設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: HD_2

[演唱會] 2016王菲幻乐一场演唱会

鑽石玩家

Sporty 發表於 2017-4-23 00:46
或者頭幾隻真係如你所講,好娛樂圈/商業化,所以我諗王菲都唔會(想)記得依啲歌。
不過唔好忘記,當時突然 ...

小弟爭啲唔記得,師兄漏咗日本獨家 "Seperate Ways" 細碟 CD single+ "Eyes On Me" 3"CD single (Final Fantasy), 小弟嘅係台灣版:

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ernietse + 50 + 50 nice clean shinny leather sofa
窮小子 + 20 + 20
Grandmaster + 10 + 10 超正!
Msuper + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

Sporty 發表於 2017-4-23 00:46
或者頭幾隻真係如你所講,好娛樂圈/商業化,所以我諗王菲都唔會(想)記得依啲歌。
不過唔好忘記,當時突然 ...

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ernietse + 50 + 50 Shirley era is better than FAYE wong
Grandmaster + 10 + 10 超正!
Msuper + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

今日回味一下女神其中幾首嘅音樂 , 佢親自作曲嘅"新房客"首歌同音樂真係正到暈 , 超愛"色誡" , 佢把聲嘅質素同技巧 , 唔會有第二位

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2016-9-11 22:32
同感!小弟有齊王菲大碟 CD 全集,如果要揀十大,肯定包括下面呢三隻 ...
https://www.post76.c ...

今日見到某網友在 facebook 分享對 Di~Dar 大碟嘅睇法,好認同,亦講出小弟心聲,當年入兩隻頭版係啱嘅! 原創超正大碟 :
"《Di-Dar》是香港歌手王菲的第12張大碟、第9張也是最後一張粵語大碟(1首國語),於1995年12月在香港发行。一共10首歌曲,3首是翻唱。這張專輯彌漫著濃厚的英倫迷幻、詭異味道,編曲十分精緻、醇厚,有概念碟的意味。音樂製作班底到此已經固定。王菲本人貢獻了兩首,《Di-Dar》和《假期》,林夕負責了9首歌的歌詞。專輯10首歌的題目全都是雙字,連沒有題目的《(無題)》也如此。大碟在香港销量攀升,5首歌登上各大排行榜。並一度登上台灣金曲龍虎榜TOP20,成為繼張學友《不老的傳說》之後第二張登上龍虎榜的粵語專輯。自此以後王菲再也沒有發表過粵語大碟。"

小弟覺得將"享受"同"一半"兩首歌連繫一齊,首"享受"尾段超長嘅弦樂好靚,同接下來嘅"一半"嘅開頭音樂連成一體,好正, 監製真係用心良苦。在幻樂演唱會,王菲只唱了 Di~Dar 大碟裡一首歌: "流星"。揀幾首個人至心水分享下.... 聽出耳油

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ernietse + 50 + 50 nice clean and shinny leather sofa

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2017-5-5 14:01
今日見到某網友在 facebook 分享對 Di~Dar 大碟嘅睇法,好認同,亦講出小弟心聲,當年入兩隻頭 ...

"脸"这首歌王菲尽显唱功 , 没有其它女歌手能比她唱得更好!

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
psb + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

Grandmaster 發表於 2017-5-7 15:24
"脸"这首歌王菲尽显唱功 , 没有其它女歌手能比她唱得更好!

"臉"又係王菲佢本人作曲 , 唔夠料嘅亦唔敢去唱佢啲咁有技巧同難度高嘅歌, 覺得永遠唔會有第二位咁有藝術同音樂色彩嘅中文歌手 ....慶幸王菲離開新藝寶,佢早期廣東碟係典型嘅香港娛樂圈"產品",冇深度 , 音樂完全冇得俾佢發揮,亦好認同上面某位師兄話王菲本人亦唔想記得曾經唱過呢啲歌 , 佢後期大碟 (如 "Di~Dar" 同"敷愆"...等等) 同國語碟先至係最正

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

想请问师兄2016幻乐一场会否出版bluray/dvd?

鑽石玩家

Grandmaster 發表於 2017-5-10 13:14
想请问师兄2016幻乐一场会否出版bluray/dvd?

見到網上拍賣嘅"高清"版

x

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ernietse + 50 + 50 her old recording ok, but not accept now

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2017-5-12 19:12
見到網上拍賣嘅"高清"版

好像是大陆番版

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 20 + 20 絕對係!!但連毛孔都睇到好清楚.

查看全部評分

鑽石玩家

冇計,太 adore 王菲佢了 ....今日响日本網店入多隻全新"唱遊"日本特別加強版 CD , 雖然已經有咗此 CD , 但因為有優惠,入多隻作收藏 , 此特別版有 bonus tracks 15首歌 , 呢隻碟正到暈 , 有興趣請快手:

1        感情生活 Lyrics By – 林夕* Written-By – 王菲* 5:16
2        臉 Lyrics By – 林夕* Written-By – 王菲* 3:32
3        色誡 Lyrics By – 林夕* Written-By – Adrian Chan 4:56
4        半途而廢 Lyrics By, Written-By – 潘協慶* 3:33
5        飛 Lyrics By, Written-By – 潘協慶* 5:41
6        祢 Lyrics By – 黃偉文* Written-By – 許巍 4:23
7        小聰明 Lyrics By – 林夕* Written-By – 王菲* 4:03
8        醒不來 Lyrics By – Kwan (4) Written-By – Jack吳2 4:04
9        紅豆 Lyrics By – 林夕* Written-By – 柳重言 4:15
10        童 Lyrics By, Written-By – 王菲* 4:40

Bonus Tracks:
11        麻醉 (Remix) Backing Vocals – 王菲 Lyrics By – 林夕* 4:06
12        Eyes On Me 5:40
13        原諒自己        3:38
14        償還        4:16
15        情誡        4:17

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 u have first pressed without bonus track

查看全部評分