設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《屍殺列車》珍惜眼前人, 要感恩, 唔好到失去至反醒..

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本來想等出碟至睇, 但見不同既人都對套戲有好評, 所以夾埋時間就睇埋.

喪屍電影講真... 近年真係睇唔小, 直頭去到一個地步就係...

"喪屍還喪屍, 故事任佢講"

當然, 呢套戲都唔例外.

故事好簡單, 就係洩漏, 感染, 無敵, 咬, 走, 避, 驚, 怕, 再走, 死, 盡頭...

其實一開始已經好現實, 每件事情都有起因, 而起因往往都係人為.
由開始喪屍出現, 到主角為救女不顧一切危險及自私, 到被人開解後救出親人但未能一齊都可以話係整個故事
既重心.

我最欣賞除左係太耐未見過咁多真人同時間出現電影中(可能係特技, 但我無諗咁多), 最難得係現實既殘酷並無因為電影而變得過份誇張, 就好似嗰個自私既大叔, 預期我咁講佢, 不如話係可憐既大叔仲好, 因為到最後其實佢都只係為左見阿媽而不顧一切都要去到, 可惜情況既嚴重程度已經超越個人所想既做法可以做到.

電影中除左親情係重點之外, 人既相處係另一個大賣點, 現今社會人與人既互動變得太過冷漠, 唔係要熱情到好過份至得, 但起碼唔駛太過自我保護, 搞到當有事發生時就一盤散沙, 只要其中一個出主意時就輕易盲目跟從, 所得出既結果就變成另一種悲慘既答案.

雖然話整套戲其實都只係列車上面大屠殺, 但其實外景配合上都好重要兼困難, 正如港產片套紅VAN一樣, 如果知佢地點樣可以令大埔無晒人兼要拍得好就明白其實唔容易.

評分方面我會俾8.5 / 10

多謝大家欣賞.

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
Vigilante + 10 + 10
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 50 + 50

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

影像比 “ World War Z ” 更震撼
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

victor_wong 發表於 2016-9-6 12:53
影像比 “ World War Z ” 更震撼
(Post76 Android 手機版送出)

成個感覺真實過wwz好多...

淨係d喪屍... 呢套我係feel到嗰班係真人感覺, wwz只覺得過多cg...

同埋LAST主角死嗰幕, 真係做得好好, 起碼唔會變左DIE HARD, 等人睇落去都有追睇既FEEL.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

個個都話好睇,但幾多人會諗,如果現實發生的話,自己會到時,戲裏面做左一個咩角色呢?幻想個個一定話自己係男主角或者肥佬大叔,但現實又有幾多個人,可以做到呢?好似我尋日睇這套戲,後面有位先生,由開場差唔多講到完場,你覺得戲院內觀眾全部都盲的嗎?需要你聲音導航嗎?其實你未好似火車上,一些自私pk賤人,所以大家日常生活,可能唔多唔少已經,反影你係戲裏面,是一個咩人。

1萬

鑽石玩家

wantai288 發表於 2016-9-7 07:19
個個都話好睇,但幾多人會諗,如果現實發生的話,自己會到時,戲裏面做左一個咩角色呢?幻想個個一定話自己 ...

呢d就叫做戲如人生...

新仔玩家

其實套戲真係帶左好多現實上矛盾出黎

1萬

鑽石玩家

chrysan0006 發表於 2016-9-23 00:13
其實套戲真係帶左好多現實上矛盾出黎

災難片不嬲都係用呢樣做selling point...