成日甩?

我隻用左年多,啱啱出即買
係香港頭水貨,那時大陸還未有
用DIY8芯Mundorf金銀線,條線都頗重,慶幸到現在兩邊插頭還可以

師兄有冇諗住升級?

科林玩家

wesleyho 發表於 2016-10-21 17:42
我用左三個月左右,就係左邊緊,右邊成日甩,好鬼煩!萬幾蚊買對大陸耳機,自己都考慮好耐,買左又見咁嘅 ...

師兄只用了幾個月,其實保養方面有無問過可唔可以整整佢?

鉑金玩家

HE1000 3年保養, 詳情可電話問問代理

科林玩家

johnmo 發表於 2016-10-23 14:18
HE1000 3年保養, 詳情可電話問問代理

如HEK用了不足一年打算升級,不就是間接減少保養時間?