設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: getter

[其他] 唔小心買到二手野

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

carreyjim 發表於 2016-9-5 15:23
原來自己睇錯,下次要睇清楚,喱間我識佢哋兩姊妹,佢唔哋唔會呃人,全新就會話全新,二手就二手,佢樓上三 ...

絕對認同。

黃金玩家

jc2ssych 發表於 2016-9-5 23:56
雖然你聲稱你已經「明白咩事」,但你用詞都係叮囑其他人「小心啲」。

言者無心,聽者有意。年輕人,請 ...

ching, 唔使咁大反應, 只係想其他人唔好學我咁唔小心姐, 唔好再有同類事情發生, 唔係點樣 happy shopping 呢?

既然已經搞清楚地庫分店都係同時有新碟同二手碟賣, 呢樹又有 ching 認識店主, 不如諗下點樣可以改善, 避免再有我呢類咁唔小心既年青人買錯野好過啦; 如果繼續咁樣發展, 最後只會變成人生攻擊既罵戰, 對件事無幫助.

簡單黎講, 去地庫買碟既人, 可以分成 3 類:

1. 已知佢同時有新碟同二手碟賣: 無問題, 繼續做生意
2. 唔知佢同時有新碟同二手碟賣, 但會上黎呢度: 睇左呢條 thread, 點樣年青都會清楚晒, 無問題, 繼續做生意
3. 路過, 唔知佢同時有新碟同二手碟賣, 又唔會上黎呢度: 可以考慮加強店舖既溫馨提示, 收錢時亦可多提一句: 呢隻係二手碟, 清楚又 friendly, 點年青都無事啦, 一定會再幫襯添!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

最簡單如唔清楚二手還是全新就自己買前問多句,這就最穩陣.

進階玩家

mkleung 發表於 2016-9-6 21:36
最簡單如唔清楚二手還是全新就自己買前問多句,這就最穩陣.

成年冇去信和,前幾日經過地下,
見到間動畫舖有吉田咸蛋超人 Blu ray,
只售 $700,大喜過望,但諗下冇乜可能咁平,
忍唔住問店舖 keeper,「點解咁平,係咪翻版?」
佢直認不諱。

黃金玩家

Redison 發表於 2016-9-6 23:05
成年冇去信和,前幾日經過地下,
見到間動畫舖有吉田咸蛋超人 Blu ray,
只售 $700,大喜過望,但諗下冇 ...

咁好過佢呃你

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

樓主,其實無論邊度留言說話就唔洗去到咁盡(除咗高X)!

我就感覺到你條氣唔順講來講去都係係話佢哋兩姊妹呃你買二手貨比你,其實全香港買碟玩AV都知信和買二手係你一個唔知我哋好心話你知,但重可以咁樣講野!

重有我九成碟都係二手碟嚟!請你下次說話不要去到盡(唔係買機票去旅行)
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
supra + 10 + 10 絕對認同
jc2ssych + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分