設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 矛盾退燒求推介

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

用開conwon j3+se535ltd,一直好滿意。直到年半前j3死左,一直無再買其他player。

屋企有CAS,老實講,細細品味聽歌都係屋企戴住headphone多,出街好少咁專注,加上生活忙,又懶得再搞呢搞路,呢個係一直無再買j3替代原因。

最近諗,隻se535ltd放係度有d浪費 (其實我都有用係部macbook度既),本來打算放左佢,入隻無線ear/headphone,打算方便到底,出街手機聽歌,配macbook又得。

點知今日試隊隻535落手機播歌,哇又真係.....好唔得XXXD,換左無線就算差不多質素都唔係太接受到。

唉,於是又諗,都係入返部DAP算....

不過,真係唔想放太多錢落去,堅退燒,各位有無乜聽得下又唔貴(2000以下,絕對會考慮二手)既推介 ?

(其實仲未完全放棄入無線既諗法,因為放535入隻二手無線唔洗補錢仲有突DD,其實對退燒人士黎講都吸引 )

黃金玩家

AK Jr 出面做緊特價,好似 2288, 再唔係可以試下 ibasso dx80 都係2000中。
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

銀級玩家

AK100ii依家平,有光纖,係屋企用當source落DAC都得,直推多單BA也不錯。

黃金玩家

AK JR 現金價$1980可以買到

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我會推薦iBasso DX90,聲音微暖耐聽,又細部。

用呢部的話記得試埋Luker firmware同Rockbox,使用體驗會有提升︰
http://napych.com/other/rockbox- ... kbox-binary-builds/
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

銀級玩家

vicentk 發表於 2016-9-17 10:39
AK Jr 出面做緊特價,好似 2288, 再唔係可以試下 ibasso dx80 都係2000中。

我用過DX80一排,推BA冇動圈咁好聽,而且UI唔好用,又多Bugs;
Jr更加唔推薦,聲唔得,UI又Lag,得Phone Out,純粹賣樣。

Sony ZX100都幾好,直推夠力,UI順,核電,攜帶方便;
WM Port又玩到Digital Transport同Line Out,好過Jr。
三千頭已經買到,可惜爆budget。

2000內直推,Cowon PLENUE D也可以考慮。

銀級玩家

Cayin i5現金價3k ,好抵玩
之前用過 j3,現在開心用i5...拎隻sd card 試下dsd

星級玩家

加多些小入i5啦

高級玩家

哈哈,多謝咁多位ching既解答。

小弟求退燒,依家似升級喎

不過講真,過2K就唔會比了XD 見AKJr.減到咁平,諗住過多幾個月d二手開始出黎再收,到時千鬆d應該收到,咁就very fit

部AK Jr係國外評價都唔算好差,不過呢度好似麻麻地咁,不過退燒既我但求抵用,都無幾要求啦!

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

keinop 發表於 2016-9-18 08:22
哈哈,多謝咁多位ching既解答。

小弟求退燒,依家似升級喎

oppo ha-2 方便 合樓主預算
B&W805D4
Luxman509X/DenonX8500HA
AATubeDacIIMk2/K.LauIsoTrans.
RythmikE15HP2/M&KV12/55LGCX