設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] Jonathan Nolan / JJ.Abrams 編導班底神劇 ?!! 「西方極樂園 」

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小編較為欣賞本劇在「世界觀」方面的鋪排。其故事由園內「生活」做原點,逐步鋪排出園外世界運作及樂園由來,懸念感不下於 JJ.Abrams 當年經典作 LOST。而本劇少有地先從機械人觀點著墨,用機械人的單純思維映襯「現實」世界操縱者的老謀心算,多少都是現代社會縮影。點講「西方極樂園 」都算是近期一套較有深度,Message 頗出的一套科幻懸疑劇,屋企有裝 HBO 的版友不妨留意一下。

劇集點評 : https://www.post76.com/wordpress/?p=114406

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

啱啱一口氣睇咗頭兩集,令我諗起押井守嘅 Avalon 同埋 Joss Whedon 嘅 Dollhouse:

http://www.imdb.com/title/tt0267287/
http://www.imdb.com/title/tt1135300/

跟住再睇睇原作嘅 trailer,真係估唔到七十年代已經有咁特別嘅電影:

[youtube]fEHniGifKyE[/youtube]

如果大家睇過 Avalon 同埋 Dollhouse 之後先至慢慢欣賞 Westworld 嘅劇情,佢哋嘅『異曲同工之妙』將會帶嚟會心微笑,哈哈。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我都睇左頭二集, 第一集係有D辛苦, 不過睇哂到第二集就開始黎料, 值得一看的!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我從未睇過lost同當年的電影版(想睇都唔知點買碟哈哈~) 不過睇完2集之後都覺得唔錯, 有種"想keep住追落去"的感覺.

雖然劇中有好多條故事線, 例如Dolores, man in black, William等等, 不過其實最懷疑反而係成個park到底點運作. 因為見man in black去到一條村同個host講佢第一次知有呢條村, 如果連一個玩了30年的人都係第一次去, 咁應該無咩人去過吧. 咁即係成個theme park有好多唔同地方其實一早整好等人去玩, 但就好睇有無人會去. 換個說法就似我餐廳每日都煮1000份不同的菜色, 但可能只有50人會叫, 其他人可能連我餐廳都未聽過, 咁我應該好易執笠~~ XD

另外唔太喜歡玩家有不死身, 因為咁即係無敵, 如果玩槍戰根本唔需要避, 好似未來戰士咁行去d人一槍一個就得了. 感覺似打機開了金手指有god mode, 無限金錢, 咁邊好玩嫁...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gashapon 發表於 2016-10-16 23:56
我從未睇過lost同當年的電影版(想睇都唔知點買碟哈哈~) 不過睇完2集之後都覺得唔錯, 有種"想keep住追落去" ...

話咁快已經有碟?

https://www.amazon.co.uk/Westworld-Blu-ray/dp/B01M1O49JE

原作都出過幾個版本:

https://www.amazon.co.uk/Westworld-40th-Anniversary-Blu-ray-Region/dp/B00LTQPAF4
https://www.amazon.com/Westworld-Anniversary-Blu-ray-James-Brolin/dp/B00P57GSCW
https://www.amazon.com/Westworld-BD-Blu-ray-Yul-Brynner/dp/B00AATFJK2

尋日睇咗第三集,條友中咗槍嘅感覺好似當肴痕?唔係完全無料到,不過就比較無傷大雅?

Avalon 嘅玩家 reset 之後返到現實世界會嘔白泡嘔到七彩,The Matrix 就直情係同樣待遇。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tleonard 發表於 2016-10-18 13:15
話咁快已經有碟?

https://www.amazon.co.uk/Westworld-Blu-ray/dp/B01M1O49JE

其實會痛會好d, 等於今集(EP3)有個女人同Teddy, 其他hosts一齊打山賊, 如果真人咩事都無, 根本就唔需要閃避, 橫掂無事成個T-800咁行埋去就得(但咁又有咩好玩), 所以會痛都係好事.

之前有傳William係man in black 的後生版, 不過今集Dolores去William之前係有比man in black"強暴"的記憶因此呢個傳聞不能成立了.

我覺得Dr Ford說的"Arnold由來"唔多真, 我覺得只係用來hea Bernard.
依家感覺似Bernard似用Dolores來做下實驗, 我估是想令個host從舊有的記憶(或是又人刻意輸入) 令佢去有相對的回應. 如果成功, 只要將佢個仔的"back story"輸入個host咁就可以令佢個仔"復活"

碟如果要上網買寄來寄去太麻煩了, 我都係行開CD店見到有先買. (我比較喜歡行實體店多d)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

第二季都非常好睇,十分鍾意聽第五集嘅配樂:

[youtube]9ZbOwiD_Tts[/youtube]

[youtube]__DEAK3AinM[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

我其實幾中意第一季個 "覺醒" 鋪排... 但第二季我覺得關子賣得太大, 去到第六集好似都未見到幾條支線有縮窄既跡象... 加上今季到而家都好似無咩大爆點,比較爆我覺得系將 "西部世界" Crossover "幕府世界",  但未到季度大結局都好難評論呢季系咪真係掂 (最起碼我系咁睇 )

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得可能因為S1最大的幾個謎團都已經開估了, S2變成一路睇其實好多野都知/易估到 (唔似S1咁完全唔知點估)

S2我覺得個"flow"比較慢但MIB/william條線最好睇. 相反今季dolores似被waytt上身多過真係"覺醒". maeve去日本world我覺得對劇情無咩推進...(不過如師兄講要睇晒成季才能真的去評論)

ps: delos d保安太流...連host都識排下陣用計謀, 反而佢地明明係"專業人士", 竟然下下無cover之下就死衝, 幾下就被人秒殺... 開槍又成日白兵上身, 打唔中 d host...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10

查看全部評分