設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: fai981

[教學] 座地喇叭+擴音機

鉑金玩家

fai981 發表於 2016-10-4 18:59
放機位牆7呎,梳化位大约8呎!
二手我唔係唔想,但是自己唔係太識!
(Post76 Android 手機版送出) ...

如果speaker保養得好,玩十幾廿年都冇問題,所以先選心目中既喇叭係最重要.
你有時間可以自出去旺角行下,聽下有冇d岩自己心水既speaker先...記住耳聽先最重要. mark底形號之後上最多二手野賣個網慢慢留意,見到就主動出擊...一般都會得手. 之後先再揀amp都未遲.
其實我本身都係打算買新speaker,但揀得心頭好又用晒budget...所以最後都係入左對二手..

銀級玩家

fai981 發表於 2016-10-4 18:36
因為在朋友家聽過好正,自己用書架喇叭做唔到。
還有自己就搬屋,所以想換一對座地喇叭,換座地喇叭是遲早 ...

在朋友家聽很正,就算把朋友家整套組合搬到自己家,並不代表會有相同表現,去試音室的結果一様。每個聆聽環境,包括房間比例,吸音物料,器材擺放位置,電源…太多變數了。
如果墻到墙只有9尺,師兄自己比對一下喇叭的擺放位置,喇叭箱的大少,自己聽音樂的理想位置,可能伸手未能摸到喇叭,也沒差多遠了。
我個人建議玩全频背負号角喇叭,這数喇叭天生要靠後墻放,利用側,後墻把号角伸廷,控制平衡,是難玩,但好玩,号角出口微少改變,音色改變很大,喇叭效率高,優質的小功率機已能應付了。

鑽石玩家

擺得落的話,可留意下yamaha ns2000,二手價二萬樓下,加對腳架幾百至千幾已ok。我自已用ns1000m,非常滿意!
餘下二萬買amp,新機我唔熟,二手可出去聽下日系合併如金嗓子,luxman,歐美機我建議前後級,因為歐美出合併多數係次級(貴豐果d例外啦),冇日本咁好料好心機出部靚合併。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

新仔玩家

benwongkk 發表於 2016-10-4 19:14
如果speaker保養得好,玩十幾廿年都冇問題,所以先選心目中既喇叭係最重要.
你有時間可以自出去旺角行下, ...

收到師兄
(Post76 Android 手機版送出)

新仔玩家

koalaau 發表於 2016-10-4 19:24
擺得落的話,可留意下yamaha ns2000,二手價二萬樓下,加對腳架幾百至千幾已ok。我自已用ns1000m,非常滿意 ...

知道師兄

新仔玩家

pb2400c 發表於 2016-10-4 19:14
在朋友家聽很正,就算把朋友家整套組合搬到自己家,並不代表會有相同表現,去試音室的結果一様。每個聆聽 ...

明白師兄

新仔玩家

pb2400c 發表於 2016-10-4 19:14
在朋友家聽很正,就算把朋友家整套組合搬到自己家,並不代表會有相同表現,去試音室的結果一様。每個聆聽 ...

師兄:有無咩全頻喇叭參考呢?

新仔玩家

fai981 發表於 2016-10-4 20:52
師兄:有無咩全頻喇叭參考呢?

唔該師兄

銀級玩家

fai981 發表於 2016-10-4 21:14
唔該師兄

自問對音響已徹底脫節,除了不知市場的走向,更不知有那些品牌還有售賣全頻喇叭,小弟所知道的。。。
衹有Fortex, Lowther, 和AER。。。幾個品牌而已

銀級玩家

照片是小弟曾使用過的背負全頻號角喇叭,這些玩意都全是歷史了
在國內工作時使用的4寸Fostex 全頻
在香港使用的Lowther