設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackiese

[黑膠] 徵求買黑膠唱盤意見

鑽石玩家

Wilmer威馬 發表於 2016-9-9 02:09
話就話平盤冇乜得換冇乜好攪,但係值得買嘅二手盤,都等如而家嘅 hi-end 盤咁上吓 config,新手未必 tune ...

project平價盤老實講聲音一般,尾墜亦一定有,唔係點較針壓。

其實唱盤唔係想象中咁難較,以前未有cd機,個個初哥都係自己較,我阿哥屈老竇買個盤返來,我當年都係十二歲,一樣識攪。

用哂成套架生微調係發燒精神,是否聽得出係另一回事,反而針壓輕重,聲音分別比較明顯,但亦都無需跟足,可就個人口味輕點重點。

鑽石玩家

唔係話唔使較準,只係想初玩的師兄可放膽嘗試,其實唔係咁難。enjoy。^_^

銀級玩家

koalaau 發表於 2016-9-9 11:07
project平價盤老實講聲音一般,尾墜亦一定有,唔係點較針壓。

其實唱盤唔係想象中咁難較,以前未有cd機 ...

Pro-Ject  Debut 以上嘅 model 係有兩個 counter weight,唔係有冇 counter weight,跟盤冇重 counter weight 都可以 option 買

對你同我當然唔難,12 歲玩黑膠,我估你唔會太後生,我就做左廿幾年黑膠生意同 service,十幾年前舊公司叫 Only Vinyls 添!而家仲自己出埋唱頭,tune 盤更加冇難道,係果輩人就係果輩人,自細就見住果 d 野,識唔識都自然有多少 common sense,係易上手 d 嘅,加上手作野真係有小小講天份,我手把手咁教過唔少人 tune 盤,真係有唔少教到嘔血,你同我得唔代表人人得

另外,如果真係 80 後完全新手,唔肯定玩唔玩得掂嘅前題下,玩返全新盤穩陣 d,一來唔怕二手舊盤有咩頭暈身慶唔知點執生、二來要配咩原廠 parts 唔會揾唔到、三來容易揾到同品牌現役用家分享、四來有事仲有代理同廠 back up,冇咁多野擔心

至于平價盤聲音一唔一般,見人見智,樓主自己 set 得 5、6K budget,估計都知道吓行情,斷估唔會諗住幾千蚊識飛,咁我地冇理由自己有本事揸 Benz 就話人 Honda 唔夠班,而且講到尾,第一步如果已經有乜事感覺冇瘾,係未必再玩落去,Hi-Fi 野冇人一件玩過世,一開始 set 個門檻低 d 冇壞,反正總會昇級

利申:我冇賣任何一萬蚊以下嘅進口黑膠盤同臂

銀級玩家

andy7fai 發表於 2016-9-9 07:40
馬爺,話時話sony 個盤裝唔裝到你個唱頭上去,我都有啲想將啲黑膠轉file,因為好多時都係隨意開著部機由 ...

唔得,份 phono/AD 剩係比 MM,唔夠 gain

黃金玩家

Wilmer威馬 發表於 2016-9-9 12:20
唔得,份 phono/AD 剩係比 MM,唔夠 gain

Thx
咁由佢先,都係得百零隻膠,近排少買左,因為買都無位放

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

andy7fai 發表於 2016-9-9 13:07
Thx
咁由佢先,都係得百零隻膠,近排少買左,因為買都無位放

最後決定買Teac
(Post76 Android 手機版送出)
Yamaha RX A3040
Denon PMA 2500 NE
BDP: Oppo 93
Front: Dali Lektor 8,
Ctr: Energy RVS
Rear: AR Edge
Sub: AR

黃金玩家

jackiese 發表於 2016-9-13 18:42
最後決定買Teac

恭喜有新玩具,請問買邊個model呢?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

andy7fai 發表於 2016-9-13 19:24
恭喜有新玩具,請問買邊個model呢?

TN570
Yamaha RX A3040
Denon PMA 2500 NE
BDP: Oppo 93
Front: Dali Lektor 8,
Ctr: Energy RVS
Rear: AR Edge
Sub: AR