設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] LG 65UH8500 3D播放問題(已鋪相)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

買左部LG 65UH8500上星期二收貨,
功能大至正常,但睇3D bluray時背景會有從影。
有啲戲連個主體都有從影…自己經已喺setting較過晒…好左小小但都係有會有影…
今日call左師傅上埋黎睇,話部電視掛得高(離地1m),又話太近(大概3m)…但我記得4k電視個觀賞距離唔係可以近過之前既1080架咩?
佢話觀賞距離應該離電視掛上牆,機頂既高度既三倍…聽到R晒頭…
唔知有冇師兄睇被動式3D有咁既情況?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

個個師兄都post呢張Batman,我又post下啦!
我部電視機頂離地係1680mm,觀賞距離係2900mm!(咁最佳觀賞距離咪要成5米? )
正面望過去...其實65"都唔算好大咁囉

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

我部C6都有咁既問題,都係太高太近,一裝好試播3D熊貓成個畫面都係影
之後行遠D睇企高少少睇又清番,跟住"咬"番抵少少個TV就中間清番
四邊仲有少少影,OK接受到就冇再搞~

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,正常安裝高度電視中心點對眼睛視覺左右,而65吋觀賞距離2米多少少都好正常。師傅見意有D奇怪。
LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200
Crown DCI 8 300
Crown CTS 4200
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC
Atmos 喇叭 JBL Control X
Surround 喇叭 JBL Control X
Mission 8吋

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

電視掛過高或過低係會有類似問題,但都要睇相先知?
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

laiho 發表於 2016-9-3 21:36
我部C6都有咁既問題,都係太高太近,一裝好試播3D熊貓成個畫面都係影
之後行遠D睇企高少少睇又清番,跟住"咬" ...

你知大家玩開呢啲野…下面抽野一定好大抽,有返咁上下高…電視就一定會mount高左…
除非間屋再大啲…可以三四個架得兩層…咁先得…

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

fm31331 發表於 2016-9-3 21:37
師兄,正常安裝高度電視中心點對眼睛視覺左右,而65吋觀賞距離2米多少少都好正常。師傅見意有D奇怪。 ...

部野高850mm, 如你mount離地150mm, 咁總高就1m, 離開3m睇係最佳乜乜乜…
唔係好make sence...
同埋戲院既3D都唔會有咁情況…真係解釋唔倒…
叫個師傅上黎都係嘥時間

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

lamfatlun 發表於 2016-9-3 21:53
部野高850mm, 如你mount離地150mm, 咁總高就1m, 離開3m睇係最佳乜乜乜…
唔係好make sence...
同埋戲院既 ...

如果照師傅咁講香港哋咪好少人屋企玩到65吋以上電視。
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC
Mission 8吋

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

fm31331 發表於 2016-9-3 22:28
如果照師傅咁講香港哋咪好少人屋企玩到65吋以上電視。

得舖頭播得靚…

白鑽玩家

lamfatlun 發表於 2016-9-3 22:30
得舖頭播得靚…

唔知其他牌子會唔會有同樣問題出現!
自己要再換電視時真係要試清楚!
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC