設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 阿定

[PS4/PS5] Playstation正式宣佈推出PS4 PRO/PS4輕薄機型主機及全新配件

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MSZ 發表於 2016-9-10 10:06
我個人唔睇好UHDBD嘅發展,唔計微軟有出碟機嘅廠商得三間,Sony更加係影都冇,難怪佢哋唔加個drive落部新 ...

用咩儲存媒體我就冇咩所謂,當年PS3打著高清遊戲旗號推BD格式,結果黎到PS4都鮮有一隻game可以用得盡一隻BD碟(塞垃圾另計),始終遊戲壓縮的空間比電影要大。老任由超任開始每一代都換儲存媒介,記憶中那怕Wii用到DVD格式都唔可以睇戲。據聞NX機能係貼近Xone,除非佢有非常大的飛躍,否則用碟又好﹑卡帶又好,似乎都係意料中事。

或者係大家都習慣左PlayStation機可以睇到碟,聽到歌,將當年PS3嘅處境代左入PS4 Pro上面。相比起UHD BD最終能否成為主流,實體版 vs 數字版或者先係現時一大議題。機頂盒/Netflix已經佔據左影音市場一個席位,但串流遊戲仍然係初始階段。

其實過去十年都唔覺,但哩兩年VR同4K並駕齊驅,對硬件的性能要求有著數倍提升,睇黎真正嘅第八代主機之爭哩家先開始。

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

SonSon 發表於 2016-9-10 10:46
用番帶出game, 容量上咪會有限制??

唔會,東芝嘅技術即係現時SD卡嘅技術,閒閒哋啲容量同埋速度都超過咗UHDBD.

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

@肥狗仔@ 發表於 2016-9-10 12:21
用咩儲存媒體我就冇咩所謂,當年PS3打著高清遊戲旗號推BD格式,結果黎到PS4都鮮有一隻game可以用得盡一隻 ...

其實我已經唔係好關心,而家已經好少打機,GT7一日唔出(GT Sport都要延期,睇怕都要等PS5先會有GT7), 我一日都唔會買新主機。

UHDBD或者4K都係一樣,對我嚟講已經係可有可冇。

黃金玩家

PS4 PRO 是否要夾suport HDR既HDMI線  電源線又可以玩了

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

SonSon 發表於 2016-9-10 10:46
用番帶出game, 容量上咪會有限制??

一隻BD最多50G,一張64G SD卡都唔算貴,唔用碟都好合理,好多Game用碟都只係for證明你有買隻Game,全部Data其實都係上網下載回來或安著落機入面的HDD,反而直接賣帶,唔駛load就玩得,勁爽皮!

星級玩家

宜家上網速度咁快, 同埋 SD卡咁大, 應該 直接 賣 SD 卡, 或者 上網 全 download 算啦。

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實 不久將來 PS4 Pro 會否支援到 UHDBD 啦.......
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW