設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 應否由ak100 ii 轉用 Fiio x7?

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟一年前購入 ak100 ii 及 SE215 作為行街的最佳拍檔. 最近升級左耳機做se535 後發覺ak100ii 推力唔夠 (睇過好多論壇post都話依個係通病), 我又試左換HK handmade(藍井), 聽落好似好左(人聲前左同bass多番唔少). 但都係覺得整體感覺好弱. 之前去左試聽Fiio X7連基本模組, 發覺力量大左同層次感多左. 但係就未試過其他模組). 真係想問下各ching們應唔應該轉好....(利申: 主要聽女聲流行曲). 謝謝! (上述有任何錯誤, 歡迎指正)

鑽石玩家

你有冇用平衡先?

新仔玩家

aronchee0599 發表於 2016-9-13 11:13
你有冇用平衡先?

自己本身有去舗頭試過2.5 平衡線, 但換左之後個改變唔大,所以最後都係換3.5線.

同舖頭D職員話ak100 ii 個平衡唔係真 TRRS, 用左幫助唔大, 我唔知係咪真...

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

除非要裝apps, X7的底噪是死症,尤其是開了WiFi,唸都不用唸,反正有其他選擇。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

rlmfung 發表於 2016-9-13 15:23
除非要裝apps, X7的底噪是死症,尤其是開了WiFi,唸都不用唸,反正有其他選擇。
(Post76 Android 手機版送 ...

底噪?我用 AM3 推 im04 日日聽 RTHK,乜事都冇喎。

銀級玩家

我覺得AK100ii個3.5靚過2.5,特別係聽口水歌;
唔夠力推既講法我覺得可圈可點,我身上有比SE535難推既IEM,不過用係AK100ii身上,我唔覺得唔夠力。
老實講,SE535難推個屁,推本多單動鐵既發揮與輸出關係不大,你落AMP推都唔好好聽勁多,反而高頻既表現與輸出阻抗關係十分密切,愈低愈靚。
X7既DAC係靚過AK100ii,不過用535既話,分別唔會差天共地,淨聽3.5不如轉ARM20及者Cowon PM2;平衡用DP-X1或X7,保證真平衡。

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

ozrayyau 發表於 2016-9-13 16:28
底噪?我用 AM3 推 im04 日日聽 RTHK,乜事都冇喎。

底噪就是像收音機的沙沙聲(微弱的),用X7聽收音機,當然無問題,尤其是低敏度耳機,但一轉用嚟聽NAS,Spotify,Moov  或 Tidal 等 HQ music,再用高敏度耳機如 Ultrasone IQ,Final F72000 和 NuForce Primo8 等,效果立見。至於聽收音機,撗掂都是 LQ,我就用電話了。
CAS, Head-Fi and Headphone Amps are my favorite things.

新仔玩家

多謝各CHING的分析同見解. 都係要再去望望比較下先.
DP-X1我都有試過, 但係咪一定要係水貨版先好?

黃金玩家

rlmfung 發表於 2016-9-13 19:42
底噪就是像收音機的沙沙聲(微弱的),用X7聽收音機,當然無問題,尤其是低敏度耳機,但一轉用嚟聽NAS,Spo ...

師兄, 呢啲情況似乎係高敏耳機死証, 唔係 X7 獨有, 之前 iBasso DX80 同 Cayin N5 都係一㚒高敏耳機就*絲絲*聲, 夾圈乜事都冇, 我用 AM2a 又幾靜。

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

ozrayyau 發表於 2016-9-14 03:08
師兄, 呢啲情況似乎係高敏耳機死証, 唔係 X7 獨有, 之前 iBasso DX80 同 Cayin N5 都係一㚒高敏耳機就*絲 ...

但X7是極品。
CAS, Head-Fi and Headphone Amps are my favorite things.