設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 買fuse奇遇記 (Infinity Alpha 8000)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自上次影音展買了Infinity Power House 4K+ fuse後,心裡還是念念不忘另一支for聲音的fuse,Infinity Alpha 8000,為何會念念不忘?因為4K+當時賣$700,而Alpha 8000賣$900,點解要賣貴D?貴在那裡,網上也甚小評價這粒fuse,要找答案及止痕,唯有敗一粒回來。昨天放工落去旺角,已鎖定去Labkable,因討論區講果道有得賣及有一位好好人的Peter哥,去到郤發生了一個小插曲,就是竟然話賣晒,因為佢話我來之前有人掃了廿幾粒,嘩!你估糖咩買咁多粒!當我失望之際,店員也替我努力找還有無賣淨貨,在此也要比個like佢地,王天不負有心人,竟然比佢地找到一粒已開咗出來但放埋一邊的alpha 8000,Peter哥第一時間同我講至多計我平D,佢話用過來做display姐,我當然接受啦,我心諗用過仲好啦,唔使我煲;之後講開fuse找方向問題,佢竟然提出話幫我煲粒fuse,仲問我如果行開街可以個幾鐘頭回來取,因為fuse短,個幾兩個鐘就可以煲好,我當然lur飯應啦!原來因為佢地公司遲D會做一個推廣,買fuse可免費煲fuse,咁我就做咗這個服務的第一位客人啦,Peter哥果然名不虛傳,以上便是我買這粒fuse的奇遇。

fuse1.jpg fuse2.jpg

講完一輪故仔,相信大家都好想知粒Alpha 8000 fuse的表現如何,首先,今次找fuse的方向真是容易好多,因為已煲順咗粒fuse,但第一次插落去時,同我用開粒Infinity Power 3 fuse無乜分別,我心諗,死啦,如果轉另一邊仲衰咁就中伏啦!當我轉另一邊再試時,一開聲,我比咗個花名佢,"大力丸"特別是低頻的力量及彈跳力,都有很大的提升,而高音也有明顯的改善,總知一個字,"掂",今日下午也玩咗一輪,試了好多音效及演唱會,睇戲哩粒嘢一定掂,而演唱會可能我對喇叭太屎,提升有但不多,但可能用聽歌好的喇叭應該發揮到哩粒屎的作用,今日竟然無人投訴我,因為我已找對了十仔個相位囉!其實有人投訴我,就是我老細,佢話哩幾吓好勁,你唔怕人投訴呀?有你哩句我放心了,無買錯。以上淳個人聽感,鍾意睇戲及低頻的師兄可以一試。

補充說明:Fuse插落AVamp的電源線13a頭
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
e3837 + 10 + 10 用家心得
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
keke323 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

專業玩家

這粒同其他8000外觀都唔同wo

鉑金玩家

個圓label是代表煲好而貼落去

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好似好正咁喎 {:9_428:}

專業玩家

....是一樣,剛看了自己那條,只是轉身位

鉑金玩家

Stunyap 發表於 2016-9-3 20:17
....是一樣,剛看了自己那條,只是轉身位

我影得唔好姐,師兄試吓盡量放大量圖,你會見到同包裝紙一樣的一格格圖案。
Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

鉑金玩家

keke323 發表於 2016-9-3 20:15
好似好正咁喎

師兄,心動不如行動

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

幾多A?

鉑金玩家

gikifk 發表於 2016-9-3 22:39
幾多A?

13A

黃金玩家

師兄插响边個位?
前級?