設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: eddiesteph

[請教] CAS新手求賜教

高級玩家

dennis33kwong 發表於 2016-10-2 07:51
其實初玩 CAS ,買部解碼用 Optical usb 連接你用開那部電腦,再裝個好的音樂播放程式(像FOOBAR OR JRIVER) ...

有無optical usb推介?
如果我用nas做source,係咪可用oppo接駁lan線播歌?
定係買部fanless pc會好啲?有無推介?

高級玩家

bbaba 發表於 2016-10-2 14:04
Fanless PC LIVA X. Come with Windows 10

呢部睇4k片 ok嘛?請問咩價錢到?

高級玩家

cenz 發表於 2016-10-3 11:59
好少見到大廠"機仔" i5,i7 係冇風扇, 多數要淘。

其實livax都唔錯,雖然行Celeron,但體積與聲音來講我收貨 ...

唔知呢部咩水位?如果行mpd同window係咪要兩個hardisk?部機入面可放兩個hd嘛?
其實我唔係好知mpd係點?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

先講吓hareware。 zotac C series mini PC。 一個LPS。一個500G ssd。其中60G做os 行 w10 multi boot。 一個用嚟聽歌,一個用黎睇戲。420G足夠裝晒常聽嘅歌。PC同DAC之間加個intona。
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

software。Jiver,Process Lasso 同Audiophile Optimser。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

費用。
PC, 3k
ssd 1k,
Intona 2.5 k
二條usb 約3k,
jriver 幾舊
process lasso 幾舊
AO 約1k

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

結果。下如於我部CD transport。(十年前貨仔,约20k)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rip 歌。
一個internal dvd drive, 兩舊
一個sata 轉usb3.0 淘宝,幾十
一個12v lps, 淘宝,5舊
dB poweramp,幾舊。

高級玩家

cenz 發表於 2016-10-3 11:59
好少見到大廠"機仔" i5,i7 係冇風扇, 多數要淘。

其實livax都唔錯,雖然行Celeron,但體積與聲音來講我收貨 ...

呢個list又得唔得呢?

CPU: Intel I5-6500
MB:  ASUS Z170I PRO GAMING
RAM: DDR4 8G x 2
SSD: 128MB
Display card用住MB先,遲啲岀4k先買

有無fanless機箱同火手推介,例如streacom fc8機箱

星級玩家

eddiesteph 發表於 2016-10-3 14:07
呢個list又得唔得呢?

CPU: Intel I5-6500

你想砌tower機? 如果係,就只用黎storage (即係 server), 播歌就用第二部 (即係用fanless機仔+LPS), 即是要駁router插lan去攞歌,個人覺得經lan播歌係好d,聲音比較有分析力。