設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: themouse

[DAP播放器] 這股潮水終於來到AK

黑鑽玩家

鉑金玩家

Moov 嗰app 麻麻地!未改善又出多個,真係出咗睇下点先!

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
hphp + 3 + 3 理性用家

查看全部評分

專業玩家

http://www.whathifi.com/news/ast ... ts-portable-players

今個月稍後時間就有得玩,希望係真的啦{:9_428:} 文中提到240同120ii於今年尾都玩到Tidal{:9_425:}
聲音沒有最好
只有最討好

黃金玩家

catalyst 發表於 2016-9-22 11:03
完全同意! 買DAP除咗要好聲之外就喺要方便好用,冇wifi就冇OTA更新,又冇streaming music用.
冇喺用家方 ...

WM系列就係唔用Android做到250mW+250mW同電能消耗少咗航行力比其他對手好多倍,一副啤牌size 250mW輸出下40小時24bit/96kHz hi-res flac,15小時native DSD其他對手就絕對做唔到啦。AK380一玩DSD 4個鐘就跪低一日都聽唔到咁滯,輸出又輸埋。我反而覺得sony係高級DAP方向走對路喎,聽成兩日DSD先差電對我嚟講係真方便,40小時flac就更加唔駛講越洋機都得。ZX2反而就係以前妥協Android過多所以輸出先得果15mW,想推d大嘢都唔得。

streaming係唔係必需見仁見智,我自己就一定絕對用唔到(ACG jpop天生區域限制,十世都唔會有可能可以係海外度stream到)。

OTA其實唔覺得特別方便咗,係個電腦度download重快。

專業玩家

nanaholic 發表於 2016-10-13 16:24
WM系列就係唔用Android做到250mW+250mW同電能消耗少咗航行力比其他對手好多倍,一副啤牌size 250mW輸出下 ...

想請教ching,行Android跟輸出大小有何關係?據聞1A和1Z係行高度customized的Android(請各ching指正)。

小弟反而認為,係Sony的S-Master本事,大輸出都能長時間播放。
聲音沒有最好
只有最討好

黃金玩家

如果有日可以開放韓國日本groovers買歌就好

黃金玩家

themouse 發表於 2016-10-13 17:41
想請教ching,行Android跟輸出大小有何關係?據聞1A和1Z係行高度customized的Android(請各ching指正)。 ...

WM系列係用Sony自己的OS而唔係Android.

DAP嘅航行力係要睇電量分配。Android本身係泛用OS其實對純音樂player嚟講係唔適合,因爲系統冇做到optimization行太多process所以浪費不必要嘅資源就直接令到耗電量提高,然後如果你要個系統行得順你粒CPU又唔可以太弱雞,最後加埋你個amp又係高輸出即係要食電嘅話,咁高耗電+高耗電+高耗電你舊電多多mAh都唔夠用,因爲始終一部DAP所以係可以閒電嘅地方計計埋埋都有影響 - 例如AK380粒電就3200mAh, 但佢只係可以播到10個鐘左右嘅flac。但係非常神奇地就係WM1粒電只有1920mAh, 但佢就可以播到40粒鐘! 同理,就算係行一般AKM chip嘅Venturecraft Valoq, 佢係行自家Linux OS, 粒電重要係超細嘅1000mAh,但行一般嘅opamp佢都可以起碼播到10粒鐘,咁你就可以知道os其實係絕對會左右到耗電量的。

至於以前ZX2係有段古仔 - 話説平井本身都好鍾意用自家制嘅ZX1, 但佢對部機有一個不滿嘅地方就係嫌部機嘅航行力唔夠佢搭橫跨美國東西岸嘅航機用,所以佢就向部下反映話希望後續機可以做到有更強嘅航行力。當時係鎖定特定因素下(一定要用Android,果時Sony係覺得DAP係應該可以連上sony自家嘅mora直接買到音樂同玩apps呢種接近iPod/iTMS嘅模式), 隊伍唯有加大電池(ZX2的電池容量係比ZX1大整整一倍,接近1800mAh), 但就放棄咗加大輸出(ZX2嘅輸出効率同ZX1係一樣 - 15mW+15mW@16ohm, 反而而家WM嘅3.5已經做到60mW!),咁先做到社長嘅要求。有留心嘅話亦可以發現到其實ZX2同WM1粒電係差唔多大! 所以話Android係無論直接同間接都影響到航行力的-因爲如果要照顧到Android嘅耗電量你就要係其他地方作出取捨。今次WM系列係反而冇咗呢個OS限制任由隊伍發揮,隊伍先選擇用自家全新開發嘅sony os而唔用Android, 爲的就係耗電量嘅考究。而亦因爲噉樣所以就失去咗支援android過d streaming apps嘅功能。但另一方面Sony亦透露過另一個原因係佢哋係ZX系列用戶中收到好多反映話覺得Android同apps係多餘(其實有研究過日本用streaming嘅人只有整個市場嘅2%左右,所以日本Sony會收到咁嘅訊息亦唔出奇),所以先更加有更強嘅意向改用自己嘅OS同放棄Android.

雖然全新設計嘅S-Master晶片居功應該都唔少,但WM系列其實重要比以前用多咗唔少技術,例如d cap又大d,clock又大粒d,加入咗更大嘅慮電線路及以前座臺機先至有嘅DC phase linearizer等等嘅功能,但最終都做到高輸出量同時又非常之接近ZX2嘅航行力,你就會明白看似微不足道嘅決定往往可以左右大局。

專業玩家

nanaholic 發表於 2016-10-13 21:34
WM系列係用Sony自己的OS而唔係Android.

DAP嘅航行力係要睇電量分配。Android本身係泛用OS其實對純音樂pl ...

多謝ching賜教

專業玩家

話口未完,今晚就有firmware update喇,真係有tidal呢
聲音沒有最好
只有最討好

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

可惜無 off-line mode.